Maandag 12/04/2021

DM Zapt

‘80 jaar Will Tura’: dat de Will Tura onder de Will Tura’s dat nog mocht meemaken

Will Tura en Luk Alloo. Beeld 80 Jaar Will Tura
Will Tura en Luk Alloo.Beeld 80 Jaar Will Tura

Tijdens de zomervakantie nemen de collega’s van Humo de zapper over. Vandaag: Tom Raes over 80 jaar Will Tura.

Will Tura, de op eeuwigheden berekende roepnaam van de sterveling Arthur Blanckaert, had de leeftijd der zeer sterken bereikt, en dat mocht niemand ontgaan. De openbare omroep, waar geld ophoesten nu eenmaal gepaard gaat met een pijnlijke stuiptrekking, koos wijselijk voor de verdienstelijke documentairefilm Will Tura, Hoop doet leven van Dominique Deruddere om de honneurs waar te nemen, maar bij VTM kon je ondertussen gaan zitten voor een eigen jubelproductie.

Luk Alloo onthaalde daarvoor Tura, toevallig zijn schoonvader, in een geheel leeg Sportpaleis, waar enkel Tura’s band en een paar lege stoelen opgesteld stonden. Na enkele korte begroetingen, felicitaties kon je het niet echt noemen, onthaalde Alloo al de eerste gast die Tura uitgebreid lof zou toezwaaien. Dat bleek bij nader inzien Paul Jambers te zijn, toevallig dan weer Alloos schoonmoeder. Het werd pijlsnel een familiekwestie.

Jambers’ komst had echter een goede reden, want Alloo wees erop dat de sterreporter in zijn tijd bekend stond als ‘De Will Tura van de journalistiek’. En als je toevallig de Will Tura onder de journalisten bent, is zo’n tachtigste verjaardag toch ook een beetje joúw feest, of daar scheen Jambers toch van uit te gaan. Met gusto, die niet per se onverdraaglijk was, vertelde hij honderduit over hoe het bestaan van Will Tura het bestaan van Paul Jambers beïnvloed had, wat, zo hoorde je te begrijpen, geen kleine verwezenlijking was. Jambers ging ook verdacht snel in op de uitnodiging van Alloo om zelf het podium te bestijgen en onder begeleiding van Tura’s band ‘Eenzaam zonder jou’ aan te heffen. Voor iemand die Tura zo genegen was, viel daarbij vooral op hoe pover de Will Tura van de journalistiek op de hoogte was van de tekst van dat toch onsterfelijke nummer, net als van de aan te houden toon. Dat de Will Tura onder de Will Tura’s dat nog mocht meemaken.

Na al dat leuks onthaalde Alloo Koen Wauters, waardoor je nog iets sterker de indruk kreeg dat ze bij VTM hun gastenbestand grotendeels hadden laten afhangen van wie ze in Vilvoorde op de gang hadden aangetroffen – Luc Appermont zat ondertussen ook nog te popelen in de achtergrond, en later zou ook Niels Destadsbader nog inbellen vanop vakantie, voor mocht je toen al vergeten zijn naar welke zender je zat te kijken. Tura, die nog welopgevoed is, ging ondertussen om verdere hommeles te vermijden dan maar akkoord met alles wat er om hem heen over hem gezegd werd. Wel mocht hij met elk nieuw reclameblok een eigen nummer brengen: een slim idee van de commerciële zender, want zo ging je op slag uitkijken naar de onderbrekingen.

Tijdens de reclameblokken werd de tachtigjarige Will Tura herhaaldelijk een gelukkige verjaardag gewenst door de olijke keukenbaron Donald Muylle. Een betere samenvatting van zijn verjaardagsshow op VTM laat zich niet verzinnen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234