Donderdag 01/06/2023

Televisie

7 topreeksen om naar (uit) te kijken

Een beeld uit 'Ice'. Beeld RV Audience
Een beeld uit 'Ice'.Beeld RV Audience

Het rijk van het kleine scherm is nog lang niet uit nu elke grote naam in Hollywood een eigen reeks maakt. Jo Smets selecteert de kleppers.

Jo Smets

1. 'The One Percent' (Starz)

Alejandro González Iñarritu, maker van de beste film van 2015 en 2016 (The Revenant), verenigde kort na Birdman zijn drie coscenaristen om The One Percent te ontwikkelen, een drama over een gekwelde landbouwer die onder het minachtend oog van zijn patriarchale vader zijn boerderij en huwelijk tracht te redden. De sullig ogende Ed Helms, bekend van The Hangover, krijgt de hoofdrol, Hilary Swank speelt zijn vrouw, Ed Harris zijn vader. Zender Starz gaf meteen groen licht voor een tiendelige reeks.

2. 'Mindhunter' (Netflix)

In 2014 kreeg David Fincher van HBO de opdracht een Amerikaanse remake op poten te zetten van de Britse reeks Utopia. Gillian Flynn, het brein achter Gone Girl (boek en film) zou het script leveren en Fincher zelf zou alle afleveringen regisseren. The Finch en HBO raakten echter slaags over geld en de hele zaak werd afgevoerd. Terwijl Flynn voor HBO aan een adaptatie van Sharp Objects werkt, zoekt Fincher donkerder oorden op. Het heuglijke gerucht doet de ronde dat hij de sequel van World War Z zou draaien. In elk geval is hij met Charlize Theron uitvoerend producent van Mindhunter, gebaseerd op het boek uit 1996 van John Douglas en Mark Olshaker, een Netflix-serie over twee FBI-agenten die anno 1979 seriemoordenaars verhoren om - tja - seriemoorden op te lossen.

Charlize Theron. Beeld REUTERS
Charlize Theron.Beeld REUTERS

3. 'Godless' (Netflix)

Na zijn briljante regiewerk voor The Knick was Steven Soderbergh actief als producent voor de webreeks Red Oaks en voor Lodge Kerrigans The Girlfriend Experience. Laatst regisseerde hij Sharon Stone in de HBO-televisiefilm Mosaic en op dit moment superviseert hij Godless, een westernreeks van Scott Frank. Met Frank maakte Soderbergh zijn (naar eigen zeggen) meest geliefde werk: Out of Sight uit 1998, een retecoole bewerking van schrijver Elmore Leonard. Godless volgt een meedogenloze outlaw, gespeeld door Jeff Daniels, die zijn aartsvijand achternazit tot in het rustige stadje La Belle, waar vreemd genoeg alleen vrouwen wonen.

4. 'Ice' (Audience)

Audience Network strikte genremeester Antoine Fuqua voor een tiendelige serie die zijn titel aan het slangwoord voor diamanten ontleent. De reeks vertelt de ondergang van een dynastie van diamantairs in Los Angeles. Naast Ray Winstone en Jeremy Sisto is ook Donald Sutherland van de partij, in de rol van een Zuid-Afrikaanse diamanthandelaar die een kartel leidt vanuit - jawel - Antwerpen. U wist al dat Fuqua's doorbraakfilm Training Day een reboot op tv krijgt, maar wist u ook dat Shooter, Fuqua's sniperfilm, voor het kleine scherm wordt overgedaan?

5. 'The Alienist' (Paramount)

Cary Joji Fukunaga, winnaar van een Emmy voor de regie van True Detective en maker van Beasts of No Nation, was de motor achter deze adaptatie van Caleb Carrs doorbraakroman uit 1994. Gesitueerd in het New York van de Gilded Age, tussen 1870 en 1900, doet de serie het verhaal van Dr. Laszlo Kreizler die met een reporter en politiechef de prille wetenschap van de psychologie aanwendt om - u raadt het - een seriemoordenaar op te sporen. Dit project heeft een dreamteam van schrijvers: Eric Roth, Hossein Amini, de grote John Sayles. Een verrassing van formaat was dat Fukunaga afhaakte voor de regie en vervangen werd door landgenoot Jakob Verbruggen, die - zo vertelden Neve Campbell en Gillian Anderson ons - "fantastisch werk" leverde voor House of Cards en The Fall.

6. 'The Deuce' (HBO)

null Beeld RV
Beeld RV

Homicide. The Wire. Generation Kill. Treme. Show Me a Hero. David Simon heeft het televisielandschap hervormd, vooral dankzij feilloze teamvorming met meesters van literaire misdaadfictie. Voor dit HBO-project trok hij oudgedienden George Pelecanos en Richard Price aan en introduceert hij vrouwelijke thrillersensaties Megan Abbott en Lisa Lutz. The Deuce, een bijnaam van 42nd Street (waar Broadway Times Square kruist), zoomt in op de legalisering en bloei van de pornoindustrie in New York. James Franco speelt de tweelingsbroers Vincent en Frankie Martino die als stromannen optraden voor de maffia (en regisseert), Maggie Gyllenhaal (foto) een lichtekooi die meer dan gewoon ondernemersinstinct demonstreert.

7. 'Feud' (FX)

Brad Pitt gaat als producent in zee met Ryan Murphy (Glee, American Horror Story) voor een stuk historie in de marge van de filmhistorie. Onderwerp is de oorlog tussen filmdiva's Joan Crawford (58) en Bette Davis (54) op de set van Whatever Happened to Baby Jane?, een thriller van Robert Aldrich uit 1962. Davis over Crawford: "Ze ging naar bed met elke mannelijke ster van MGM, behalve met Lassie" (nota bene: de hond en filmster Lassie was een teef). Crawford over Davis: "Neem de puilogen, de sigaret en de potsierlijk afgeknipte woorden weg en wat blijft er over? Een nepwijf, maar dat is, denk ik, precies wat het publiek wil." Murphy zet zijn project in het teken van zes actrices wier gezamenlijke jarental 356 jaar bedraagt: Jessica Lange (Joan Crawford), Susan Sarandon (Bette Davis), Kathy Bates (Joan Blondell), Judy Davis (Hedda Hopper), Catherine Zeta-Jones (Olivia de Havilland) en Sarah Paulson (Geraldine Page).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234