Dinsdag 31/01/2023

InterviewEmily Blunt

Actrice Emily Blunt: ‘Beroemd? Dat woord gebruiken we thuis nooit’

null Beeld Contour RA by Getty Images
Beeld Contour RA by Getty Images

Ze is een van de meest getalenteerde actrices van haar generatie, maar het duurde lang voor ze die erkenning daadwerkelijk kreeg. ‘Na vijftien jaar werd ik eindelijk aangesproken met ‘Hey, Emily Blunt!’ in plaats van ‘Dag meisje uit de film’. De 38-jarige Britse is vanaf volgende week te zien in de bloedstollend spannende sequel A Quiet Place Part II.

Sophie Heawood

Emily Blunt staat bekend om haar goed gevoel voor humor en ik besluit dat even te testen, om te zien of ze werkelijk tegen een stootje kan. Daarom begin ik ons Zoom-interview met het dreigement dat ik elke recensie die ze onlangs voor het romantische drama Wild Mountain Thyme gekregen heeft, hardop ga voorlezen. De Ierse accenten van Blunt en haar tegenspeler Jamie Dornan waren zo afgrijselijk dat zelfs Dornan, die nota bene Noord-Iers is, er ook compleet voor werd afgekraakt.

“O, ik snap het, je wil me dus gewoon even met de grond gelijkmaken”, zegt ze goedkeurend vanuit haar huis in Londen. Ze giert het uit. “Geweldig, doe maar.”

Test geslaagd, we kunnen doorgaan. Met uitzondering van het recente Ierse debacle, heeft Blunt de afgelopen ­vijftien jaar vrijwel uitsluitend successen geboekt. In 2006 brak ze door dankzij haar rol als neurotische modeblad-assistente in The Devil Wears Prada en in 2009 volgde de titelrol in The Young Victoria. Onlangs werd ze op slag wereldberoemd met Mary Poppins Returns, waarin Blunt met veel fijngevoeligheid het onvoorspelbare kantje van de totaal niet sentimentele nanny uitwerkte. De film was een grote hit, werd voor vier Oscars genomineerd en bracht bijna 350 miljoen dollar op.

Toch benadrukt de actrice dat ze niet bliksemsnel ­carrière heeft gemaakt, maar dat het eerder een langzaam proces is geweest. “Vroeger hoorde ik vaak: (doet een lijzig Amerikaans accent na) ‘Zat jij niet bij mij in de klas?’ Dat was de eerste fase. Mensen dachten dat ze me kenden, maar konden me niet plaatsen. Toen veranderde het naar: ‘O, daar heb je dat meisje uit die film’. En ten slotte werd het: ‘Dat is Emily Blunt’. Dan voel je dat er iets is veranderd. Maar dat heeft wel meer dan vijftien jaar geduurd, dat is niet van de ene dag op de andere gebeurd.”

null Beeld Contour RA by Getty Images
Beeld Contour RA by Getty Images

Persoonlijk vind ik dat ze op haar best is in meer volwassen rollen, waarin ze emotioneel geremde personages speelt die voor hun leven hebben gevochten en dat koste wat het kost willen behouden. Rollen zoals Rita Vrataski, de ­sergeant die haar mannetje staat naast Tom Cruise in Edge of Tomorrow, of Rachel Watson, de gescheiden vrouw met een drankprobleem in The Girl on the Train, die met ­onverwachte kracht onvermoeibaar blijft doorgaan.

En dan is er A Quiet Place, de thriller die haar man John Krasinski heeft geregisseerd, mee heeft geschreven en waar hij ook in meespeelt. De twee zijn erin te zien als een getrouwd koppel dat na een apocalyptische aanval door buitenaardse wezens samen met hun kinderen moet onderduiken. Ze hadden net het vervolg op die film ingeblikt toen corona toesloeg. Ik vraag Blunt of haar survivalervaring uit de film haar heeft geholpen om de pandemie te doorstaan. Ze kijkt me vriendelijk aan en legt me voorzichtig uit dat ze de aliens uit de film niet eens in het echt heeft gezien. “De pandemie was echt, maar wij stonden op de set tegen ­tennisballen te acteren.”

Tijdens de lockdown ging ze vaak wandelen en liet dan haar telefoon thuis zodat ze de bladeren en bomen zou zien en het geluid van haar voetstappen en de natuur zou horen. Ze maakte zich zoveel zorgen over alle uren die we met zijn allen naar een scherm zaten te staren – ook zij – dat ze haar telefoon thuis soms onder een berg kleren probeerde te begraven, simpelweg om hem uit haar buurt te houden. Gelukkig houdt ze van koken, vooral van curry’s, dus die staan regelmatig op het menu, “ook al roepen de kinderen dan meestal: ‘Weeral curry?’”

In 'A Quiet Place' (2018). Beeld Jonny Cournoyer
In 'A Quiet Place' (2018).Beeld Jonny Cournoyer

Het echtpaar noemt zichzelf de familie Krunt, zoals Blunt eens lachend verklapte in The Graham Norton Show. Ze trouwden in 2010 op een landgoed bij het Comomeer (George Clooney was een van de gasten) en ze hebben twee dochters, de zevenjarige Hazel en de vierjarige Violet. Het nomadische echtpaar lijkt wel erg vaak vastgoed te kopen en te verkopen. De afgelopen jaren woonden ze in een villa in de Hollywood Hills, een herenhuis in Brooklyn en een zeer chic appartement in Manhattan. Toen beide acteurs voor opnames naar Europa moesten, verhuisden ze tijdelijk naar Londen. Ze waren niet van plan om er erg lang te ­blijven, maar toen alles door de pandemie stilviel, bleven ze er uiteindelijk wonen.

“En om eerlijk te zijn was er geen betere plek om het afgelopen jaar te wonen. Ik bedoel daarmee niet dat er in Groot-Brittannië geen grote verliezen zijn geleden, want dat is uiteraard wel het geval, en het is ook erg beangstigend geweest. Maar vergeleken met Amerika vind ik het hier ­minder intens. Er is iets geruststellends aan de manier waarop Britten met een crisis omgaan. Het lijkt wel of ­iedereen hier getraind is om er gewoon even zijn schouders bij op te halen. En dan gaan ze weer keurig in de rij staan en zeggen hooguit: ‘Ja, het is wel erg, hè?’ Wij Britten zijn ­eerder praktisch ingesteld.”

Zuipen vanaf ’s morgens

Haar zus Felicity Blunt, een literair agent die met acteur en regisseur Stanley Tucci is gehuwd (ze hebben elkaar op de bruiloft van Emily en John ontmoet), woont op acht minuten lopen van het gezin vandaan. Felicity heeft haar zus het afgelopen jaar allerlei boeken toegestopt om te lezen en zelfs opties op de filmrechten te nemen. Bovendien heeft ze twee kinderen van bijna dezelfde leeftijd, “dus ze spelen allemaal samen. Dat is zo leuk. En onze kinderen gaan erg graag naar hun Britse school.” En uiteraard geniet Blunts Amerikaans gezin ook volop van de traditionele toeristische attracties in de Britse hoofdstad. “Ik heb net een paar ­mensen gezien die om 11 uur ’s ochtends stevig aan het ­drinken waren. Ze zaten al te zuipen op het terras van een pub. Dat vind ik zo geweldig, heerlijk.”

Ik vraag haar of zij en Krasinski, die hun kroost in A Quiet Place door kindacteurs lieten spelen, ooit hebben ­over­wogen om hun eigen kinderen in de film te casten.

“O mijn God, nee. Nee! Hou ze alsjeblieft weg van de filmsets.”

Ik moet aan Kate Winslet denken die in een recent ­interview zei dat ze altijd heeft geprobeerd om haar ­kinderen van haar roem af te schermen. Zozeer zelfs dat haar tienerzoon onlangs oprecht onder de indruk was toen er op een online-evenement met Winslet wel vierhonderd mensen aanwezig waren. Hij leek verbaasd dat zijn ­superster-moeder zoveel mensen kon lokken.

“Ik snap wel waarom Kate dat heeft gedaan. Ik snap haar volkomen”, reageert Blunt. “Roem is zoiets vreemds om mee om te gaan. Hazel kwam laatst thuis, liep meteen de keuken in en vroeg: ‘Mama, ben jij echt beroemd?’ En wij hebben dat woord thuis nog nooit gebruikt. We hebben het daar nooit over.”

Wacht eens even. Twee Hollywood-filmsterren wonen al jarenlang samen en hebben nog nooit het woord ‘beroemd’ in het bijzijn van hun kinderen gebruikt?

“Iemand op school moet het haar hebben verteld. En daar stond ik dan met mijn mond vol tanden: ‘Eh... nee hoor, niet echt, ik denk niet dat ik beroemd ben. Heeft iemand je dat verteld, Hazel?’ Ze zei eerst van wel, maar wilde er dan niets meer over zeggen. Maar het is gewoon raar. Echt raar.”

In 'Mary Poppins Returns' (2018).  Beeld Alamy Stock Photo
In 'Mary Poppins Returns' (2018).Beeld Alamy Stock Photo

Kwam ze dan niet in de verleiding om eindelijk erkenning te krijgen voor al het harde werk en te zeggen: Ja, liefje, je vriendinnetjes denken allemaal dat ik Mary Poppins ben. Niks bijzonders.

“Nee! Nee, niet echt. Want ik snap heel goed wat Kate Winslet zei. Je wil dat je kinderen zich niet belangrijker of specialer voelen dan andere kinderen, of dat ze meer in de schijnwerpers staan. Ik wil dat ze het zo laat mogelijk ­beseffen, dat zou ik het fijnst vinden. Ze willen trouwens niet eens zien wat ik doe, ze zien veel liever de Julie Andrews-versie van Mary Poppins. Ze vinden het ook niet leuk als ik make-up draag. Ze vinden het allemaal maar niks, ze willen gewoon dat ik hun mama ben.”

In A Quiet Place Part II heeft Millicent Simmonds, de dove actrice die Blunts dochter speelt en nu achttien is, een grotere rol dan in de eerste film. Er is ook een nieuwe hoofdrolspeler, Cillian Murphy, die door Krasinski werd gecast nadat hij zichzelf uit de tweede film had geschreven. Op de set dronken de volwassenen samen een behoorlijke hoeveelheid Macallan-whisky. Ik laat vallen dat het wel erg moedig is van Blunts echtgenoot om zichzelf door de charismatische ster van Peaky Blinders te laten vervangen.

“John heeft Cillian juist gecast omdat hij zelf een crush op hem heeft. Ik denk eigenlijk dat John nog nooit zo’n grote crush heeft gehad op wie dan ook.” Blunt had nog meer redenen om aan de liefde van haar man te twijfelen toen hij haar een ongelooflijk gevaarlijke stunt met een ronddraaiende auto liet uitvoeren: “Het was het meest opwindende, angstaanjagende dat ik ooit heb gedaan. Toen ik aan de opname van die scène begon, flitste er toch ineens door mijn hoofd: ‘Houdt John wel van me?’”

Zenuwen bij the rock

Ze maakt natuurlijk een grapje – deels omdat blijkt dat ze al een blijvend trauma heeft overgehouden aan de opnames van haar andere nieuwe film, Jungle Cruise, een groots Disney-avontuur. Daarin speelt ze een wetenschapper die op zoek gaat naar een boom waarvan ze misschien een magisch medicijn kan maken. The Rock, haar tegenspeler, is de ­kapitein van de boot waarmee ze de rivier afreizen. Blunt bloost nog steeds als ze aan hun eerste ontmoeting terugdenkt, toen ze haar witte Engelse upper-classachtergrond veel te hard wilde compenseren.

“Ik deed heel opgefokt en was veel te familiair, alsof ik hem goed kende. Ik verwachtte een enorm uitgelaten, aanwezige man. Maar hij is juist heel zachtaardig en luistert ook naar je. Hij fluisterde bijna: ‘Hoi, hoe gaat het met je?’ En ik dacht, o, dat is zo gênant, waarom moet ik weer overdrijven? Ik kon wel door de grond zinken van schaamte. Maar hij vindt het geweldig om streken met je uit te halen. Jack Whitehall zit ook in de film, en The Rock vond ons onwaarschijnlijk grappig omdat we zo goedgelovig zijn.”

Blunt had op de set soms haar telefoon bij zich op de boot. “Dan kwam ik thuis en zag ik allemaal selfies van hem, en een heleboel walgelijke filmpjes die hij met mijn telefoon had gemaakt.” Hoezo, walgelijk? “O, je weet wel, zoals je grote broer het varken kan uithangen. Of soms filmde hij me stiekem terwijl ik met de regisseur aan het overleggen was en dan rolde hij altijd met zijn ogen naar de camera als ik aan het woord was. Hij plaagt mensen graag. Ik stuurde hem dan sms’jes zoals: ‘Gast, wat is dit nu weer op mijn telefoon??’”

in 'The Girl On The Train' (2016) 
 Beeld Alamy Stock Photo
in 'The Girl On The Train' (2016)Beeld Alamy Stock Photo

Blunt groeide op in Wandsworth in Zuidwest-Londen, in een gezin met vier kinderen. Haar moeder, Joanna, is een lerares die zelf ook actrice is geweest. Haar vader, Oliver, is een advocaat. Crispin Blunt, haar vaders broer, is het conservatieve parlementslid voor het plaatsje Reigate. Ze ging naar privéscholen, eerst naar Ibstock Place School in Roehampton en later naar Hurtwood House in Surrey, een middelbare school met een focus op podiumkunsten, waar ze door een agent werd opgemerkt die haar prompt een contract aanbood.

Blunt benadrukt dat ze nooit zo’n grote acteercarrière had verwacht, maar nu ze die heeft, wil ze er meer controle over hebben. Daarom coproduceert ze nu een westernreeks waarin ze ook de hoofdrol zal spelen. “Ik speel in feite al jaren de rol van producer op creatief vlak. Alleen heb ik tot nu toe nooit officieel gevraagd om die credit te krijgen. Ik denk dat ik zo langzamerhand aan het leren ben dat het niet opdringerig of verkeerd is om een credit te vragen voor iets wat je toch al doet.” Later in haar carrière wil ze films regisseren, misschien als haar kinderen veel ouder zijn, “want ik heb gezien hoe dat proces je helemaal in beslag kan nemen en ik denk dat het bij mij volledig uit de hand zou lopen. Ik weet dat ik er obsessief mee bezig zal zijn.” Ze is bijna ­veertig, maar die leeftijd is ook niet meer het spookbeeld dat het vroeger was voor actrices in Hollywood. “Nu zijn er ook geweldige rollen voor vrouwen die niet meer in hun ­debutantenfase zitten.”

Na de recente #MeToo- en Time’s Up-bewegingen lijkt er echt iets veranderd te zijn in Hollywood. “Nu de storm wat is gaan liggen, zie ik hoe productief die hele beweging is geweest. Het heeft in mijn leven zeker een verschil gemaakt. Ik heb het gevoel dat we als vrouwen niet meer met onze kont moeten staan draaien en er niet meer voor moeten ­zorgen dat we vooral niemand tegen de haren in strijken om te kunnen krijgen wat we willen. En als je deals sluit, is het ook anders.”

Bedoelt ze geld? Betalen ze haar meer?

“O ja, absoluut! Ik denk dat ze nu zelfs niet meer durven om de mannelijke ster een hogere gage te geven.”

En zijn die acteurs niet boos dat hun salaris vermoedelijk wat is gezakt?

“Nee! En als dat wel zo is,” zegt ze triomfantelijk, met die altijd aanwezige, speelse glimlach om haar lippen, “tja, dan hebben ze niet echt een poot om op te staan, toch?”

A Quiet Place Part II, vanaf 23 juni in de bioscoop

Jungle Cruise is vanaf 28 juli in bioscopen en op Disney+ Premier Access te zien

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234