Zaterdag 21/09/2019

Cultuur

Alsof het opnieuw 1928 was: Roma na nieuwe reeks verbouwingen weer open

De vernieuwde Roma. Beeld Bob Van Mol

Na verbouwingen is de Roma in Antwerpen opnieuw open. De iconische zaal heeft nu twee nieuwe bars en de gevel ziet er weer fris uit. Dat alles dankzij vrijwilligers. Zij hebben niet alleen de handen uit de mouwen gestoken, maar hebben ook over de inrichting nagedacht. 

Roma. Het staat er in goudkleurige letters, op de witte gevel. Door de lichtjes die achter de letters zitten, straalt de Roma weer alsof het opnieuw 1928 was. In dat jaar deed de bioscoop voor het eerst de deuren open. “Vier jaar geleden hebben we ontdekt dat die letters er ooit hingen”, zegt Danielle Dierckx, algemeen coördinator van de Roma. “Met de hulp van een buurtbewoner, die hier elke dag voorbijrijdt, hebben we de gevel nu gerestaureerd. Ook het zwarte marmer vooraan was helemaal afgebladderd.” 

Voor de verbouwingen heeft de Roma bij zijn publiek eerst 109.000 euro opgehaald. Daarmee heeft het twee bars gerenoveerd en wordt er straks een lift geplaatst. Omdat er nu ook digitale kassa’s aan de bars zijn geïnstalleerd, is het werken met de aloude bonnetjes niet meer nodig. “Onze twee foyers boven en beneden waren tot op de draad versleten”, zegt Dierckx. “De witte plafonds waren ook vergeeld. Dat was nog een overblijfsel van de tijd dat je binnen mocht roken.”   

Vrijwilligers 

De vrijwilligers waar de Roma voor zijn werking sowieso al op steunt, hebben ook geholpen bij de verbouwingen. In totaal zijn ze met 470. Zij nemen binnen de organisatie onder meer het tappen en het koken voor de artiesten voor hun rekening, of doen de vestiaire. Bob van Opstal (63), die zich al drie jaar voor de Roma inzet, is een van hen. “Ik doe meestal barwerk”, zegt Van Opstal, die dinsdag voor het eerst achter de vernieuwde toog kon staan. “Die bonnetjes waren nog een vrij middeleeuws systeem. Als iedereen goed met de nieuwe manier van werken weg is, denk ik dat we zeker vlot kunnen bedienen.” 

Wat zo typisch is aan de Roma, volgens Van Opstal, is dat de organisatie niet alleen een beroep gedaan heeft op de mankracht van de vrijwilligers, maar ook op hun brains. De vrijwilligers hebben mee nagedacht over de inrichting van de bars, zodat het voor hen ook het werk vergemakkelijkt. “Ik vind het ook fantastisch hoe zo’n moderne bar in het oude gebouw is geïntegreerd. “Ze past perfect.”

Beeld Bob Van Mol

Al sinds 2003, toen de Roma na een periode van leegstand weer openging, draait alles om die helpende handen. Voordien was het gebouw verworden tot een ruïne met puin. De portretten van de eerste honderd personen die een handje hebben toegestoken om dat te ruimen, prijken nu in de inkomhal. Daaronder hangen aan de ene kant nieuwe, en aan de andere kant oude concertaffiches. De funklegende James Brown is hier in 1972 gepasseerd. Hetzelfde jaar als Paul McCartney met zijn band Wings. 

“Het is eigenlijk een plek van verbinding voor Borgerhout en Antwerpen”, zegt Dierckx. “Mensen met verschillende achtergronden komen hier naartoe of komen helpen. Naast hoogopgeleiden hebben we ook zelfstandigen of mensen met een moeilijk verleden. Het is dat gemeenschappelijke project dat al die verschillen overstijgt. Enkele maanden geleden hebben we het restaurant Amor geopend, dat ook bedoeld is als een ontmoetingsruimte.” 

Maatschappelijk debat

In de grote zaal toont de organisatie films en zijn er ook concerten. Maar de Roma doet verder nog boekvoorstellingen en houdt debatavonden. “De Roma is een huis met een boodschap”, zegt Dierckx. “Er is voor gekozen om ons te mengen in het publieke debat. Maar tijdens die gespreksavonden focussen we vooral op stedelijke thema’s als mobiliteit, armoedebestrijding of ongelijkheid in het onderwijs. Het moet inhoudelijk echt to the point zijn.” 

Beeld Bob Van Mol

Of de organisatie zich met haar focus op maatschappelijke thema’s dan geen erg links imago aanmeet? “We zijn een huis waar iedereen welkom is”, zegt persverantwoordelijke Tim Torfs. “Ook in de muziek gaan we heel breed. We zijn er voor jonge pop- en rockliefhebbers, maar we hebben ook dansavonden voor senioren. We proberen dus een erg ruim publiek aan te trekken.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234