Zaterdag 24/08/2019

Metal

Alex Agnew vs. Fleddy Melculy op paasmaandag: "Alsof de duivel ermee gemoeid is!" Of was het God?

Alex Agnew. Beeld jonas lampens

Vervloekt is hij, deze paasmaandag. Metalfans staan voor een hartverscheurende keuze tussen De zwaarste lijst, de jaarlijkse heavy barometer op Studio Brussel, en Fleddypalooza, een nieuw metalfestival rond Fleddy Melculy in de AB. "Allemaal de schuld van God! Die moet ook altijd dwarsliggen."

Alex Agnew en Jeroen Camerlynck: allebei humorist én frontman. Agnew zingt bij Diablo Blvd, terwijl Camerlynck vorig jaar doorbrak met zijn alter ego Fleddy Melculy, een geestige persiflage van een klassieke metalband. En het gaat hard voor Melculy, die singles blijft spuwen en met zijn debuutplaat Helgië op twee stond in de charts. Reden te meer, vond de zanger met het petje, om een eigen muziekfestival op poten te zetten. Helaas wel pal op de dag dat Alex Agnew voor de negende keer De zwaarste lijst presenteert. Van de hond zijn kloten, zeggen ze dan in schoon Vlaams. 

Camerlynck: "Eerlijk: We hebben die datum niet zelf gekozen. De AB deed dat voor ons."

Agnew: "Ik ga metalfans in elk geval niet afraden om naar Fleddypalooza te gaan. Live is altijd beter, toch? Zeker als ik zie wie er allemaal op de affiche staat. Ik wens jullie het allerbeste, kerel. En ik zal vermoedelijk nog wel wat luisteraars overhouden."

Maar het is toch jammer, niet?

Camerlynck: "Het is alsof de duivel er mee gemoeid is, ja."

Agnew: "Nee, dit is het werk van God! Altijd de vervelendste van de twee. Die zit Satan ook maar de hele tijd af te zeiken. De gehoornde hoor je daarentegen veel minder klagen."

Jij hebt hem blijkbaar al heel wat verse maagden geofferd. De zwaarste lijst is een blijver.

Agnew: "Het leuke eraan is dat het intussen een tribaal gebeuren is geworden. Fans verzamelen in jeugdhuizen, op café, man caves. En ze bellen me tijdens de uitzending op voor een shout-out, wat hen meestal een gratis pint oplevert." (lacht)

Camerlynck: "Metal leeft echt in Vlaanderen. Oké, het is niets voor hipsters, maar metalgroepen lokken altijd veel volk, en ze hebben een trouwe aanhang. Op Fleddypalooza staan bovendien allemaal groepen die het voorbije jaar een nieuwe plaat hebben gemaakt: Off the Cross, King Hiss, bands die allemaal hun strepen hebben verdiend. Als we wilden konden we er zelfs een vijfdaags festival van maken."

Agnew: "Ik merk ook dat er een nieuwe generatie metalbands is opgestaan. Met Diablo Blvd hebben we zelf ook al twee keer in een uitverkochte Trix een Diablo Fest gehouden. Goed gekopieerd, Fleddy!" (grijnst)

Camerlynck: (lacht) "Het is leuk dat we door ons succes nu ook anderen podiumkansen kunnen geven. En het is natuurlijk cool dat we dan ook zelf mogen spelen."

Agnew: "Ik vind het fantastisch dat metalfans de humor van Fleddy Melculy inzien. Jullie zijn een beetje zoals Steel Panther, maar dan zonder de make-up en de seksgrappen. Ja, het is metal met een knipoog, maar je voelt ook oprechte liefde voor het genre."

Tegelijk zie je ook onder de radar steeds meer metalbands opduiken.

Agnew: (knikt hevig) "Kijk naar de scène in Gent, waar rond Amenra allerlei ultrazware groepen zijn ontsproten die elk hun weg vinden. Oathbreaker toert zelfs al de wereld rond en krijgt in de VS niets anders dan lovende kritieken. Ze zijn dan ook uniek, geen copycats. En met hen groeien ook de metalfestivals. Wacken in Duitsland is elk jaar in een mum van tijd uitverkocht, het Franse Hellfest wordt alsmaar groter, en ook Graspop is niet te stoppen."

De zwaarste lijst blijft de beste graadmeter van welke groepen het meest leven. Hoop je er met Fleddy Melculy in te staan, Jeroen?

Camerlynck: "Ik zal het sowieso niet live horen, maar tuurlijk wel! En het liefst van al op één! Of toch zeker met vijf nummers in de top tien!" (bulderlach)

Je staat er met Diablo Blvd zelf meestal ook in, Alex. Hoe voelt dat eigenlijk?

Agnew: "Ik doe dan alsof dat mijn groep niet is, en benadruk lichtelijk overdreven hoe goed de zang op dat nummer wel niet is! Nee, eerlijk: het doet wat raar aan. Alsof ik aan zelfpromotie sta te doen. Maar tegelijk ben ik wel fier dat de fans onze band er in hebben gestemd. Maar er komen sowieso alsmaar meer Belgische bands in voor: Channel Zero uiteraard, maar ook de jonge honden van Evil Invaders en Steak Number Eight. Ik heb een pleidooi gehouden om dit jaar nog meer écht heavy groepen in de lijst te stemmen. We zullen zien. (straalt) Voor de fanboy in mij zijn het sowieso de zes leukste uren van het jaar."

Komt Fleddypalooza volgend jaar terug, Jeroen?

Agnew: "Maar dan op een andere datum hé, gast!"

Camerlynck: "Ja, op dezelfde dag als Diablo Fest. (grijnst) Maar ja, als het concept een succes blijkt: zeker. Dat iedereen dus maandag naar de AB afzakt! De zwaarste lijst kun je nadien altijd nog online beluisteren." (hilariteit)

Fleddypalooza met Fleddy Melculy, Angel Crew, King Hiss, Stab, Set Things Right, Off The Cross en Goe Vur In Den Otto op 17/4 in de AB, Brussel. abconcerts.be

De zwaarste lijst met Alex Agnew op 17/4 vanaf 13 uur op Studio Brussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden