Zaterdag 25/01/2020

guns n' roses

“Als ze na het concert elkaar de kop inslaan, kan me dat niet schelen. Zolang de show maar goed is”

Tibo (18) en Celeste (17). Guns N' Roses lokt ook jonge fans. Beeld Wouter Van Vooren

Er is meer nodig dan Chinese Democracy en de kuren van Axl Rose om de liefde voor Guns N’ Roses te bekoelen. De weide van Werchter wordt vandaag bestormd door een legioen fans, die na 30 jaar nog even vurig hun liefde betuigen – soms heel letterlijk. “Ik heb altijd een crush gehad op Slash.”

“Nee, dat had ik niet durven hopen.” Vraag aan eender welke Guns N’ Roses-fan op de wei van Werchter of ze hadden gedacht dat ze ooit nog Axl Rose, Duff McKagan en Slash op één podium zouden zien staan, en het antwoord is steevast: nee. “Not in this lifetime.” Maar de wegen van de rockgoden zijn ondoorgrondelijk, en vanavond doen de drie alsof de late jaren 80 altijd zijn blijven voortduren: lang haar, nog langere gitaarsolo’s en rock-'n-roll van de oude stempel vormen de Heilige Drievuldigheid tijdens deze hoogmis van de gitaarrock.

En de volgelingen komen van heinde en verre. Steve (35) en Jérôme (36) – die met zijn bandana, rosse baard en rosse manen wat aan Axl Rose doet denken, al torst hij een paar kilo’s minder – zijn vanuit Luxemburg naar Werchter afgezakt. Ze hebben Guns N’ Roses eerder al live gezien, “maar toen was er van de originele bezetting enkel Axl.” Vooral Jérôme, opgegroeid met debuutplaat Appetite For Destruction (1987), heeft geen slecht woord over voor de band uit Los Angeles. Zelfs als ze heel Chinese Democracy (2008) zouden doorspelen, zou hij het fantastisch vinden. “Ik houd van die plaat, man.”

Het is niet de meest populaire mening – zelfs sommige diehard-fans halen hun neus op voor de laatste Guns N’ Roses-plaat. “Bij mij is het fifty-fifty. De eerste helft is geweldig, de tweede helft is veel minder”, vertelt Tom (35), een fan “van toen ik nog een klein ventje was”, die we al spotten op de trein naar Leuven. Je haalt de fans er gemakkelijk uit, zeker als ze zijn uitgedost in een zwart Gn’R-shirt en een jeansvest met daarop badges van Graspop, Motörhead, Iron Maiden, en – natuurlijk – dat hardrockgroepje uit LA, dat hier vanavond speelt.

Ondanks zijn matig enthousiasme voor Chinese Democracy is Tom de band – of toch Axl Rose – altijd blijven volgen. “Ik heb hen nog live gezien op Graspop, in 2006 en 2012.” Maar dat was zonder gitaarwonder Slash en king of cool-bassist Duff McKagan. “Nooit gedacht dat zij terug zouden meedoen. Al is het jammer dat (gitarist) Izzy Stradlin en (drummer) Steven Adler er niet bij zijn, maar daarop wacht ik niet meer. Zodra ik wist dat ze met deze line-up naar België kwamen, heb ik mijn eigen verjaardagscadeau besteld.”

Pascale (links). "Ik heb altijd een crush gehad op Slash." Beeld Wouter Van Vooren

“Voor het geld”

Guns N’ Roses heeft woelige wateren doorzwommen – zelfs als je niet meerekent dat het achttien muzikanten, veertien jaar en dertien miljoen euro heeft gekost om het lauw onthaalde Chinese Democracy te maken, kun je niet om het feit heen dat de hoogdagen van de band in een ver verleden leken te liggen. Bovendien hadden Slash en Axl Rose voor deze tournee bijna twintig jaar niet meer met elkaar gesproken. “Voor het geld doen mensen veel”, lacht Steven (52), maar dat raakt zijn kouwe kleren niet. “Volgens mij kunnen ze elkaar nog altijd niet luchten. Maar als ze na het concert elkaar de kop inslaan, kan me dat eigenlijk niet schelen. Zolang de show maar goed is.”

Steven en zijn vrouw Pascale (51) waren er ook bij toen Rose, Slash en McKagan hier voor de laatste keer stonden, in 1993, tijdens de Use Your Illusion-tour. “Ik vond de muziek machtig van bij het eerste nummer dat ik hoorde. En ik heb altijd een crush gehad op Slash (lacht). Al ben ik daar nu wel over.”

Ze zijn de afgelopen jaren eerder Slash blijven volgen, dan Guns N’ (Axl) Roses. “We hebben zijn cd’s gekocht, we hebben hem nog live gezien.” Wat zouden ze ervan vinden als Guns N’ Roses in een wilde bui ervoor kiest om simpelwel heel Chinese Democracy door te spelen? “Nee, dat gaan ze niet doen”, klinkt het stellig. “Dat is ook het enige slechte dat ze ooit hebben gemaakt.”

Laatste kans

Nog anderen, zoals Joke (35), hebben de afgelopen jaren zelfs niet al te veel meer omgekeken naar Guns N’ Roses. “Ik heb ze eigenlijk niet meer echt gevolgd”, geeft Joke toe. “Maar ik ben dan ook geen echte Guns N’ Roses-kenner.” Ze heeft nochtans een prominent bandshirt aan, met het klassieke bullet logo. “Het is een mooi logo, toch? En ik was misschien maar 7 jaar toen hun eerste plaat uitkwam, maar tijdens mijn puberteit heb ik hun klassiekers wel leren kennen, op Studio Brussel.” Klassiekers die ze ook vanavond verwacht te horen. “Die gaan al hun schijfkes spelen, toch? Daar ga ik toch vanuit.”

Jérôme: Luxemburger en diehard-Guns N' Roses-fan. "Ik houd van 'Chinese Democracy', man." Beeld Wouter Van Vooren

Om maar even te illustreren: niet iedereen heeft de gloriedagen van Axl Rose en de zijnen even actief meegemaakt. Zoals het jonge koppel Tibo (18) en Celeste (17), die de gemiddelde leeftijd op TW Classic toch stevig naar beneden trekken. “Ik heb hen leren kennen via mijn ouders”, legt Celeste uit. Die ouders zijn hier vandaag niet aanwezig, maar hun invloed is kennelijk toch groot genoeg om hun kroost naar de wei van Werchter te lokken. “Ik heb ze nog nooit gezien”, geeft Tibo toe. “Daarom dat ik hier per se bij wilde zijn. Ik denk dat dit de laatste kans is om ze in België te zien optreden.”

Het is een sentiment dat bij veel fans leeft – dat dit optreden op TW Classic het concert van de laatste kans is. “Een nieuwe plaat verwacht ik niet meer”, denkt Steven. “En zou dat goed zijn als ze dat wel doen? Ik heb daar mijn twijfels over. Ik denk niet dat de jeugd daar nog op zit te wachten.” Ook Tom verwacht zich niet meer aan nieuw materiaal. Zelfs niet meer aan nieuwe concerten. “Eerlijk? Volgens mij is dit hun afscheidstournee.”

Als het zo is, valt het te hopen dat het een mooi afscheid wordt. Want bij de fans is het geloof in de Heilige Drievuldigheid van Guns N’ Roses altijd blijven leven. Of hoe religie anno 2017 ook een mooie bijklank kan hebben. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234