Woensdag 23/10/2019
Beeld thinkstock

DM Zapt

Als we zomaar woorden beginnen af te schaffen, spreken we binnen de kortste keren allemaal Jerommekestaal

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Stef Selfslagh over het verschil tussen 'een film kijken' en 'naar een film kijken'.

Een mailtje van Netflix. 'Kijk nu seizoen twee van Glow.' Ik vraag me af wat ze bij Netflix bedoelen. 'Kijk nu! Seizoen twee van Glow'? 'Bekijk nu seizoen twee van Glow'? Of 'Kijk nu naar seizoen twee van Glow'? Ik vermoed het laatste. Het voorzetsel 'naar' heeft in tv- en filmmiddens ongeveer de status van Belle Perez: niemand heeft er nog wat mee.

Geen idee wie er verantwoordelijk gesteld moet worden voor het dumpen van 'naar'. Maar ik neem aan dat we de schuldige boven De Moerdijk moeten gaan zoeken. Nederlanders kijken al jaren niet langer naar iets, ze kijken gewoon. 'Vanavond Champions League kijken.' 'Morgen Gordon In Wonderland kijken.' Elke doelgerichtheid is uit hun kijkgedrag verdwenen. Ze worden met een kommetje pindanoten op de bank geploft en registreren met holle ogen wat er op het dichtstbijzijnde scherm te zien is.

Kortstondig gegoogel leert dat je voor het uitspreken van de zin 'Zullen we vanavond Terzake kijken?' niet aan de oren getrokken zal worden door taaladviseurs. Want wat lezen we op onzetaal.nl? "Soms kan het woord 'kijken' synoniem zijn met 'kijken naar' of 'bekijken': een film kijken, het journaal kijken, etc. Het gebruik van 'kijken' zonder 'naar' is overigens niet iets van de laatste tijd. Al in 1889 laat Louis Couperus in Eline Vere de hoofdpersoon zeggen: 'Kom Ben, ga nu de mooie plaatjes kijken, hier op den grond!'

Maar Couperus of geen bloody Couperus: het is toch niet omdat een stukje taal correct is dat we het gebruik ervan moeten aanmoedigen? Op de zin 'Ik ben een echte mensenmens' zal taalkundig ook niet zoveel aan te merken zijn. En toch zou al wie hem uitspreekt een maand lang dagelijks getuchtigd moeten worden met een platgevlochten strokenzweepje.

Ik bedoel maar: we zeggen toch ook niet: 'Ik ga de tentoonstelling van Michäel Borremans kijken'? Als we zonder aanwijsbare redenen woorden beginnen af te schaffen, spreken we binnen de kortste keren allemaal Jerommekestaal. 'Mijnheer De Wever, u straks verkiezingen winnen?' 'Weet niet. Ik mijn best doen.' Die woorden dragen wel de informatie over die ze moeten overdragen, maar mooi – laat staan verheffend – zijn ze niet.

Daarom, beste Netflix-marketeers: geef ons met onmiddellijke ingang het voorzetsel 'naar' terug. Ik kijk jullie graag, maar er zijn grenzen aan wat het menselijke taalvermogen kan incasseren. 

Beeld rv
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234