Dinsdag 15/06/2021

FilmsDe Morgen gidst

Absurditeitenfestival: de beste films van deze week

Uit 'Mandibules'. Beeld K2 / Filmstill
Uit 'Mandibules'.Beeld K2 / Filmstill

De Morgen gidst u door het allerbeste wat er aan langspelers op het scherm te zien is.

Twee losers vinden in de koffer van een gestolen auto een immense vlieg, die ze proberen af te richten om er een bank mee te overvallen. Dat is de premisse van Mandibules, de nieuwste film in het bizarre universum van Quentin ‘Mr. Oizo’ Dupieux: een heerlijk hilarisch absurditeitenfestival met Roméo Elvis en Adèle Exarchopoulos in opvallende bijrollen.

Mandibules, nu in de bioscoop

Oscar vergeten

Anthony Hopkins in 'The Father'. Beeld RV
Anthony Hopkins in 'The Father'.Beeld RV

Het was dé verrassing van de afgelopen Oscar-uitreiking: niet de vroegtijdig gestorven Chadwick Boseman, maar levende legende Anthony Hopkins mocht de Oscar voor beste acteur in een bijrol in ontvangst nemen. Maar Hopkins was vergeten naar Los Angeles te reizen: een neveneffect van zijn glansrol in The Father, waarin hij een man met alzheimer speelt?

The Father, vanaf 16 juni in de bioscoop

Weelderig en warmhartig

Still uit 'Wolfwalkers'. Beeld K2 / Filmstill
Still uit 'Wolfwalkers'.Beeld K2 / Filmstill

Op de Oscars moest Wolfwalkers bij beste animatiefilm de duimen leggen voor Pixars Soul, maar Wolfwalkers ontroert als een warmhartige en milieubewuste fabel over de dochter van een wolvenjager in het 17de-eeuwse Ierland. De film laveert lenig tussen een claustrofobische stad en weelderige wouden die uit een schilderij van Gustav Klimt weggeplukt lijken.

Wolfwalkers, nu in de bioscoop

Intelligente comedy

Uit 'Superintelligence', met Melissa McCarthy (als Carol). Beeld Hopper Stone
Uit 'Superintelligence', met Melissa McCarthy (als Carol).Beeld Hopper Stone

Net als je denkt dat we alles gehad hebben, wordt er met Superintelligence een nieuw genre op ons losgelaten: de sf-romcom. Carol Peters leidt een leven waarin niets bijzonders lijkt te gebeuren. Tot blijkt dat ze door ’s werelds eerste kunstmatige ­superintelligentie wordt geobserveerd en die ervan moet zien te overtuigen dat de mensheid het verdient om gered te worden.

Superintelligence, nu op Streamz en Streamz+

Eindelijk op groot scherm

Frances McDormand in 'Nomadland'. Beeld TMDB
Frances McDormand in 'Nomadland'.Beeld TMDB

Wanneer de bioscopen op 9 juni de deuren weer openen, is Nomadland dé film die je op groot scherm wilt en moet zien. Chloé Zhao schreef met deze film geschiedenis door als tweede vrouw ooit de Oscar voor beste regie te winnen. Ook de Oscar voor beste film ging naar Nomadland. Frances McDormand won de prijs voor beste actrice.

Nomadland, vanaf 9 juni in de bioscoop

Drinken met mate(n)

Uit 'Drunk', of wat dacht u. Beeld RV
Uit 'Drunk', of wat dacht u.Beeld RV

Als u dan toch in de cinema bent, kunt u er meteen een marathon van maken. Want ook dit pareltje was nog amper op het grote scherm te zien. In Drunk probeert een groep­je leraren (met een geweldige Mads Mikkelsen) een permanente staat van aan­ge­scho­ten­heid te bereiken. Ze ontdekken dat ‘drinken met mate’ en ‘drinken met maten’ niet hetzelfde is.

Drunk, vanaf 9 juni in de bioscoop

Een speelse Cruella

Emma Stone als slechterik in 'Cruella'. Beeld AP
Emma Stone als slechterik in 'Cruella'.Beeld AP

Vergeet gerust al wat u weet over Disneys gemeenste schurk, Cruella de Vil, dat rijke kreng dat dalmatiërpuppy’s in een jas wilde verwerken. De live-actionfilm Cruella zet haar in het punk-Londen van de jaren zeventig. Het resultaat is onweerstaanbaar speels, ook met dank aan het wervelende camerawerk van Brusselaar ­Nicolas Karakatsanis.

Cruella, nu op Disney+

Perziken liefde

Timothée Chalamet en Armie Hammer in 'Call Me by Your Name'. Beeld Memento Films International
Timothée Chalamet en Armie Hammer in 'Call Me by Your Name'.Beeld Memento Films International

Niets mooier dan twee mensen die verliefd worden op het witte doek. En in Call Me by Your Name zijn dat toevallig twee jongemannen. De ­zeventienjarige Elio (Timothée Chalamet) valt voor Oliver (Armie Hammer), de knappe assistent van zijn vader. Regisseur Luca Guadagnino laat de zaken gewoon voor zich spreken. Liefde is liefde. En liefdesverdriet is dat ook.

Call Me by Your Name, nu op VRT Nu

Pretfilm met zombies

Still uit 'Army of the Dead'. Beeld netflix
Still uit 'Army of the Dead'.Beeld netflix

Een casino overvallen tijdens een zombie-apocalyps. Het klinkt misschien niet als het veiligste idee, maar het levert wel entertainende cinema op. In de Netflix-film Army of the Dead volgt regisseur Zack Snyder een restaurantuitbater die zich aan het einde der tijden omschoolt tot overvaller. Het resultaat is een charmante mix van horror, suspense en drama.

Army of the Dead, nu op Netflix

Geïsoleerde geliefden

Anne Hathaway en Chiwetel Ejiofor in 'Locked Down'. Beeld RV
Anne Hathaway en Chiwetel Ejiofor in 'Locked Down'.Beeld RV

Welke invloed heeft de coronapandemie op romantiek en tot welke ongewone acties kan langdurige isolatie leiden? In Locked Down spelen Anne Hathaway en Chiwetel Ejiofor geliefden die eraan denken om hun relatie stop te zetten. Tot de coronacrisis uitbreekt en oude wonden opengereten worden tijdens een moeilijke quarantaineperiode die een boeiende film oplevert.

Locked Down, nu op Streamz

Pleinvrees

Amy Adams in 'The Woman in the Window'. Beeld Netflix
Amy Adams in 'The Woman in the Window'.Beeld Netflix

In de thriller The Woman in the Window speelt Amy Adams een vrouw met een ernstige vorm van pleinvrees die haar dagen doorbrengt in een klein appartement van waaruit ze mensen begluurt. Haar ­leven is vrij kleurloos, tot ze iets ziet waarvan ze nooit getuige had mogen zijn. Een puike ­acteerprestatie in een erg plot­gedreven film.

The Woman in the Window, nu op Netflix

Op de drugscamping

Uit 'Ferry', met Frank Lammers als Ferry Bouman. Beeld Netflix
Uit 'Ferry', met Frank Lammers als Ferry Bouman.Beeld Netflix

Hij was een van de kleurrijkste figuren in de reeks Undercover en nu krijgt hij zijn eigen film: Ferry, de Brabantse drugskoning die vanop een camping een drugsnetwerk leidde. De film keert terug in de tijd, naar hoe het allemaal begon als hulpje van een Amsterdamse hasjbaron en een onverwachte terugkeer naar zijn geboortestreek en het kampeerleven.
Ferry, nu op Netflix

Neppriester

Uit 'Corpus Christi'. Beeld Streamz
Uit 'Corpus Christi'.Beeld Streamz

In 2011 stapt de jonge Patryk de kerk van een Pools dorpje binnen. De locals verwelkomen hem met open armen. Drie maanden lang zal hij de mis opdragen, huwelijken voltrekken en de stervenden zalven. Maar Patryk is geen pastoor. Het waargebeurde verhaal wordt een haast Bijbelse parabel die uitblinkt dankzij een gelaagd scenario en een hypnotiserende hoofdacteur.

Corpus Christi, nu op Streamz+

Straatcrimineel

Daniel Kaluuya (Fred Hampton) in 'Judas and the Black Messiah'.  Beeld TMDB
Daniel Kaluuya (Fred Hampton) in 'Judas and the Black Messiah'.Beeld TMDB

Judas and the Black Messiah was een winnaar bij de Oscars, met een beeldje voor beste acteur in een bijrol (Daniel ­Kaluuya) en beste song (‘Fight for You’ van H.E.R.). De film vertelt het verhaal van de FBI die in de jaren 60 straatcrimineel William O’Neal inhuurde om bij de Black Panthers te infiltreren en de charismatische leider Fred Hampton in het oog te houden.

Judas and the Black Messiah, op aanvraag via o.a. Telenet, Proximus en iTune

Techno-apocalyps

Uit ‘The Mitchells vs. the Machines’. Beeld Netflix
Uit ‘The Mitchells vs. the Machines’.Beeld Netflix

In The Mitchells vs. the Machines moet een dis­func­tioneel gezin de wereld van een technologie­apocalyps redden. De animatiefilm haalt inspiratie uit de internetcultuur. Het tem­po is rap, maar het kijkplezier lijdt er niet onder. De chaotische gezinsdynamiek is heerlijk herkenbaar voor volwassenen, de YouTube-goo­che­larij een feest voor kinderen. En de grappen zijn voor allemaal.

The Mitchells vs. the Machines, nu op Netflix

De show van Verhoeven

Still uit 'Showgirls'. Beeld Mgm/Ua/Kobal/Shutterstock
Still uit 'Showgirls'.Beeld Mgm/Ua/Kobal/Shutterstock

Wat was nu precies de betekenis van Showgirls? Het door Paul Verhoeven gefilmde sprookje over een blootdanseres in Las Vegas blijft nog steeds fascineren. De documentaire You Don’t Nomi voert de vele botsende lezingen op en laat allerlei personen reflecteren op de film, van de makers van de Showgirls-camp-musicals tot de critici die de film destijds neersabelden.

You Don’t Nomi, nu op Streamz

De grote Oscar-slokop

Frances McDormand in 'Nomadland'. Beeld TMDB
Frances McDormand in 'Nomadland'.Beeld TMDB

De Chinees-Amerikaanse Chloé Zhao schreef geschiedenis door als tweede vrouw de Oscar voor beste regie te winnen. Daarnaast won ­Nomadland ook de Oscar voor beste film en Frances McDormand die voor beste actrice. Terecht? Oordeel zelf: de film, over een vrouw die na de dood van haar man door de VS reist, is nu te streamen.

Nomadland, nu op Disney+

Straatcrimineel infiltreert

Daniel Kaluuya in een scène uit 'Judas and the Black Messiah'. ( Beeld AP
Daniel Kaluuya in een scène uit 'Judas and the Black Messiah'. (Beeld AP

Nog zo’n Oscarwinnaar is Judas and the Black Messiah: beste acteur in een bijrol (Daniel ­Kaluuya) en beste song (‘Fight for You’ van H.E.R.). De film vertelt het verhaal van de FBI, die in de jaren 60 straatcrimineel William O’Neal inhuurde om bij de Black Panthers te infiltreren en vooral de charismatische leider Fred Hampton in het oog te houden.

Judas and the Black Messiah, nu o.a. via iTunes, Google Play, Apple TV en YouTube

Swingen met Jagger

Mick Jagger als Joseph Cassidy in 'The Burnt Orange Hersy'. Beeld /
Mick Jagger als Joseph Cassidy in 'The Burnt Orange Hersy'.Beeld /

Dat Mick Jagger een liedje kan zingen is bekend. Dat hij ook aardig weet te acteren, al iets minder. The Burnt Orange Heresy, over een ambigue miljonair die per se een schilderij van een legendarische kunstenaar wil kopen, gaat pas echt swingen als Jagger als die miljonair ten tonele verschijnt. Hij maakt deze stijlvol aangeklede pulpthriller het kijken waard.

The Burnt Orange Heresy, nu op Streamz+

Eigenzinnige Peter Pan

Wendy en haar broertjes beleven adembenemende avonturen in de Caraïben. Beeld Searchlight pictures
Wendy en haar broertjes beleven adembenemende avonturen in de Caraïben.Beeld Searchlight pictures

Acht jaar na zijn geweldige en veelvuldig bekroonde debuutfilm Beasts of the Southern Wild heeft Benh Zeitlin eindelijk een tweede film gemaakt. Wendy gaat verder op het­zelfde elan en geeft een eigenzinnige draai aan het Peter Pan-verhaal. Zeitlin trok daarvoor naar de Caraïben, waar de rebelse Wendy Darling samen met haar broertjes adembenemende avonturen beleeft.

Wendy, te bekijken via Cinema bij je thuis / ZED vanuit je zetel

Wereldcinema

Uit 'Aurora', een intieme film uit Costa Rica van Paz Fabrega. Ook te zien op Mooov. Beeld MOOOV
Uit 'Aurora', een intieme film uit Costa Rica van Paz Fabrega. Ook te zien op Mooov.Beeld MOOOV

Voor het tweede jaar op rij moet het filmfestival Mooov zijn heil zoeken in een digitale editie. Verre van ideaal, maar het festival dat focust op wereldcinema bracht niet­temin een fijne selectie films ­samen. Tot 3 mei kun je online kijken naar films uit alle hoeken van de wereld die je hier doorgaans niet of nauwelijks te zien krijgt.

Mooov, t.e.m. 3 mei, mooov.be

Droomdebuut

Beanie Feldstein als Molly en Kaitlyn Dever als Amy in 'Booksmart, het regiedebuut van Olivia Wilde.  Beeld Francois Duhamel
Beanie Feldstein als Molly en Kaitlyn Dever als Amy in 'Booksmart, het regiedebuut van Olivia Wilde.Beeld Francois Duhamel

De kans bestaat dat u Booksmart hebt gemist toen de film twee jaar geleden uitkwam, en dat is jammer. De Amerikaanse actrice Olivia Wilde maakte met dit bitterzoete kleinood over twee schoolvriendinnen die op het punt staan af te studeren een droomdebuut als regisseur. Beanie Feldstein en Kaitlyn Dever schitteren in de hoofdrollen.

Booksmart, te zien op Netflix

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234