Zaterdag 25/01/2020

Lichtfestival Gent

Alles wat u moet weten over het Lichtfestival in Gent

Beeld stad gent

In Gent loopt vandaag de derde editie van het Lichtfestival af. Het was al drie jaar geleden dat de Arteveldestad zich liet onderdompelen in sfeervolle projecties en lichtinstallaties van over de hele wereld. Alles wat u moet weten voor Lichtfestival Gent 2015.

Wat, waar, wanneer?

Het derde Lichtfestival van Gent duurt nog tot en met zondag 1 februari 2015. Het lichtspektakel gaat telkens door van 18 uur tot middernacht.

Het wordt een bonte verzameling van speciale projecties en lichtinstallaties, van kunstenaars over de hele wereld, die een bijzondere sfeer in de hele stad zullen creeëren. En veel volk, dat zal er ook zijn. Terwijl de eerste editie nog 200.000 bezoekers naar Gent lokte, was dat drie jaar geleden al 500.000 man. Dit jaar zou de stad met een veel uitgebreider parcours een recordaantaal bezoekers moeten ontvangen.

De lichtprojecten zijn verspreid over een parcours van vijf kilometer langs bekende pleinen en historische plekken in Gent. Denk aan het Sint-Pietersplein, Portus Ganda en het Baudelohof, maar ook minder voor de hand liggende plekken zoals de Oude Beestenmarkt, de Lammerstraat, de achtergevels aan de Muinkkaai.

U vindt alle praktische info op www.lichtfestival.be.

Wat is er nieuw aan deze editie?

Het Lichtfestival duurt dit jaar vier dagen en is verspreid over een groter terrein, al is het nog maar zeer de vraag of dat de overrompeling van de voorbije edities en de verwachte drukte zal tegengaan. De route is vijf kilometer lang en loopt langs meer brede straten en grote pleinen om meer ruimte te scheppen.

Starten kan overal. Onderweg komt u vier infopunten tegen waar u een plannetje kunt krijgen. U kunt het ook zelf downloaden via deze link.

Beeld rv

Oké, het wordt druk. Hoe geraak ik er het best?

Van zodra de lichtinstallaties aangaan, wordt telkens van 17.30 tot 00.30 uur geen verkeer meer toegelaten op het parcours, dat zich uitstrekt van het Baudelopark tot aan het Sint Pietersplein. Sowieso kun je je binnen het parcours alleen te voet verplaatsen.

Als je dicht bij de stad woont, is verplaatsing te voet of met de fiets het gemakkelijkste. Er zijn verschillende bewaakte fietsparkings in de binnenstad.

Wie niet in de stad woont, kan zich met de trein naar de stations Gent-Sint-Pieters of Gent-Dampoort laten brengen, beiden op wandelafstand van het parcours.

Stad Gent heeft een beleid om de auto uit de binnenstad te weren. Wie toch met de auto komt, wordt aangeraden om die gratis in een van de zes P+R-parkings aan de Gentse rand te parkeren en dan vervolgens toch met de bus of tram naar de binnenstad te gaan. Stad Gent heeft ook verschillende betalende ondergrondse parkings, maar naar alle verwachting zullen die elke avond vrij snel volzet zijn.

De interactieve projectie 'Dancing House' van Klaus Obermaier. Beeld stad gent

Wat moet ik zeker zien?

Met bijna vijftig werken van lichtkunstenaars valt er meer dan genoeg te beleven, maar deze tien toppers mag u zeker niet missen.

1. Mysticète

Lichtkunstenaar Top'La Design/Cathérine Garret laat een levensgrote walvis opduiken in het water van Portus Ganda.

Beeld stad gent

2. Den Djoef

Monumenten bouwen duurt normaal gezien jaren. Tijdens het lichtfestival krijgen bezoekers de kans om met één goed gemikte hamerslag een monument uit de grond te laten rijzen. Hoe harder je met de hamer slaat, hoe hoger de lichtjes op de Boekentoren oplichten.

Beeld stad gent

3. Dirty Monitor

Een videoprojectie die het hele Sint-Pietersplein in licht en muziek omhult en de grenzen tussen realiteit en fictie doet vervagen.

Beeld stad gent

4. Cloud

Aan de Kalandeberg trekken Caitlind Brown en Wayne Garrett een interactieve lichtsculptuur op. Zesduizend oude gloeilampen vormen een wolk van licht die de bezoekers zelf aan en uit kunnen zetten.

Beeld stad gent

5. Echtzeitlicht
Claudia Reh tovert de wittte gevels van de Zandberg om tot een wilde, imaginaire tuin in het hart van de stad.

Beeld stad gent

6. Ombrascope
In de Sint-Jacobskerk (Bij Sint-Jacobs) zetten Anne-Lise KIng en Manuel Deneu je zelf aan het werk. Je maakt zelf een schaduwtekening met een zaklamp en een verzameling sculpturen uit ijzerdraad.

Beeld stad gent

7. La nuit des animaux
Op Steendam kun je dieren spotten. De video-installatie 'La nuit des animaux' van Bertrand Gadenne laat bewegende dieren opduiken achter uitstalramen. Een reuzenmuis trippelt snel rond en verdwijnt. Een arendskop houdt je met een dreigende blik in de gaten en een gigantische goudvis staart je raadselachtig aan.

Beeld stad gent

8. The Wood
Dwaal door een zee van lichtbomen op het François Laurentplein en ontdek hoe je zelf kleur en intensiteit kan beïnvloeden.

Beeld stad gent

9. Van Eyck uitgelicht
Uiteraard mag ook het Gentse pronkstuk van Van Eyck niet ontbreken. Op de gevel van de oude Nationale Bank in de Geraard de Duivelstraat tonen de onderzoekers van de Universiteit Gent hoe licht een prominente rol speelt in de schildertechniek van Van Eyck en in de restauratie van het Lam Gods.

Beeld stad gent

10. Intrude
Geen kleine pluizige diertjes, maar lichtgevende witte konijnen van wel 7 meter hoog op de Oude Beestenmarkt. Hun grootte staat dan ook symbool voor de ecologische vernielkracht van hun soort.

Beeld stad gent
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234