Donderdag 08/12/2022

Recap De Mol

Als Steve de mol blijkt te zijn, is aan hem een grandioos acteur verloren gegaan

Tijdens de fietsproef werd langeafstandsloper Steve genadeloos uit het wiel gereden. Beeld rv
Tijdens de fietsproef werd langeafstandsloper Steve genadeloos uit het wiel gereden.Beeld rv

Inchecken in een Mexicaanse luchthaven heeft wel vaker behoorlijk wat voeten in de aarde. Maar dat de acht overblijvende kandidaten van De mol in de derde aflevering met vertraging het vliegtuig op moesten, hadden ze deze keer helemaal aan zichzelf te danken.

Pieter Dumon

Hoog tijd voor wat couleur locale, moeten de makers van De mol gedacht hebben. En dus haalden ze voor de eerste proef van aflevering 3 een verzameling Mexicaanse clichés uit de kast. De pinata’s, sombrero’s en flessen tequila kunnen de groepspot 4.500 euro opleveren, maar dat is zonder de constructieve inbreng van de kandidaten gerekend. De derde aflevering van De mol maakt alvast één ding duidelijk: het spel wordt dit seizoen keihard gespeeld. Elk van de kandidaten lijkt zo hard bezig met zichzelf verdacht te maken dat de mol zich zelf amper in het zweet moet werken om de opdrachten te doen mislukken.

De hoofdvogel in de eerste opdracht wordt wat dat betreft afgeschoten door Steve. Die slaagt er niet alleen in om tijdens een muziekproef geen enkel nummer te herkennen. Hij haalt ook Lady Gaga en Madonna door elkaar, verwart Justin Bieber met Chris Martin, en blijkt het zelfs moeilijk te hebben om de pinata’s goed te raken, terwijl dat normaal gezien toch een taakje is dat zelfs kinderen tot een goed einde weten te brengen.

Stuntelende Steve

Ook Pieter, Pascale en Katrien gaan tijdens de eerste proef van de dag grandioos de mist in. Al heeft dat vooral met de moeilijkheidsgraad van hun opdracht te maken. Het trio krijgt de quasi onmogelijke taak om drie dansers met een gekleurde sombrero in de gaten te houden op een kerkplein vol dansers met een identieke sombrero op het hoofd. Dat de drie mollenjagers elkaar voor geen haar blijken te vertrouwen maakt het er niet makkelijker op.

Enkel Lloyd en Baha hebben iets meer succes. Zij geven tijdens een kwisje slechts zes foute antwoorden, wat hen elk op drie tequila’s komt te staan. Die moeten ze achterover slaan zonder daarbij boven het toegestane alcoholgehalte uit te komen. Een koud kunstje voor een doorwinterd student als Llyod, zo blijkt, en ook Baha heeft weinig moeite met de lokale sterke drank. Een glansprestatie die de groepspot met 900 euro aan doet tikken. De andere twee opdrachten draaien met een totale opbrengst van 250 euro uit op een totaal fiasco. Het debacle inspireert Jeffrey, die tijdens de muziekproef stuntelende Steve van op de eerste rij kon gadeslaan, om te verkondigen dat hij de mol na amper drie afleveringen ontmaskerd heeft.

Llyod en Bahador hadden weinig moeite met de lokale sterke drank. Beeld rv
Llyod en Bahador hadden weinig moeite met de lokale sterke drank.Beeld rv

Pastoor Pieter is, als we Jeffrey mogen geloven, alvast de mol niet. Op de Autodromo de Leon, het decor voor de volgende opdracht, kiest hij zonder verpinken voor de Brugse priester als copiloot. Dat dynamische duo moet met een aftandse auto vijf snelle rondjes zien te draaien op het plaatselijke racecircuit. Daarna krijgt een Mexicaanse autopiloot op leeftijd de kans om, met een veel blitsere auto, beter te doen. Met allerhande vertragingsmanoeuvres moeten de andere kandidaten dat zien te voorkomen.

Grandioos acteur

En opnieuw werkt vooral Steve zich in de kijker. De zelfverklaarde duurloper moet, samen met Katrien, één kilometer op een hometrainer zien af te haspelen. Slagen ze daar allebei in dan springt een verkeerslicht op het circuit op rood. Maar Steve wordt genadeloos uit het wiel gereden door Katrien. Terwijl zij met de vingers in de neus aan twee kilometer raakt, blijft Steve ondanks zijn ijzeren conditie op 1.900 meter steken. Al is het nog de vraag of daar echt kwaad opzet mee gemoeid is. De man loopt tijdens en na de fietsproef zo rood aan dat zelfs presentator Gilles De Coster even vreest dat de arts er ook echt onderdoor zal gaan. Als Steve uiteindelijk de mol blijkt te zijn, is aan hem niet alleen een slinkse manipulator maar ook een grandioos acteur verloren gegaan.

Het verdelen van de geldkoffertjes draait uit op een psychologisch steekspel in de beste mol-traditie. Beeld rv
Het verdelen van de geldkoffertjes draait uit op een psychologisch steekspel in de beste mol-traditie.Beeld rv

Het pièce de résistance van deze aflevering wordt helemaal op het laatst geserveerd: een psychologisch steekspel in de beste mol-traditie. De kandidaten moeten het vliegtuig op richting Mexico City, alleen zal één van hen niet voorbij de incheckbalie raken. Bij wijze van handbagage krijgen ze elk een koffertje mee met daarin een deel van de groepspot. Het koffertje van de afvaller, en het bijhorende geldbedrag, blijft aan de grond staan. Hoe de koffertjes over de kandidaten verdeeld worden, mag de groep zelf bepalen. En dat is een probleem. Niemand wil in zijn kaarten laten kijken en iedereen wil een zo groot mogelijk geldbedrag mee, zeker nadat De Coster duidelijk maakt dat de kandidaten met dat geld nog kunnen beïnvloeden wie uiteindelijk naar huis gaat.

Aderlating

Na heel wat gepalaver, waarbij Joke, Pieter en Steve - opnieuw hij - zich tot de grootste players ontpoppen, zijn het uiteindelijk Bahador en Jeffrey die voor een doorbraak zorgen. Zij stemmen er mee in om een koffer zonder geld in het vliegtuig mee te nemen. Naar de drijfveren van Bahador hebben we het raden maar bij Jeffrey ligt die keuze meer voor de hand. Hij is er immers van overtuigd dat hij de mol heeft ontmaskerd en is dus redelijk zeker dat hij niet zal afvallen. Maar dat is buiten de sadistische aard van de De mol-makers gerekend. Zij geven de deelnemers die wel geld in hun koffer hebben zitten de kans om pasvragen te kopen. Een aanbod waar Joke, Pieter en Steve maar wat graag op in gaan, ook al betekent dat een zoveelste aderlating voor het groepsbudget.

Wat volgt is een plotwending die zelfs een team Hollywood-scenaristen niet beter had kunnen schrijven. Uitgerekend het scherm van Jeffrey, die zeker van zijn stuk leek en zich opofferde voor de groep, kleurt rood. Een exit die pastoor Pieter een plotse opstoot van berouw bezorgt. Hij bezegelde met de aankoop van twee pasvragen misschien wel het lot van zijn, naar eigen zeggen, beste vriend. Net als in de echte wereld, is het blijkbaar ook in De mol 'van je vrienden dat je het moet hebben'. Misschien had Jeffrey dat moeten weten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234