Zaterdag 26/11/2022

6 tv-programma's die u niet mocht zien

Onder meer de Vlaamse versie van 'Oh Oh Cherso' haalde het scherm uiteindelijk niet. Beeld 2BE
Onder meer de Vlaamse versie van 'Oh Oh Cherso' haalde het scherm uiteindelijk niet.Beeld 2BE

De VTM-serie 'Ontspoord' verdwijnt al na één aflevering van het scherm. De afleveringen over Kim De Gelder, Ronald Janssen, Hans Van Temsche en Roger Vangheluwe zullen nooit worden uitgezonden. Morgen beslist de rechter in kort geding of ook de reconstructie van de moordpartij van Freddy Horion in het VTM-programma 'De Kroongetuigen' geschrapt zal worden. Het zijn niet de eerste tv-programma's die sommigen liever niet op het scherm zagen komen.

Sam Feys

De Vlaamse 'Oh Oh Cherso'
Volledig ingeblikt én gemonteerd, maar de Vlaamse 'Oh Oh Cherso' haalde uiteindelijk het scherm niet. Het programma zou eigenlijk begin dit jaar worden uitgezonden op 2BE en de promotiemachine draaide op volle toeren, maar het programma werd door de directie van de VMMa halsoverkop afgevoerd wegens "te platvoers". De avonturen van El Tino Loco en King Abusex in het Griekse Chersonissos haalden nooit het scherm, tot grote spijt van de jongeren in kwestie zelf.

'De Rechtbank: Hof van Assisen'
'De Rechtbank' was de eerste televisieserie die een assisenproces integraal uitzond op televisie. De makers van het programma hadden vooraf toestemming gevraagd aan alle partijen en duidelijke afspraken gemaakt. Toen beschuldigde Romain Adriaens uiteindelijk werd veroordeeld, verzette de zus van de dader zich alsnog tegen de uitzending. De rechter in kort geding besliste echter dat VIER de drie afleveringen van 'De Rechtbank' gewoon mocht uitzenden.

'Mijnalarm', van Maurice De Wilde
De legendarische onderzoeksjournalist Maurice De Wilde zag in 1966 hoe de toenmalige regering een van zijn kritische reportages aan banden legde. In 'Mijnalarm' stelde De Wilde de nodige vragen bij de mijnsluitingen in Limburg. Een paar dagen voor de geplande uitzending op 2 februari, vielen tijdens een betoging in Zwartberg echter twee doden. Twee uur voor uitzending vernam De Wilde dat zijn reportage verschoof naar 4 februari, een dag na de begrafenis van de slachtoffers.

De uitzending werd alsnog verboden door de regering en met stip door toenmalig vicepremier Antoon Spinoy. "Alles wat tot een nieuwe opflakkering van het conflict kan leiden, moet vermeden worden", klonk het toen. Uiteindelijk werd de reportage een maand later wel uitgezonden, maar dan sterk gecensureerd. Een aantal gewraakte passages waren geschrapt en werden nooit meer teruggevonden in het VRT-archief.

Wendy Van Wanten in 'Albert II'
Wendy Van Wanten was dan weer niet te spreken over hoe ze "binnen historische krijtlijnen" werd geportretteerd tijdens Albert II, de fictieserie over het Belgisch koningshuis. Ze werd er opgevoerd als het liefje van prins Laurent. Koningin Paola zei over haar in de serie: "Vergeet die juffrouw Vandenkerkhove. Het is een hoer, jongen."

Het was een geëmotioneerde Frans Vancoppenolle, de man van Wendy Van Wanten, die de zaak op zich nam en een gesprek eiste met de VRT-directie. De openbare omroep bond uiteindelijk in en besloot te kwetsende zin te schrappen uit de aflevering in 'Ooit Gemist' en de dvd's van de reeks.

Parachutemoord in 'Witse'
Dat fictie en realiteit soms dicht bij elkaar liggen in tv-series, werd pijnlijk duidelijk bij 'Vrije val', een aflevering uit 'Witse'. Daarin stortte een vrouw tijdens het valschermspringen. Er bleek geknoeid met haar parachute, wat akelig overeenkwam met de zaak van de parachutemoord. Jef Vermassen, de advocaat van de vermoorde Els Van Doren, was in alle staten. "Dit kan niet. Ze beseffen niet hoe pijnlijk dit is voor de nabestaanden."

Toen was er volgens de VRT geen vuiltje aan de lucht. "De personages en hun onderlinge relaties staan wat ons betreft ver genoeg af van wat er zich in de realiteit afspeelde. Het laatste wat wij willen, is dat deze aflevering de familie van het slachtoffer tegen de borst stuit."

Freddy Horion in 'De Kroongetuigen'
Morgen wil ook Freddy Horion de reconstructie van zijn meervoudige moordpartij in het VTM-programma 'De Kroongetuigen' tegenhouden in kort geding. Volgens de advocaat van de moordenaar, die onder meer een autohandelaar en zijn hele gezin brutaal uitmoordde, zou het beroepsgeheim geschonden zijn en mag het programma daarom niet op het scherm.

Nochtans heeft journalist Jeroen Wils er alles aan gedaan om toestemming te krijgen van alle mogelijke partijen van de gereconstrueerde zaken. De nabestaanden van de slachtoffers van Horion gingen ook met de reconstructie akkoord, het is alleen Horion die dwarsligt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234