DM Zapt
Als er iemand tevreden mocht zijn na ‘Snackmasters’, dan wel de promocel van IJsboerke
Elmo Lê van zet de blik op oneindig. Vandaag: Snackmasters.
Wie kringt, die wint. Dat is geen exacte wetenschap, maar een tactiek die VTM – de kringwinkel onder de tv-zenders – naar hartenlust toepast. Zo blijven The Voice, Boer zkt vrouw en Liefde voor muziek na al die jaren goed boeren. Ook als ze aan de Medialaan succesformules uit het buitenland recycleren, scoren ze. The Masked Singer: 1,3 miljoen kijkers (en evenveel afgestorven hersencellen). Snackmasters: 500.000 paar ogen (en veelal knorrende magen).
Snackmasters komt van bij de Britten, een volk dat al eens graag bagger door de strot jaagt. In het programma worden twee (top)chefs uitgedaagd om een replica te maken van een iconische snack. In de Vlaamse versie van Snackmasters komen onder meer de Cornet d’Amour van IJsboerke, de Giant van fastfoodketen Quick en de in de mond smeltende Grills-chips aan bod – producten van Belgische firma’s met genoeg marketingbudget om een uur zendtijd te kapen.
In de eerste aflevering namen ’s lands meest mediageile traiteurs, de Boxy’s, het op tegen tv-kok Loïc Van Impe. Die laatste wist het best een met imitatiechocolade besmeurde oubliehoorn te vullen met spierwit roomijs. In de tweede aflevering stond de vooralsnog minder bekende Anne-Sophie Breysem van het Hasseltse restaurant Ansoler tegenover de zeer bekende Piet Huysentruyt.
Los van de aanslag op uw cholesterolwaarden snappen wij waarom Snackmasters in de smaak valt. De bevlogenheid waarmee de keukenprinsen en -prinsessen proberen te ontcijferen wat het geheim van een bekende snack is, vormt een goede basis voor een succesvol tv-programma. Piet Huysentruyt noemde het maken van Grills-chips “het allermoeilijkste” uit zijn carrière, wat natuurlijk een dikke leugen was: hij sukkelt al jaren met de uitspraak van de letter ‘g’.
De amusante momenten waarop de chefs experimenteren, vloeken, proeven en nog eens vloeken worden echter overschaduwd door de intermezzo’s van Ruth Beeckmans, de Papa-Chico van dienst die Snackmasters probeert op te fleuren met kinderlijke interventies. Ze wordt ingeschakeld om het productieproces van de snacks te doorlopen, maar ze heeft de briefing verkeerd gelezen: ze verwart educatie met irritatie.
Snackmasters wil de kijker krampachtig entertainen, onder meer door presentator Koen Wauters – binnenkort Sean Dhondt, als gevolg van Wauters’ coronabesmetting – de spanning te laten opmeten bij de deelnemers. Zonde van de tijd, want waarom maak je een kookprogramma als je liever tijd verspeelt aan schermgezichten die er niets van bakken?
Als er iemand tevreden mocht zijn na de eerste aflevering van Snackmasters, dan wel de promocel van IJsboerke. Duizenden euro’s gespendeerd aan een uur zendtijd. Daags na de uitzending zijn wij een doos Cornetto van Ola gaan inslaan. Ha, marketing!
Snackmasters, elke dinsdag om 20.40 uur op VTM.