Donderdag 27/02/2020

Theaterrecensie

ACHTER/AF van de KOE: praatbarak zonder scherpte★★★☆☆

‘ACHTER/AF’ van Cie De Koe.Beeld Koen Broos

In een jubileumvoorstelling mag een gezelschap het best over zichzelf hebben. Maar in ACHTER/AF, waarmee de KOE zijn dertigjarige bestaan viert, gebeurt dat net iets te veel.

ACHTER/AF is een boekvoorstelling, met name over het jubileumboek KOE DOET BOEK, én over het ontstaan van dat boek dat gaat over het ontstaan van de voorstellingen van de KOE. Bent u nog mee? In een kekke talkshowsetting stellen Peter Van den Eede, Willem de Wolf en Natali Broods elkaar de wezenlijke vragen bij het schrijven van zo’n boek. Zijn we elitair of passé? Kan het beter? Is het geen tijd om plaats te maken?

Het ontstaan van de KOE in 1989 wordt uitdrukkelijk geplaatst in een politieke – val van de Berlijnse Muur – en kunstencontext – verstarde stadstheaters van toen – waarbij het stukgaan van beide dromen veel stof oplevert, maar ook ruimte voor iets nieuws. Maar vervolgens verliest de voorstelling die bredere adem. De dialogen, citaten en voice-overs blijven steken in het gekrakeel binnen de gezelschapsbiografie.

Wie het oeuvre kent weet dat onder de uitweidingen over het te laat komen van Natali Broods of de droevige uitstraling van Willem de Wolf de poging schuilt om het over iets anders te hebben: over het feit dat de KOE elke voorstelling opnieuw begint, omdat opnieuw beginnen nu eenmaal de core business is, en misschien wel de core business van elke mens, zoals Hannah Arendt zou zeggen. Alleen: dat laatste komt er niet door. Er schuilt wel degelijk kwetsbaarheid in het bevragen van de eigen status, maar het blijft te veel de kwetsbaarheid van de KOE en te weinig die van u of mij.

Zo is ACHTER/AF te lang een praatbarak zonder scherpte, waarbinnen af en toe geestige scènes bloeien. En toch illustreert die ‘mislukking’ perfect op welke scherpe snede de KOE al dertig jaar balanceert. De strategie van de omtrekkende beweging resulteert soms in voorstellingen waarin de essentie onontkoombaar oplicht, soms blijft het resultaat steken in banale oppervlakkigheid. 

Op tournee tot 2 juni.

‘ACHTER/AF’ van Cie De Koe.Beeld Koen Broos
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234