Zondag 29/01/2023

Beste van 2014

36 schrijvers kiezen hun lievelingsboeken van 2014

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Nog steeds op zoek naar een literair kerstcadeau? Dan kan u misschien ten rade bij 36 schrijvers, die in onze boekenbijlage van vandaag hun favoriete boek van 2014 aanprijzen.

Annelies Verbeke (°1976)

Recentste werk: Tirol Inferno (2013, novelle, met illustraties van Klaas Verplancke)

"In mijn nieuwe roman 'Dertig dagen' (verschijnt 1 maart) heeft hoofdpersonage Alphonse in de Westhoek een bedrijfje opgericht als schilder en behanger. Als hij zijn klanten in hun interieur treft, tonen ze hem ook hun persoonlijke binnenkant. Hij wil geen Jezus zijn, het is gewoon iets wat hem overkomt en wat hij kan."

"Dit jaar verscheen de lijvige bloemlezing Liefdesdood in Kamara en andere Japanse verhalen, samengesteld en vertaald door Luk Van Haute. Een uitzonderlijk verzorgde cursus Japanse literatuurgeschiedenis van de voorbije eeuw, samengesteld door iemand met zeer veel kennis van zaken en een goede smaak, met daarin een veertigtal korte verhalen van bekende en (voor ons) minder bekende Japanse auteurs. Van meer dan de helft van deze auteurs verscheen het werk niet eerder in het Nederlands. Een standaardwerk, wat mij betreft, en voor wie daar geen zin in heeft: een leerzaam boek waarin veel te lachen en te bewonderen valt."

Luk Van Haute (red.), 'Liefdesdood in Kamara en andere Japanse verhalen', Atlas Contact, 592 p., 45 euro.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

Peter Verhelst (°1962)

Recentste werk: Geschiedenis van een berg (2013, roman)

"Ik ben de drukproef aan het lezen van De kunst van het crashen, een roman over mijn auto-ongeluk en de plek waar de drie-seconden-die-ik-me-niet-meer- herinner naartoe zijn. Komt eind februari uit."

"Richard Powers is een van de weinige schrijvers die wetenschap, het leven en muziek zo meesterlijk en uitdagend en pakkend kunnen vermengen - dat bewees hij ook al met Het zingen van de tijd.

Orfeo is een reis door de laatste decennia en komt als een vuistslag aan, omdat zijn maatschappelijke analyse intelligent en to the point is. Powers for president!"

Richard Powers, Orfeo, Atlas Contact, 312 p., 24,95 euro.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

Erwin Mortier (°1965)

Recentste werk: De spiegelingen (2014, roman)

"Momenteel werk ik aan een monoloog voor Elsie De Brauw. Het eerste woord luidt: Water!"

"2014 was voor mij het jaar van de ontdekking van het oeuvre van James Salter. All That Is vormt de neerslag van een schrijversleven waarin een ongekend talent tot grote bloei komt. De dag dat ik zo kan schrijven, noem ik mezelf koning van de wereld. Waar zijn werk over gaat? Het leven, niets dan het leven."

James Salter, Alles wat is, De Bezige Bij, 352 p., 23,90 euro.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

Christophe Vekeman (°1972)

Recentste werk: Marie (2013, roman)

"Het was nek-aan-nek met De smalle weg naar het verre noorden van Richard Flanagan, maar ik kies toch voor Het hout, het spannendste boek dat Brouwers ooit schreef: dwingt de oneigentijdse, tijdloze taal en de stilistische grandeur je tot langzaam savoureren, dan word je door het verhaal en je nieuwsgierigheid naar wat er nog gebeuren gaat dan wel juist gebeurd is, tot snel verder lezen opgejaagd. Het hout is een wurgend beklemmend, aardedonker en desalniettemin ook geestig boek, dat wegens Brouwers' waarlijk adembenemende trapezewerk in de hoogste regionen van het Nederlands de beste roman is die er in de Lage Landen is verschenen, niet enkel in 2014, maar misschien wel tot nog toe in de 21ste eeuw."

Jeroen Brouwers, Het hout, Atlas Contact, 281 p., 24,99 euro.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

Peter Terrin (°1968)

Recentste werk: Monte Carlo (2014, roman)

"Geen gelegenheid laat ik onbenut om landgenoot Jean-Philippe Toussaint aan te prijzen. Beroemd tot in Japan, maar onze taalgrens is een ijzeren gordijn. Met Naakt, het vierde boek in de fabuleuze Marie-cyclus, greep hij vorig jaar net naast de Prix Goncourt. Eerder probeerde de naamloze ik-figuur in Liefde bedrijven, Vluchten en De waarheid omtrent Marie hun relatie te beëindigen, maar dat loopt dus niet van een leien dakje. Gelukkig maar. Het proza vloeit helder door de paragrafen, de scènes zijn groot en filmisch en bezwerend, en vooral onvergetelijk. Op het podium van 2014 ook Dierbaar van Liv Ullmann en De consequenties van Niña Weijers."

Jean-Philippe Toussaint, Naakt, Prometheus, 160 p., 17,95 euro.

undefined

Yannick Dangre (°1988)

Recentste werk: Met terugwerkende kracht (2014, dichtbundel) Yannick Dangre is bezig aan een 'verpletterende' roman.

"Een boek over oud willen zijn als je jong bent en jong willen zijn als je oud bent. Maartje Wortel verwoordt de keuzestress en -beperkingen van een modern mensenleven, en schrijft op hoogsteigen wijze de liefde neer, niet op gelijnd muziekpapier, maar op dakterrassen, hotelkamers en Zweedse eilanden. Het leven is niet meer dan elkaar af en toe een dure, heel dure Franse kaas geven."

Maartje Wortel, IJstijd,De Bezige Bij Amsterdam, 256 p., 17,90 euro.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

Christophe Van Gerrewey (°1982)

Recentste werk: Architectuur België (2014, essays)

In maart 2015 verschijnt bij De Bezige Bij Antwerpen Over alles en over iedereen. 50 essays.

"Deze biografie van de Duitse schrijver Walter Benjamin (1892-1940) is hét boek van een jaar, boordevol economische, politieke en culturele crises. Zijn teksten en zijn leven, onlosmakelijk verbonden, behoren tot de belangrijkste gebeurtenissen in de twintigste eeuw. Benjamin kwam tot talloze inzichten, illusieloos én hoopgevend, die hij in enigmatische, droevige of komische beelden verwoordde. Dit boek toont hoe hij meer dan ooit een voorbeeld blijft voor iedere kritische mens: kunst, cultuur en samenleving moeten niet met een stethoscoop worden beluisterd, maar met een scalpel opengesneden. Het resultaat is een levenswerk dat Benjamin zelf terecht omschreef als 'een beweeglijk en contradictorisch geheel'."

Howard Eiland en Michael W. Jennings, Walter Benjamin. A Critical Life, Harvard University Press, 768 p., 30 euro.

undefined

Herman Brusselmans (°1957)

Recentste werk: Zeik (2014, thriller)

"Op 2 januari verschijnt Poppy en Eddie en Manon. Ik ben thans bezig aan

Zeik en de moord op de poetsvrouw van Hugo Claus."

"Een dikke roman over de oorlog tussen de VS en Mexico, midden negentiende eeuw, vol harde scènes, grappen, goeie beschrijvingen van mens en natuur; straffe karakters, met een uitstekende plot en een verrassend einde. Een kruising tussen Tarantino, Bret Easton Ellis en Shakespeare."

James Carlos Blake, Schurkenbloed, Meulenhoff, 480 p., 22,95 euro.

undefined

Tommy Wieringa (°1967)

Recentste werk: Een mooie jonge vrouw (2014, Boekenweek- geschenk)

"De duizelingwekkende geschiedenis van de Joodse bankiersfamilie Ephrussi uit Odessa, die uitwaaierde naar Wenen en Parijs. Illustere familieleden werden vereeuwigd in het werk van Marcel Proust en Joseph Roth. De auteur, via zijn moeder geparenteerd aan de familie Ephrussi, vertelt het verhaal aan de hand van een kostbaar familiebezit, 264 netsukes, fijnzinnige, kostbare Japanse figuurtjes van been, marmer en hout. Je wilt het boek wegleggen bij de onafwendbare nadering van het Derde Rijk, maar leest door het afgrijzen heen over de wonderbaarlijke redding van de netsukes. Opkomst en ondergang van de rijksten der wereld, hun vergeefse assimilatie en het verre kleinkind dat leeft om het te vertellen."

Edmund de Waal, De haas met de amberkleurige ogen, Mistral, 288 p., 10 euro.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

Monika van Paemel (°1945)

Recentste werk: Weduwenspek (2013, roman)

"Een privédetective gaat op zoek in de duistere wereld van woekeraars, landverraders en gigolo's. De roman werd indertijd bekroond met de Goncourt, en de Nobelprijs voor Patrick Modiano zette me aan het herlezen, niet alleen van De straat met de donkere winkels, maar van zijn hele oeuvre, vanwege de zoektocht naar het verleden en de vraag wat er overblijft van een mens of van een leven. Modiano doet dat diepgaand en intiem, op een proustiaanse wijze, zijn boeken gelijken op hun schrijver, zonder trommels of trompetten, maar mooi en beklijvend."

Patrick Modiano, De straat van de donkere winkels, Querido, 224 p., 10 euro.

undefined

Daan Heerma van Voss (°1986)

Recentste werk: Het land 32 (2014, roman)

"Mee bezig: de thriller Ultimatum (april 2015, Prometheus), met broer Thomas Heerma van Voss, en roman De laatste oorlog (september 2015, De Bezige Bij Amsterdam)."

"De grote goede dingen is een auto- biografisch getint verhaal over een dochter die op zoek gaat naar een mythisch instrument dat alleen haar overleden vader kon bespelen. Een subtiele, kleine roman, die te weinig aandacht heeft gekregen. Over hen die in de jaren zestig rebelleerden en hun strijdkreten van toen hebben moeten overleven. Over een meisje dat wil begrijpen waarom zij geboren is. Grappig, volwassen en niet schreeuwerig."

Alma Mathijsen, De grote goede dingen, De Bezige Bij Amsterdam, 264 p., 17,90 euro.

undefined

Nina Polak (°1986)

Recentste werk: We zullen niet te pletter slaan (2014, roman)

Nina Polak werkt aan een tweede roman en aan een toneelstuk.

"Lucky Us van de Amerikaanse Amy Bloom is een kleine grote roman. Bloom doet niet aan intellectuele krachtpatserij, ingenieuze vormexperimenten of pamflettisme, maar ze beheerst haar flamboyante, hoogst sensitieve en onsentimentele stijl volledig. Het veelomvattende verhaal van twee zussen die in de met jazz gevulde jaren veertig naar het Westen trekken om hun geluk te beproeven en zichzelf uit te vinden, is zo levendig en karakteristiek verteld dat ik me het boek zélf herinner als een personage. Lucky Us is tegendraads in zijn tijdloosheid en Bloom is het type meesterstilist dat daarmee wegkomt. Victor Hugo, eat you heart out."

Amy Bloom, Wij geluksvogels, Nijgh & Van Ditmar, 264 p., 19,99 euro.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

Joost Vandecasteele (°1979)

Recentste werk: Vel (2013, roman)

"Bezig met boek 5 Voorbij het einde, verschijnt ooit in 2015, over de totale afbrokkeling van de realiteit en het fundamentalisme van onze normaliteit. Of toch zoiets."

"Voor de meer wilde, uitzinnige, spannende, originele ideeën moet men steeds vaker in pulpgenres zoeken, van horror tot sciencefiction in welk medium ook. Nowhere Men pakt een fantastische premisse - stel dat The Beatles geen muzikanten waren maar vier supersterwetenschappers - en construeert daar een heel universum rond. Een comicbookreeks over vier briljante geesten die de wereld bepalen en elkaar bekampen met waanzinnige uitvindingen. Dat is voor mij literatuur. Ik wil geen ontroering, geen herkenbaarheid, geen schoonheid. Ik wil platgeslagen en verwonderd worden."

Eric Stephenson, Nowhere Men, Image Comics.

undefined

Roderik Six (°1979)

Recentste werk: De boekendokter (2014, essays)

"Op dit moment woekert onder mijn penpunt een monster van een roman. Als de draak getemd raakt, verschijnt die in de herfst van 2015 bij Prometheus."

"Met achterstallige schaamte was ik dit jaar vooral onder de indruk van Maartse kamers, een puntgave roman over de noodlottige herenliefde. En alsof dat nog niet genoeg was, bracht de jonge prins in oktober een schitterende dichtbundel uit. Yannick Dangre beschikt over zo veel talent dat ik hem op een dag zal moeten vermoorden."

Yannick Dangre, Met terugwerkende kracht, De Bezige Bij Amsterdam, 64 p., 18,90 euro.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

David van Reybrouck (°1971)

Recentste werk: Album 14-18 (2014, beeldboek samen met Carl De Keyzer)

"Het verrassendste boek dat ik in 2014 las was Ex van Peter Vermeersch. 'Subliem', volgens De Morgen. 'Wervelend', volgens NRC. 'Literaire non-fictie op zijn best', volgens De Standaard. En 'erg meeslepend' volgens mezelf. Ook wie niet in de Balkan geïnteresseerd is, raakt meegesleurd door dit rijke reisverslag, dat inzicht biedt in hoe identiteit plotseling kan ontaarden in geweld en hoe mensen doorgaan kort na een oorlog. Hoe mensen doorgaan lang na een oorlog werd prachtig beschreven door Stefan Hertmans in Oorlog en terpentijn. Ik was er erg van onder de indruk. Voilà, twee boekentips voor de prijs van één."

Peter Vermeersch, Ex, De Bezige Bij Amsterdam, 332 p., 24,90 euro.

undefined

Maartje Wortel (°1982)

Recentste werk: IJstijd (2014, roman)

Maartje Wortel werkt aan een verhalenbundel met als werktitel Er moet iets gebeuren. Verwacht in september 2015.

"Het gaat slecht met de boekverkoop, maar de boeken zelf trekken zich daar niets van aan. Er is ongelooflijk veel prachtigs uitgekomen afgelopen jaar. Van debutanten (Niña Weijers) tot de grote namen (Jeroen Brouwers) tot de heruitgaven van oude klassiekers (Jan Arends), dichtbundels (Marjolijn van Heemstra) en bibliofiele boekjes (Onzichtbare boeken door Thomas Heerma van Voss). Het fijnste, meest opvallende boek van 2014 komt van een debutant: Nina Polak. Ze schreef het boek We zullen niet te pletter slaan in een geheel eigen stijl. Slim, krachtig en bijzonder. Een grote voor de toekomst, die Polak! Kopen, dus."

Nina Polak, We zullen niet te pletter slaan, Prometheus, 272 p., 18,95 euro.

undefined

Charlotte Mutsaers (°1942)

Recentste werk: Rachels rokje (2014, jubileumeditie)

"Ik hoop het volgende jaar met een nieuwe roman te komen."

"Met Orgelman heeft Mark Schaevers een biografie, een roman en een studie in één geschreven. Wat een boek! Grondig, erudiet en af en toe zelfs buitengewoon spannend. Bovendien weet Mark Schaevers zich goed met de problematiek der exil-kunstenaars te identificeren.

"Voor de inwoners, liefhebbers en aangespoelden van Oostende kleeft er dan nog een extra pluspunt aan: Nussbaum was gek op Oostende en verkoos het zelfs boven Rome. Hoewel hij er banneling was, heeft hij daar vele mooie schilderijen geborsteld. Ook allemaal te zien in dit prachtige boek, want behalve de rijke tekst bevat het tal van kleurenillustraties."

Mark Schaevers, Orgelman. Felix Nussbaum. Een schildersleven,De Bezige Bij Amsterdam, 456 p., 39,90 euro.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

Erik Vlaminck (°1954)

Recentste werk: De schande & de keerzijde (2014, pamflet, samen met Jos Geysels)

"Zelf slijp en schaaf ik geduldig aan De zwarte brug, een roman die eind 2015 in de winkel zou moeten liggen."

"Voorbijgaand aan de waan van de dag, en omdat de mens in 2014 gestorven is, roep ik iedereen op om toch nog eens een boek van Gabriel García Márquez ter hand te nemen. Mijn favoriet is Kroniek van een aangekondigde dood. Op de eerste pagina weet je meteen wat er gaat gebeuren en toch lees je deze novelle in ademloze spanning uit. De dood van Santiago Nasar zal niemand koud laten. De stijl van Márquez is tijdloos en superieur. Gewoon wereldklasse. Hoed af en stille bewondering."

Gabriel García Márquez, Kroniek van een aangekondigde dood, Meulenhoff, 129 p., 12,50 euro.

undefined

Stefan Brijs (°1969)

Recentste werk: Verhalen van het Pajottenland (2013, beeldenroman, samen met Koenraad Tinel)

"In september 2015 verschijnt mijn nieuwe roman Maan en zon. Eén eiland, drie generaties, in een verhaal van verloren onschuld."

"Ik kocht en las vooral klassieken dit jaar, opnieuw of voor het eerst gepubliceerd, dankzij de moed van verschillende uitgeverijen. Op mijn lijstje van gelezen en nog te lezen boeken staan onder meer Jozef en zijn broers van Thomas Mann, Het verhaal van Genji van Murasaki Shikibu, de romans van John Williams, de verhalen van Raymond Carver, het hele oeuvre van Joseph Roth. Als ik er eentje moet kiezen, dan Spaar de spotvogel (To Kill a Mockingbird) van Harper Lee uit 1960, opnieuw vertaald door Ko Kooman, een tragikomische roman over de rassenstrijd in de Verenigde Saten, gezien door de ogen van een meisje wier vader, een blanke advocaat, een zwarte man verdedigt. Dit lezen en vaststellen: er is helaas niets veranderd in een halve eeuw."

Harper Lee, Spaar de spotvogel, De Bezige Bij Amsterdam, 416 p., 24,95 euro.

undefined

Paul Baeten Gronda (°1981)

Recentste werk: Straus Park (2013, roman)

Het nieuwe boek van P.B. Gronda verschijnt in de herfst van 2015 bij Hollands Diep.

"Mijn ontdekking van 2014 was de Fiction Podcast van The New Yorker, die mij tijdens lange autoreizen de slome tijd en de gebeurlijke afrit deed vergeten. In die podcast - we moeten daar een ander woord voor vinden - nodigt redactrice Deborah Treisman schrijvers zoals James Salter, George Saunders, T.C Boyle of Jennifer Egan uit om een kort verhaal uit het New Yorker-archief voor te lezen. Achteraf praten ze een beetje, zoals dat gaat. Dat is echt gezellig. En het kost niets. Bovendien kosten alle boeken die je vervolgens zal willen lezen ook niet veel, denk ik. En dan nog. Wat heb je aan geld? Niets. Kies liever voor de liefde, en als dat niet kan ten minste voor literatuur."

undefined

Jamal Ouariachi (°1978)

Recentste werk: 25 (2013, 1ste deel van erotische trilogie, samen met Daan Heerma van Voss en David Pefko)

Jamal Ouariachi werkt momenteel aan de voltooiing van zijn vierde roman, Een honger, waarin een ontwikkelingshulpgoeroe zich ontpopt als pleitbezorger van pedofilie. Verschijnt in februari.

"In Andrews hersenen lijkt op het eerste oog een patiënt, Andrew, zijn levensverhaal te vertellen aan een psychiater. Maar algauw begint dat verhaal zulke vreemde wendingen te nemen, dat de constructie misschien wel een andere is: Andrew als politiek gevangene, zijn 'psychiater' een CIA-agent. Of is Andrew een futuristische computer, begiftigd met bewustzijn? De ene gapende betekenisafgrond na de andere opent zich in dit duizelingwekkende boek, waarin oude rot E.L. Doctorow laat zien wat een veelzijdig, intelligent en warmbloedig instrument de roman kan zijn om het menselijke bewustzijn mee te verkennen - mits hij zich in de juiste handen bevindt."

E.L. Doctorow, Andrews hersenen, De Bezige Bij Amsterdam, 172 p., 17,90 euro.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

Seppe Van Groeningen (°1972)

Recentste werk: Aards paradijs (2014, roman)

"Het mooiste liefdesverhaal met een wrong aan, daarover gaat mijn volgende boek."

"Vanaf de eerste regel word je door Ilja met verve op sleeptouw genomen door de stad Genua, ook wel La Superba genoemd, en haar labyrint van steegjes waar zelfs op het middaguur de zon niet doordringt. Laat je leiden langs mooie terrasjes en wees de verzengende hitte in zijn gezelschap met gin-tonics telkens weer te slim af, geniet van zijn fantasie en word samen met hem in de Bar met de Spiegels verliefd op het mooiste meisje van Genua."

Ilja Leonard Pfeijffer, La Superba, De Arbeiderspers, 360 p., 19,95 euro.

undefined

David Nolens (°1973)

Recentste werk: De kunst van het wachten (2011, roman)

"Mijn volgende boek Nulpunten (roman of eerder een tussengenre) verschijnt in februari en gaat ook over de schaduwkant van mensen."

"Bloedbroeders (1932) is de enige roman van journalist en maatschappelijk werker Ernst Haffner (1900-1938?). In een bijna documentaire stijl beschrijft de auteur het straatleven van Berlijnse jongeren in de jaren 1930. Hij doet dat zakelijk en rauw, zonder de ellende te esthetiseren. Dat vergroot de afstand, zodat je als lezer in een werkelijk andere wereld binnentreedt. De verzachting van 'het is maar fictie' ontbreekt. De jongeren trachten de opvoedingsgestichten te ontvluchten. Ze vormen bendes, excelleren als gauwdieven of prostitueren zich. Ellende troef. Een schelmenroman zonder moreel oordeel, uiterst precies en helder opgeschreven."

Ernst Haffner, Bloedbroeders, De Bezige Bij Amsterdam, 272 p., 18,90 euro.

undefined

Ann De Craemer (°1981)

Recentste werk: Kwikzilver (2014, roman)

"De middeleeuwen benaderd vanuit een verfrissende invalshoek: de Noordzee. Pye laat zien dat de volkeren rond de Noordzee in de middeleeuwen heel wat vooruitstrevender waren dan men vaak denkt. Hij wekt de helemaal niet zo duistere middeleeuwen op zo'n wervelende manier tot leven dat ik het gevoel had 400 bladzijden lang tussen vissers, ambachtslui, spionnen en kunstenaars te leven. Pye schrijft net zo verleidelijk als een middeleeuwse troubadour moet hebben gezongen. Non-fictie die leest als literatuur."

Michael Pye, Aan de rand van de wereld. Hoe de Noordzee ons vormde, De Bezige Bij Antwerpen, 416 p., 29,99 euro.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

Fikry El Azzouzi (°1978)

Recentste werk: Drarrie in de nacht (2014, roman)

"Ik ben zelf bezig aan een surrealistische familiekroniek over een zoektocht naar een nieuwe wereld."

"Mohammed Mrabet is Marokko's grootste levende verhalenverteller, die maar weinig bladzijden nodig heeft om je onder te dompelen in een fascinerende, magische wereld. Wat Mohammed Mrabet des te interessanter maakt, is dat hij de geschreven taal niet machtig is. De Amerikaanse auteur Paul Bowles was bij een toevallige ontmoeting onder de indruk van zijn vertellingen en besloot zijn verhalen op band op te nemen en te publiceren.

"De kracht van Liefde met een lok haar is dat ik bij het lezen steeds het gevoel krijg dat iemand de woorden in mijn oor declameert. Het boek begint bedrieglijk eenvoudig, maar Mrabet is een meedogenloze verhalenverteller, die met verrassende plotwendingen je keel steeds harder dichtknijpt."

Mohammed Mrabet, Liefde met een lok haar, Jurgen Maas, 200 p., 14,95 euro.

undefined

Elvis Peeters (°1957)

Recentste werk: Rennen (2013, geïllustreerd verhaal, samen met Gerda Dendooven)

Van Elvis Peeters verschijnt in het voorjaar van 2015 de dichtbundel Nu, en in het najaar een roman waarin dieren aan eenzelfde bewustzijn lijden als mensen.

"Een boek uit twee heel verschillende delen. Deel 1 handelt over een tijdens WO II in Duitsland tewerkgestelde Neder-lander. Geschreven als een document humain, zoals iemand het voor de vuist weg verteld zou hebben, zonder literaire opsmuk. Deel 2 is een liefdesverhaal over benaderen en verwijderen, zoals eb en vloed. Geschreven in een prachtige, aanstekelijke taal met alle literaire registers open. Deel 1 laat aan duidelijkheid niets te wensen over, deel 2 is ongrijpbaar als de liefde zelf. Dit boek laat zien dat literatuur een onmisbaar ingrediënt is in ons leven."

Peter Holvoet-Hanssen, Zoutkrabber Expedities,Prometheus, 224 p., 19,95 euro.

undefined

Maarten Inghels (°1988)

Recentste werk: De eenzame uitvaart (2013, bloemlezing)

"De Duitse schrijver Uwe Timm heeft opnieuw een parel van een roman afgeleverd: De macht van begeerte. Terwijl het hoofdpersonage in een 'wolkeriaanse' vogelhut op een eenzaam eiland kampeert, ontvouwt zich een boek over de geheimzinnige liefde en het spel van het begeren. Over twee koppels die op elkaar stuklopen in een verhaal van overspel en afscheid. Geef het zorgvuldig cadeau, of lees het stiekem zelf."

Uwe Timm, De macht van begeerte, Podium, 336 p., 22,50 euro.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

Yves Petry (°1967)

Recentste werk: De maagd Marino (2010, roman)

"Het boek dat ik dit jaar het vaakst gelezen heb, was noodgedwongen mijn eigen nieuwe roman Liefde bij wijze van spreken, die nu eindelijk klaar is en op 15 januari aanstaande zal verschijnen."

"Het recentst gepubliceerde boek dat ik dit jaar gelezen heb, heet Oeps! (de originele titel klinkt serieuzer: Being wrong) en is geschreven door de Amerikaanse journaliste Kathryn Schulz. Vergissen is menselijk, en zij pleit ervoor om dat gegeven niet alleen als onvermijdelijk te aanvaarden, maar er zelfs de voordelen van in te zien: vergissen maakt ons ook tot mensen. De soms verwoestende gevolgen van onze beperkingen laat ze niet onvermeld, maar die zijn veelal het gevolg van onze weigering om het relatieve van ons gelijk te erkennen, zowel in publieke als private kwesties. Fris geschreven, persoonlijk én erudiet. Een mooi tegengif tegen vormen van starre gelijkhebberij die tegenwoordig, en vaak met bedenkelijk succes, voor gezond verstand willen doorgaan."

Kathryn Schulz, Being wrong, Maven Publishing, 429 p., 22 euro.

undefined

Niña Weijers (°1987)

Recentste werk: De consequenties (2014, roman)

"22.04, de tweede roman van de jonge Amerikaanse schrijver Ben Lerner, breekt met zo veel literaire conventies dat je het bijna een slecht boek zou noemen. Bijna slecht, dat is vaak heel goed. Zo ook in dit geval.

"Het boek is vergeven van postmodern meta-gedoe over schrijven, de plot zwalkt, er wordt steeds expliciet gemaakt wat de bedoeling van het geheel is. Dit alles doet Lerner zo kundig dat het boek alsnog - en gek genoeg - spannend is, en, opwindender nog, volstrekt oorspronkelijk. Lees dit, en weet dat de literatuur nog lang niet aan het creperen is."

Ben Lerner, 22.04, Atlas Contact, 304 p., 19,99 euro.

undefined

Herman Koch (°1953)

Recentste werk: Geachte heer M. (2014, roman)

"Nieuw boek: titel nog geheim, ik heb ongeveer 200 pagina's en nog geen flauw idee welke kant het op gaat: meestal is dit een teken dat ik op de goede weg ben."

"Met kop en schouders het beste boek dat ik het afgelopen jaar heb gelezen. Verteld in een twintigtal monologen van een ogenschijnlijke maar bedrieglijke eenvoud door een vijftiental personages. Uiteindelijk hebben ze allemaal iets met elkaar te maken, maar ook als je de draad onderweg kwijt zou raken (zoals ik), is dat helemaal niet erg. Gewoon na afloop weer opnieuw beginnen, dan valt alles vanzelf op zijn plaats."

Yasmina Reza, Gelukkig de gelukkigen, De Bezige Bij, 208 p., 18,50 euro.

undefined

Griet Op de Beeck (°1973)

Recentste werk: Kom hier dat ik u kus (2014, Prometheus)

"Ik ben in de kop al wel met een nieuwe roman bezig, maar dat is nog te pril om er al heel concreet iets over te zeggen."

"Laten we met zijn allen meer poëzie lezen in dit nieuwe jaar, want wat is de traagheid van dat gedemonstreerde denken, dat zorgvuldig vormgegeven voelen tot in verre dieptes, dat complexe van betekenissen die prikkelend veelvuldig zijn, toch bijzonder om mee te mogen maken, telkens. Zeker als bijvoorbeeld Leonard Nolens de gedichten heeft geschreven. Zijn nieuwe bundel vind ik van een schrijnende schoonheid. Pakkend in het rauwe schuren van de woorden die hij vindt voor de ervaringen in een ontwenningskliniek, en voor de tijd daarna, waarin hij zoals hij schrijft 'moet leren lopen zonder zijn trouwe demonen'."

Leonard Nolens, Opzichtige stilte, Querido, 76 p., 17,99 euro.

undefined

Saskia de Coster (°1976)

Recentste werk: Wij en ik (2013, roman)

"Ik ben aan het warmlopen voor een nieuwe roman. Dat mijn laptop is gecrasht, is een goed voorteken, want zoiets gebeurt telkens als ik op snelheid raak."

"Een boek dat mij verleidde met zijn zinnen, mij bij iedere scène deed twijfelen aan wat ik las en mij bewees dat ongrijpbare verhalen en liefdes ganz geil zijn."

Jean-Philippe Toussaint, Naakt, Prometheus, 160 p., 17,95 euro.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

Gaea Schoeters (°1976)

Recentste werk: De kunst van het vallen (2014, roman)

"Zelf ben ik intussen bezig met Zonder titel(zwart op grijs), het tweede deel van de trilogie over grote en kleine liefdes waarvan De kunst van het vallen de opener was. En schrijf ik het scenario voor de opera Private View van Annelies Van Parys, die in mei in première gaat."

"Eind jaren vijftig. Mark Rothko werkt aan een reeks schilderijen voor het exclusieve Four Seasons Restaurant in New York. Werk dat zo dwingend moet zijn dat elke rijke stinkerd die daar dineert zijn eetlust verliest. Tot hij beseft dat zijn schilderijen niet meer dan decor zullen zijn. Schoorsteenstukken. In Red, een toneelstukje van amper 50 pagina's, beschrijft John Logan het gevecht van de kunstenaar met zijn artistieke integriteit. Geestig, gevat en slim. Ideaal leesvoer bij de Rothko-retrospectieve in Den Haag, en ook te zien als productie van NTGent, met een schitterende Wim Opbrouck als de getourmenteerde dinosaurus van het gekleurde vlak."

John Logan, Red, Dramatists Play Service Inc., 72 p.

undefined

Jeroen Theunissen (°1977)

Recentste werk: Onschuld (2014, roman)

"In september verschijnt mijn nieuwe dichtbundel, Hier woon je, waarin ik aan de pasgeboren nieuwelingen in honderd gedichten uitleg hoe de wereld in elkaar zit, ter lering ende vermaak."

"Zeer zelden gebeurt het nog eens dat een vergeten meester opnieuw opduikt. De schilderijen die Felix Nussbaum in het interbellum in vaak moeilijke omstandigheden maakte, zijn van zeer hoog artistiek niveau. Deze sterk geschreven, uitstekend gedocumenteerde biografie vertelt het verhaal van de samen met zijn vrouw naar België gevluchte Joodse kunstenaar, die meeging met het laatste transport vanuit de Mechelse Dossinkazerne en nooit terugkeerde."

Mark Schaevers, Orgelman. Felix Nussbaum.Een schildersleven,De Bezige Bij Amsterdam, 456 p., 39,90 euro.

undefined

Judith Vanistendael (°1974)

Recentste werk: Toen David zijn stem verloor (2012, graphic novel)

"Ik ben bezig aan een verhaal over een bodyguard in het Spaanse Baskenland die politici beschermt tegen aanslagen van de ETA."

"Een klein boekje, maar een pareltje, over een jongetje dat op de vlucht slaat in een soort postrampsamenleving, waarin een vaag angstaanjagend machtsapparaat als stroop over alles heen ligt. Ook een wondermooi boek over vriendschap, angst, eenzaamheid en verbondenheid. Hartverscheurend."

Jesús Carrasco, De vlucht, Meulenhoff, 208 p., 16,95 euro.

undefined

Gustaaf Peek (°1975)

Recentste werk: Godin, held (2014, roman)

"Geheimtipp voor fijnproevers. Merijn de Boer debuteert als romancier met deze listige, zorgvuldig gestileerde roman met een sinistere hoofdfiguur die alle veronderstellingen van de lezer tart. Mijn voorspelling: De Boer gaat ons met zijn boeken nog jaren vermaken en verrassen."

Merijn de Boer, De Nacht,Querido, 276 p., 19,95 euro.

undefined

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234