Maandag 20/03/2023

DM Zapt

Als u echt geschiedenis wil, ga dan naar YouTube

In deze History Buffs Dunkirk worden de historische feiten naast de filmische fictie gezet. Beeld RV History Buffs
In deze History Buffs Dunkirk worden de historische feiten naast de filmische fictie gezet.Beeld RV History Buffs

In DM ZAPT zet de redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Yannick Verberckmoes over historische documentaires en hun verslavend karakter.

Yannick Verberckmoes

Geschiedenisdocumentaires: geef toe, u krijgt er geen genoeg van. Wat een verwennerij schotelt Canvas dan toch weer voor. Op dinsdag, met Apocalyps, de Eerste Wereldoorlog, en op woensdag met America in Color. Het was de cultuurredactie van deze krant al langer opgevallen dat late night oorlogsdocumentaires op Canvas altijd al een hit zijn geweest. Hoe meer (Tweede) Wereldoorlog en hoe zwart-witter de documentaire, hoe meer kijkers, zo lijkt het wel. Door nu documentaires uit te zenden waarbij de beelden ingekleurd zijn, varieert Canvas wat op een bekend thema. Maar het thema blijft grotendeels hetzelfde.

Kinderen van de collaboratie

Als Canvas dan een documentaire uit eigen huis uitzendt, smult u trouwens nog meer. De eerste aflevering van Kinderen van de collaboratie was het meest bekeken Canvas-programma van 2017. En, mag ik daar even aan toevoegen, terecht. Ik vraag niet dat Canvas van zijn vaste pad afwijkt, maar wel dat u dat doet. Sinds de donkere dagen van de bezetting is er namelijk iets nieuws ontstaan. Het heet YouTube en het bewijst dat millennials op sociale media ook met interessante dingen bezig zijn.

History Buffs is zo’n heerlijk kanaal voor geschiedenisfanaten, zoals u en ik, waarop Nick Hodges, de oer-history buff telkens een serieuze Hollywood-blockbuster bespreekt, genre Saving Private Ryan, of recenter nog Dunkirk en daarbij telkens de historische feiten naast de filmische fictie zet. In het geval van Saving Private Ryan zijn er bijvoorbeeld vrij weinig feiten, afgezien dan van de landing in Normandië, die heeft wel degelijk plaatsgevonden. En wat Dunkirk betreft: niet alleen zijn de huizen aan het belegerde strand duidelijk van na de oorlog, maar waarom heeft regisseur Christopher Nolan er niet over nagedacht om ze er een beetje beschadigd te doen uitzien?

Mopje over Mongoolse Rijk

Dan is er ook nog Crash Course, het kanaal van de Amerikaanse auteur John Green, die u misschien kent van het boek The Fault in Our Stars. Met hem ben ik al een paar keer door de Amerikaanse geschiedenis gelopen in Crash Course US History. En ook de serie Crash Course World History wordt warm aanbevolen. Met in bijna elke aflevering een lekker mopje over het Mongoolse Rijk is de serie een pak gevatter dan de titel.

Dat alles om maar te zeggen: Canvas-documentaires hebben nogal het imago van, nou ja, Canvas-documentaires. Als u een verfrissende blik op het verleden wil, stem dan vanavond eens af op YouTube.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234