Vrijdag 03/02/2023

Kerst en Nieuw

29 cadeautips voor een 'cultureel verantwoorde' kerstshopping

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

2014 loopt weer bijna op z'n laatste benen, en u weet wat dat betekent: en masse door een druk bevolkte winkelstraat op zoek naar het perfecte cadeau voor moeder, vriend, vader of zus. Om al té foute cadeaus onder de kerstboom dit jaar te vermijden, zetten de redacteurs van De Morgen voor u alvast enkele originele én cultureel verantwoorde cadeautips op een rij.

DM

1. Gladsax, Ikea platenkader kopie

U vindt ze in de hipste winkels en in Fnac: fotolijsten van 32 bij 32 cm. De exacte afmeting van een platenhoes. Het is originele wandversiering. Een fijn cadeau, ook. Zij het vrij prijzig. Daar hebben de Zweden wat op gevonden. Voortaan vindt u zo'n kader voor nog geen 6 euro in Ikea. In combinatie met een fijne tweedehandsplaat uit de kringloopwinkel levert Gladsax u vooral een creatief geschenk op. En het is nog goedkoop ook.

null Beeld rv
Beeld rv

2. Whaaam!-kussen

"Niemand zit op een kussen. Kijk maar. Dit is het kussen. Ik leg het in de sofa. Kijk nu goed. Ik ga me neerzetten. En wat doe ik op het allerlaatste moment? Ik, oh, verplaats het kussen!"

Woorden van acteur Jack Davenport in de BBC-serie Coupling uit het jaar 2000. Veertien jaar later is er weinig veranderd. Maar als u er toch eentje cadeau wil doen, laat het dan dit exemplaar zijn. Eentje van Roy Lichtenstein uit Tate Gallery.

Whaaam!-kussen, 19 euro, shop.tate.org.uk

null Beeld rv
Beeld rv

3. Headphone Beanie

Geen idee wat u voor die sportieve muziekliefhebber in de familie moet kopen? De fervente jogger of skiër die niet zonder zijn muziek kan? Of het nichtje dat steeds muziek in de oren heeft als ze naar school fietst? Dan kan de headphone beanie een strak plan zijn. Het woord zegt het eigenlijk zelf: de headphone beanie is een koptelefoon met een hippe muts er om heen gebreid. Het ding bestaat ook in een draadloze versie. Geen gesukkel meer met oortjes die niet op hun plaats blijven zitten of een kabel die constant in de weg zit. En de oortjes van al wie dapper de winterkou trotseert, hebben het ook meteen warm.

Headphone beanie, in allerlei merken en kleuren, vanaf 20 euro.

null Beeld rv
Beeld rv

4. Online Game

Kerstavond. De rijkelijk opgevulde kalkoen of het met gastronomische saus overgoten hertenkalffilet is binnengepropt. Net zoals de tomatenroomsoep, de kaas- of garnaalkroketten en de obligate kerststronk. Het is zover, cadeautjes-uitpak-tijd! De hoera's of miljaars liggen op uw lippen. Net zoals de verplichte dank-je-wels, vaak meer niet, dan wel van harte. Vreest echter niet langer!

Dankzij Partypplication zijn die jaarlijks terugkerende foute cadeaus waar u plichtsbewust, maar vriendelijk om glimlacht, verleden tijd. Dit online spel maakt cadeautjes kopen zelfs fun! Hoe werkt het? De gastvrouw/-heer stuurt elke invité een mail met de vraag om aan tafel aan te schuiven. In die mail krijgt u vijf vragen over welk cadeautje u graag zou krijgen. Daarna krijgt iedereen anoniem een gast toegewezen waarvoor hij/zij een cadeau moet kopen. Elke gast kan bijkomende vragen stellen en zo achterhalen wat het ideale cadeau voor zijn toegewezen gast is. Het is pas op het feest zelf dat u te weten komt wie uw cadeautje in ontvangst mag nemen. En vooral, van wie u een cadeau krijgt. En wat.

Online Game, www.partypplication.com, gratis

undefined

5. Marlene Dumas Kunstboek

Nog enkele weken - tot 4 januari om precies te zijn - loopt in het Stedelijk Museum van Amsterdam de overrompelende en soms onbehaaglijk stemmende tentoonstelling The Image as Burden,met zo'n 200 werken van Marlene Dumas (61).

Dumas verzet zich tegen ingesleten opvattingen over schoonheid, ras, kleur, goed en kwaad. Ze werd in 1953 in Kaapstad geboren, maar verhuisde in 1976 naar Amsterdam, waar ze nog steeds woont en werkt.

De schilderes zet ons graag op het verkeerde been: ze schildert baby's onbarmhartig koud en groot als reuzen, terwijl ze porno dan weer met veel plezier en een vette knipoog uitbeeldt. Ze schildert graag grof, met gifgroen, ijsblauw en fluoroze. Ze schildert geen mensen, maar beelden.

Bij de tentoonstelling hoort een ronduit schitterend boek dat een overzicht geeft van leven en werken van Marlene Dumas - van het prille begin tot nu. Het boek is ruim geïllustreerd, bevat een tijdlijn van het leven van Dumas en de wereld tussen 1953 en nu, en biedt een schat aan informatie over de schilderes zelf: eigen teksten, foto's, documenten uit haar indrukwekkende archief, briefwisseling, e-mailverkeer, teksten van anderen over haar, enzovoort. Alles wat u over Marlene Dumas, haar ideeën en haar manier van werken wilde weten.

The Image as Burden, Marlene Dumas, Tate en Stedelijk Museum, 25 euro.

null Beeld Stedelijk Museum Amsterdam
Beeld Stedelijk Museum Amsterdam

6. Slanket: Normcore bij de open haard

Normcore mag gerust de meest toegankelijke én meest verfrissende modetrend van het afgelopen jaar genoemd worden. Voor wie zich nu bedenkelijk in de haren krabt: normcore is een samentrekking van 'normal' en 'hardcore' en staat voor pretentieloze kledij met de bedoeling er zo normaal mogelijk uit te zien. Denk fleecetruien, vormeloze jeansbroeken en sportschoenen.

De slanket, oftewel 'blanket with sleeves', sluit hier perfect bij aan. Een fleecedeken met mouwen om lekker gezellig op de bank te hangen. Of om met witte sportschoenen eronder lekker hip de straat op te gaan. Very normcore.

Slankets in alle kleuren en motieven, van luipaardmotief tot bitcoins, 30 euro, theslanket.com

null Beeld rv
Beeld rv

7. Broken stories: Miniaturen als fotoroman

De Brugse schilder Robert Devriendt (59) is een hedendaagse miniaturist. Maar in tegenstelling tot zijn middeleeuwse collega's heeft zijn werk niets met religie of devotie te maken. Robert Devriendt schildert detective-achtige fotoromans als was hij een filmregisseur.
In reeksen haarfijn geschilderde doekjes - nauwelijks groter dan luciferdoosjes - presenteert hij stills uit een B-film, vol suggestief geweld en even suggestieve seks.

Wat zien we? Een wegrijdende sportauto. Een verlaten, natte snelweg. Een vrouw die slaapt, of is ze toch gewurgd met haar sjaal? Een man die een vrouw vasthoudt: is ze flauwgevallen, in extase of dood? Een diep gedecolleteerde vrouw met bontjas en een machinegeweer in haar handen. Een close-up van knieën, laarzen, stiletto's. Een villa in een bos. Bloed.

Devriendt beheerst de genres van de policier en de fotoroman als geen ander. Hij geeft de kijker flarden van een bizar verhaal. Elementen waarmee de toeschouwer aan de slag moet gaan als was hij Inspector Morse, DS Lewis of een van de vele andere detectives uit bekende Britse en Scandinavische krimi's.

Want wat er precies aan de hand is, weten we niet.
Wat we wel weten en voelen is dat de sfeer broeierig is. Het gaat vermoedelijk om passionele misdrijven. Want Devriendt is niet alleen gefascineerd door die mooie ontblote schouder, dat prachtige vrouwenbeen of dat paar hoge hakken, hij schildert tactiel en met een nagenoeg erotische warmte.

Het kunstboek Broken stories biedt een prima selectie uit zijn werk, aangevuld met enkele essays en een interview met de kunstenaar.

Kunstboek Broken Stories, Robert Devriendt, Ludion, 208 p, 34,90 euro

null Beeld Robert De Vriendt
Beeld Robert De Vriendt

8. Primavera Sound, Barcelonese festivalvibes

Primavera Sound brengt van 28 tot 30 mei de top van de muziekwereld naar Barcelona. Het festival wordt in 2015 vijftien jaar en wist al The Strokes te strikken. Wie een citytrip plant, kan er ook nog het Primavera Pack tegenaan gooien. Dat omvat een ticket met skip-the-line-privileges, het officiële festivalboek, een notitieboekje, postkaarten, stickers en een koffietas. Ook maak je kans op vip-tickets voor de komende vijf jaar. Vamo!

Muziek, Primavera Pack, 165 euro, www.primaverasound.es

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

9. Hotelmens: Joseph Roth voor beginners

Eigenlijk is zowat alles wat de Joods-Oostenrijkse schrijver, journalist en zuipschuit Joseph Roth (1894-1939) aan het papier heeft toevertrouwd, de moeite. Maar voor wie afgeschrikt wordt door de stilaan indrukwekkende reeks vertalingen van zijn romans, is Hotelmens een ideaal opstapje.

Els Snick bundelde een dozijn reportages en krantenstukken die Roth tussen 1921 en 1939 publiceerde, en voegde een handvol brieven toe die hij schreef aan Stefan Zweig, zijn vriend en discrete mecenas.
Op het aandoenlijke fotootje uit de zomer van 1936, waarop de beide mannen vanaf een Oostends caféterras in de lens kijken, is Roth het verlopen mannetje dat zich met zijn eeuwige sigaret verschanst tussen de halflege glazen op tafel: kraaloogjes in een rond, gezwollen gezicht - heilige drinker en duivelse zuipschuit, conservatief nostalgicus en links revolutionair, buitenstaander, toeschouwer en schrijver.

Een hotelmens die zijn tijdelijke lotgenoten en hun verdwijnende wereld vol mededogen observeerde, en er verhalen over schreef. Zelden gingen wijsheid en overmatig drankgebruik zo goed samen, want kijken kon Roth als de beste. Luister maar: een hotelportier groet plichtsbewust de gasten, "willoos als tafelbestek". Of: "arme mensen moeten minstens een beetje geld hebben, alleen rijke mensen hebben veel nodig." Om de haverklap struikel je wel over een aforisme van dat slag. En na de laatste pagina wenkt de rest van Roths oeuvre. Begin er maar aan.

Joseph Roth, Hotelmens, Uitgeverij Bas Lubberhuizen, 14,95 euro.

null Beeld rv
Beeld rv

10. Kom hier dat ik u kus: schaamteloos eerlijk

"Soms zijn haar zinnen zo mooi, dat je ze zou willen vasthouden", zei de hartsvriendin nadat ze haar verjaardagscadeau 'Kom hier dat ik u kus' had verslonden.

Bijna heel Vlaanderen en Nederland ging ondertussen overstag, want Griet Op de Beecks tweede roman is - net als haar debuut 'Vele hemels boven de zevende' - een enorm succes aan het worden.
Op de Beeck weet met haar boeken een gevoelige snaar te raken. "Ik geloof dat de mensen vooral voelen dat het geen bang boek is. Ze worden misschien wel aangesproken door de schaamteloze eerlijkheid. Geen autobiografische eerlijkheid, maar eerlijke emotionaliteit: het durven benoemen van moeilijke gedachten en gevoelens", zei ze daar eerder over in deze krant.

'Kom hier dat ik u kus' is een boek over kwetsuren, en hoe die bepalen wie je bent. Een persoonlijk cadeau, dus.

Kom hier dat ik u kus, Griet Op de Beeck, Uitgeverij Prometheus, 19,95 euro.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

11. Belpop expert kopie: Spelpop

Op de theatershow Belpop Bonanza Bis is het nog wachten tot zaterdag 17 januari. Dan gaan Jan Delvaux en Jimmy Dewit in première met hun sequelvoorstelling over de Belgische popmuziek. Maar in de aanloop naar hun nieuwe doortocht lanceren ze nu al Belpop Expert, het eerste en enige gezelschapsspel over onze nationale popgeschiedenis.

"Een van mijn eerste jobs was het opstellen van vragen voor de Vlaamse Trivial Pursuit", zegt Delvaux. "Daar zaten ook enkele muziekvragen in, maar het bleef voor Belgische artiesten erg sjiek om een quizvraag te zijn. Tegenwoordig heeft Blokken veel kapot gemaakt, op dat vlak. (lacht) In Belpop Expert zitten vierhonderd vragen. Dat gaat dus over een pak volk."

Is Liliane Saint-Pierre geboren als Liliane Saint-Pierre? Wie wordt de Vlaamse Prince genoemd? Of aan welke stad leende danceformatie Lasgo haar naam? Het zijn er slechts drie van de vierhonderd. "We zijn er een maand mee bezig geweest om al die opgaves goed te krijgen", zegt Delvaux. "Het mag niet te moeilijk zijn, want dat zorgt voor frustraties bij het overgrote deel van de deelnemers. Maar ze mogen ook niet te makkelijk zijn, want ook de echte kenners willen meespelen. Het spel is getest tijdens een mannenweekend in de Ardennen. Toen viel op dat niet altijd de grootste experts wonnen. Het is dus best een redelijk democratische quiz."

Belpop Expert, enkel te verkrijgen na de voorstellingen (25 euro) of nu al op www.belpopbonanza.be.

null Beeld rv
Beeld rv

12. Bart Cannaerts: Wanneer gaan we nog eens bowlen

Bart Cannaerts siert tegenwoordig uw scherm als jurylid in De slimste mens ter wereld. Maar naast dat televisiewerk maakt de olijke grappenmaker ook al een aantal jaren furore als stand-up comedian. Met zijn derde voorstelling Wanneer gaan we nog eens bowlen? doet hij al een jaar de culturele centra en stadsschouwburgen van Vlaanderen aan. En met succes, want al die zalen raakten moeiteloos uitverkocht en wie hem nog live aan het werk wil zien, moet snel zijn. Cannaerts toert nog tot 20 december en daar zijn nog maar een handvol kaartjes voor beschikbaar.

Gelukkig is Bart zo slim geweest om ook nu weer zijn voorstelling op dvd uit te brengen. Die omvat de zaalshow die hij in de Antwerpse Arenberg-schouwburg gaf en twee extra's. "Tijdens de show zie je mij een soort special effects met bowlingkegels doen. Ik leg uit hoe dat werkt", zegt Cannaerts. De tweede extra is een geschrapte scène uit zijn voorstelling. "Halverwege de show bleek dat mijn rits openstond. Dat stuk is gesneuveld op de montagetafel, maar je krijgt het wel mee als extra." Voor vijf euro en plus krijg je er ook Cannaerts' vorige show Waar is Barry? bij. Op die dvd staat dan weer zijn eerste zaalshow. Drie vliegen in één klap dus.

Dat het perfecte cadeau vinden een moeilijke opdracht is, haalt ook hij aan in Wanneer gaan we nog eens bowlen? In een hilarische uiteenzetting doet hij een herkenbaar verhaal over de zoektocht naar een origineel huwelijkscadeau uit de doeken. Hoe dat afloopt, zullen we niet verklappen. Of Bart al ideeën heeft voor zijn eindejaarscadeaus wel. "Ik ben zeer slecht in cadeaus kopen", klinkt het. "Met de feestdagen doen wij aan het goede oude lotjestrekken. Een heel onromantische bedoening eigenlijk, maar zo vermijd je wel teleurstelling".

Bart Cannaerts is te geef on stage of op dvd.

undefined

null Beeld Marie Mgeysen
Beeld Marie Mgeysen

13. Fotoboek gasparetto: Lief dagboek

Het oeuvre van de jonge Luikse fotografe Lara Gasparotto bestaat uit losse schetsen: een bloot meisje voor de spiegel, opvallende types op straat, spelende kinderen, zwemmende vrienden, enzovoort. In hun onbevangen evidentie passen ze allemaal bij elkaar. Lara's mensen koketteren met hun lijf. Zij doen iets onduidelijks, zijn met hun kleren in de weer, slapen, springen, wachten. Dat zij vrienden en bekenden van de fotografe zijn, voel je.

In Rivages worden deze snapshots van twintigers afgewisseld met landschappen bij valavond - een berkenbos, een speeltuin op het strand. Zo krijgt dit album het karakter van een dagboek. Ongewapend zijn de mensen, ontwapenend de foto's. Gelukkig is het toeval. Vol mededogen, de blik. Medeplichtig, de camera. Morsig, de techniek. Er komt al eens een rafelrand in beeld, een onbeschaamde flits, een bestoft negatief of een slechte polaroidprint. Wat blijft hangen, is de sfeer - gevat in Lara's speelse maar serieuze blik.

Lara Gasparotto, Rivages, Lannoo, 34,99 euro

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

14. Bahamontes wielertijdschrift

Al acht nummers lang vormt wielertijdschrift Bahamontes het ideale huwelijk tussen topjournalistiek, topfotografie en heroïsche wielerverhalen. Het ideale eindejaarscadeau voor wielerliefhebbers op zoek naar meerwaarde.

Jonas Heyerick en Jelle Vermeersch, die het hoofdredacteurschap van het blad delen, bedachten Bahamontes tijdens een lange autorit. Heyerick, wielerjournalist bij P-Magazine, en Vermeersch, freelance fotograaf, droomden al langer van een wielerblad dat topjournalistiek, topfotografie en een eigenzinnige vormgeving zou samenbrengen.
"We waren ervan overtuigd dat er een markt was voor zo'n luxetijdschrift voor wielerliefhebbers", aldus Heyerick. In Nederland had je wel al De Muur, maar dat legt toch vooral de nadruk op de journalistiek. Voor fotografie en vormgeving is er daar minder aandacht."

Hoe meer kilometers Heyerick en Vermeersch aflegden, hoe concreter de plannen werden. Het duo verzamelde een aantal gelijkgestemde zielen om zich die mee hun schouders onder het project wilden zetten en Bahamontes vond onderdak bij uitgeverij Cascade. Alleen de pennen om het blad te vullen ontbraken nog.

"We hadden wel al een lijstje met namen van journalisten die we graag in Bahamontes wilden, op basis van een aantal criteria", aldus Heyerick. "Het moesten eerst en vooral topjournalisten zijn. Bahamontes staat of valt immers met de kwaliteit van de verhalen. Het moesten ook allemaal mensen zijn met een passie voor koers."

null Beeld bahamontes
Beeld bahamontes

Drempelvrees

Heyerick en Vermeersch kwamen uit bij mensen als Knack-journalist Walter Pauli, VRT-icoon Michel Wuyts, De Morgen-journalist Rik Van Puymbroeck en Humo-pen Jan Antonissen. Heyerick: "Ik moest een behoorlijke drempel over om al die grote namen te bellen met de vraag of ze wilden schrijven voor een boekje dat op dat moment nog niet veel meer dan een idee was. Maar toen ik hen vertelde wat we precies wilden doen, waren ze meteen enthousiast."

Op een paar namen na schaarden alle journalisten op het lijstje zich achter het ambitieuze project. In oktober 2012 kwam de Bahamontes-redactie voor het eerst samen, een halfjaar later lag het eerste nummer bij de krantenboer. Sindsdien weet het blad, met zijn combinatie van eigenzinnige reportages en interviews met grote namen van vroeger en nu, een steeds bredere schare fans te bekoren.

Bahamontes- jaarabonnement, 29,50 euro. bahamontes.be

15. Kiesza: Popprinses schiet met scherp

Ballerina, zangeres, model en scherpschutter bij het leger: Kiesza is geen doorsnee popnimf. Op 5 februari staat ze in de AB. Als ze komt opdagen, want de vorige keren ging het mis. Een riskante poptip dus!

Zou er iemand bestaan die afgelopen zomer niet mee heeft gekweeld met de verhitte kreetjes van Kiesza's wereldhit 'Hideaway'? De meer dan 164 miljoen views van de videoclip, waar Kiesza in één lange take elegant door de achterafstraten van Brooklyn danst, spreken boekdelen: Kiesza en haar nineties house en dito outfits zijn hot.

Kiesza was dé popontdekking van 2014. Als u nu denkt "weer een popster, vertel me eens wat nieuws": zoals de 25-jarige Canadese zangeres met Noorse roots zijn er niet veel. Kiesza legde een uiterst bijzonder parcours af. In haar tienerjaren volgde ze een loodzware opleiding als prima ballerina, om zich op haar zestiende na een zware knieblessure aan te sluiten bij de Royal Canadian Navy. Haar specialiteiten daar: scherpschieten en morse-code ontcijferen. Op haar achttiende zei ze de legeruniformen en machinegeweren gedag om mee te dingen naar het kroontje van Miss Canada.

Vandaag scoort ze met poppy househits. Niet enkel in 'Hideaway', maar ook in nummers als 'No Enemiesz' en 'Giant In My Heart' danst ze alsof haar leven ervan afhangt. Met haar choreografieën demonstreert Kiesza hoe een intense work-out tegelijk heel cool en zelfs sexy kan zijn.

Eendagsvlieg?

Toch wordt Kiesza door sceptici weleens bestempeld als eendagsvlieg. Maar ze is een vechter. Zo doet het verhaal de ronde dat ze tijdens de opnames van 'Hideaway' een rib brak, maar door bleef dansen zonder een kik te geven; een overblijfseltje van haar legeropleiding. Ondertussen zou ze ook al nieuwe nummers voor sterren als Rihanna, Skrillex en Diplo geschreven hebben.

Om uit te maken of Kiesza 2015 zal overleven, moet je haar toch eerst eens in levende lijve hebben meegemaakt. Op 5 februari doet zich die kans voor, in de AB.

Toegegeven, tickets voor een Kiesza-concert zijn een gewaagd kerstcadeau. Nadat ze afgelopen zomer op het laatste moment haar optreden op Pukkelpop afzegde, werd een nieuwe datum voor een Belgisch concert geprikt. Maar ook haar geplande optreden van 9 november in de AB werd afgelast, dit keer door 'agendaproblemen'.
Nu een ticketje kopen is dus niet zonder enig risico. Maar als ze komt, zal het de moeite waard zijn. Daar zijn de verslagen van concerten waar Kiesza wel kwam opdagen unaniem over. "Old school feestje", "het dak eraf" en "onvermoeibaar supertalent": need we say more?

Wie bang is om zich onsterfelijk belachelijk te maken met de verkeerde dansmoves hoeft niet te vrezen. Billboard.com nodigde Kiesza uit om in hun serie So You Know You Can't Dance haar moves van 'Hideaway' uit de doeken te doen. Met behulp van deze tutorial heeft elke dansnitwit die pirouettes en glijdende voetjes binnen bereik. Begin maar al te oefenen. 5 februari, AB. Derde keer, goede keer?

Kiesza, 5/2/2015 in AB, tickets via livenation.be, 25 euro

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

16. Dvd Boyhood

Boyhood is een film zoals er niet vaak gemaakt worden. Regisseur en scenarist Richard Linklater is dan ook een categorie apart. Dat bewees hij al in de ontwapenende praatfilms Before Sunrise, Before Sunset en Before Midnight, waarin hij Julie Delpy en zijn fetisjacteur Ethan Hawke volgt in hun toevallige ontmoetingen en de daaruit voortvloeiende relatie. Dat is een drieluik: tussen elke episode ligt in film en werkelijkheid negen jaar.

Eenzelfde naturel zit in het meesterlijke Boyhood, waarin Linklater zijn acteurs twaalf jaar lang gevolgd heeft, de periode die zijn personages ook doormaken in de film zelf.

Boyhood is een coming of age van zoon Mason, zus Samantha en hun gescheiden ouders, rollen van Ethan Hawke en Patricia Arquette. De jaren verstrijken, soms met schokken, maar meestal bijna ongemerkt en geruisloos. Als haar zoon op het punt staat het huis te verlaten, verzucht Patricia Arquette: "I just thought there would be more."

Kortom, een film over de grote kleine dingen van alledag, de tikkende tijd en het leven zoals het is: doodgewoon maar onvoorstelbaar boeiend.

De dvd van Boyhood kost 17,99 euro.

null Beeld AP
Beeld AP

17. Dieetboeken: doe eens een dieet cadeau

Waarom een kookboek cadeau doen als je ook een dieetboek kunt schenken? Om maar meteen die indigestie en overtollige kilootjes aan te pakken waarmee iedereen het nieuwe jaar begint. Want u weet wat ze zeggen: "Less is more". Hoewel dat laatste niet per se opgaat voor de wondere wereld der dieetboeken: in de stortvloed aan recent verschenen dieetboeken ontwaarden wij toch een paar pareltjes. Het proberen waard, voor uzelf of uw geliefden.

Dat diëten al lang geen vrouwenaangelegenheid meer is, bewijst het Echte mannendieet (stiekem ook voor vrouwen). Met dit boek leer je diëten en lekker eten met de zogenaamde Hairy Eaters. De heren Dave Myers en Si King zijn van het type 'echte man': ze delen een passie voor motoren én lekker eten. Hoe ze die twee hobby's verenigen zonder al te veel overgewicht te kweken doen ze u uit de doeken in dit boek "vol stoere gerechten vol smaak die slim bereid zijn".

Wie tegelijk aan zijn zwembandjes en te hoge stressniveau wil werken, brengt best eerst zijn stofwisseling terug in balans, zo leert het Hot Belly Dieet ons. Geïnspireerd door de ayurveda, een hindoeïstische gezondheidsleer uit India, leert Suhas G. Kshirsagar ons hoe we in dertig dager bewuster kunnen eten "zodat afvallen, gezond eten en leven geen enkele moeite meer kost".

Voor wie dit allemaal nog wat te soft is en nood heeft aan een echte uitdaging, is er Het Paleo kookboek. Paleodiëten is simpel: je eet enkel wat er voorhanden was in de tijd van je verre voorouders zoals groenten, zaden, bessen, vis en af en toe wat vlees. Leven als neanderthaler, het schijnt een groot succes te zijn in Amerika.

Het Paleo kookboek, 18,99 euro, Echte mannendieet (stiekem ook voor vrouwen), 17,50 euro en Het Hot Belly dieet, 19,99 euro,
alledrie uitgegeven bij Kosmos Uitgevers.

null Beeld kos
Beeld kos

18. Klara serveert: Culinaire ervaringen in een doosje

Klara serveert, vol. 2 is een vijfdelige cd-box met zorgvuldig geselecteerde muziek voor de vijf culinaire hoogtepunten van de dag. Klassiek, jazz, wals, tango en exotica. Telkens aangepast aan de specifieke gang, zoals een sommelier zou doen met goede wijn.
Sinds de schijfjes te verzamelen waren bij De Morgen, maken ze thuis deel uit van het vaste zondagritueel. Ontbijten met Ontbijt, lunchen met Lunch. In de vooravond beginnen koken met Apéro, inclusief glas rode wijn. Gezellig tafelen met Diner, inclusief tweede glas rode wijn. En dan languit doorzakken met Pousse-Café. Inclusief, awel ja.

Stellen dat Klara serveert aanzet tot overmatig alcoholgebruik is wat kort door de bocht. Maar het is een feit dat de muziek integraal deel is gaan uitmaken van de betere eetervaring. Een ervaring die u ook gewoon cadeau kunt doen. Verpakt in een mooi vierkantig doosje. En het is voor een keer niet zo'n ellendige Bongo-box.

Klara serveert, vol. 2, 24,75 euro, demorgen.be/shop

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

20. Glyndebourne Opera Festival

Doe eens een zomerfestival cadeau. Maar dan meteen 'the big splash': Glyndebourne. En doe het meteen goed, in avondkledij, met picknickmand, aardbeien met slagroom en champagne. Dat vraagt maanden voorbereiding, daarom is het een kerstcadeau. Behalve bovengenoemde ingrediënten heeft u het volgende nodig: tickets (bestellen kan online vanaf 9 maart 2015 of u kunt met een gift voucher werken), Eurostar-tickets, twee nachten hotel in Londen of Lewes, treintickets van London Victoria naar Lewes en terug. Van het station in Lewes rijdt er een autocar tot op het domein. Ja, het is duur, en ja, het is veel werk maar het is elke penny waard en uw metgezel(lin) zal u eeuwig dankbaar zijn.

Opera, Van mei tem augustus 2015, tickets vanaf 200 euro, te boeken via www.glyndebourne.com

null Beeld wikimedia
Beeld wikimedia

21. Akhnaten Opera

Met operatickets voor Akhnaten vangt u drie vliegen in één klap. Het verhaal van de revolutionaire farao Akhnaten die een nieuwe wind laat waaien door politiek, kunst en taal werd in een bezwerende muzikale score omgezet door Philip Glass, de bekendste minimalistische componist van onze tijd. Regie en decor ontsproten aan het fantasievolle brein van de Britse theatermaker Nigel Lowery. En onze eigenste enfant terrible de la mode Walter Van Beirendonck ontwierp de kostuums.

Kortom: ook al zegt het verhaal u niet zoveel, uw oren én ogen zullen zich alvast niet vervelen.

Akhnaten gaat op 13 februari in première. Tickets kosten tussen de 13 en 102 euro en zijn te bestellen op www.operaballet.be

null Beeld Joris Casaer
Beeld Joris Casaer

22. Bernard Dewulf , Toewijdingen

Een essayist maakt na een kwarteeuw schrijven over kunst een stand van zaken op, in een pil van 560 pagina's. Kijk: zo keek hij. In dat kijken, terugwijken en omkijken is Bernard Dewulf op zijn best. Leg de stukken die hij over schilders en hun werk schrijft naast zijn gedichten of columns en je stelt vast dat de spreidstand niet zo groot is als je had vermoed. Altijd gaat het over kijken en over wat vorm, beweging, licht en lust met een mens doen. Schilderijen zijn dus slechts fenomenen die zijn pad kruisen, van dezelfde orde als literatuur, de lijn van een hals of de bocht op de zeedijk in Oostende. Dewulf beweert graag dat het kunstwerk 'in zijn dagelijkse bestaan ademt', maar wie deze essays traag leest beseft dat de auteur kijkt alsof zijn leven ervan af hangt - en dat klopt. Ook voor hem zijn canvas en verf het volmaakte excuus om te bewonderen, te tasten, te denken en het op te schrijven zoals niemand het hem nadoet.

Bernard Dewulf, Toewijdingen, Atlas Contact, € 34,99

null Beeld rv
Beeld rv

23. Max Natkiel, Studio Paradiso

Locatie: de gang naar de toiletten van de Amsterdamse concertzaal Paradiso, ergens in die gekke, spannende en morsige jaren tachtig. Met een oude Rolleiflex en filmrolletjes die een genereuze vriend hem toestopte, ging fotograaf Max Natkiel er de bezoekers te lijf. Een monumentaal boek met meer dan zeshonderd opnamen is het resultaat.

Centraal en frontaal in het stevige, vierkante beeld staan ze daar, de grote kinderen en jonge volwassenen die voor Natkiels toestel defileerden, elk met hun eigen code, lichaamstaal, kapsel- en kledingstijl. Er zijn punks en skinheads, 'new wavers' en rockers, rasta's. Brutale meiden met hanenkammen, kunststudenten met eyeliner en getatoeëerde kerels kijken in de lens. Er werd gesnoven en gezopen dat het een aard heeft, ook door de fotograaf zelf die gewoon een van hen was: 'Ik ging op in die wereld. Met veel wodka en bier, anders hou je het niet vol'. Natkiels aanpak - observerende participatie en rechttoe rechtaan fotograferen - maakte school.

Vandaag stellen we vast dat de mensen op deze foto's een absolute individualiteit cultiveerden en toch ongelooflijk hard op elkaar lijken. Ook in de paradoxale stilte van Natkiels beelden - het lijkt wel alsof hij ze gemaakt heeft in een geluiddichte ruimte in de buik van het gebouw - schuilt een milde tragiek. De titel van het nawoord dat Dirk van Weelden schreef, liegt er niet om: "Het is voorbij, het begint". Zoiets moet het zijn.

Max Natkiel, Studio Paradiso, Voetnoot, € 39 euro

undefined

null Beeld Max Natkiel
Beeld Max Natkiel

24. Graphic Novel: Het zotte geweld

Het is niet simpel wat cartoonist en striptekenaar Joris Vermassen, die ooit op de planken stond als het typetje Fritz Van den Heuvel, doet in zijn beeldroman 'Het Zotte Geweld'. Enkele verhaallijnen lopen elkaar voor de voeten: het wel (en vooral) wee van een man die in parochiezalen en bruine kroegen als stand up comedian aan de kost tracht te komen, zijn relatie die slagzij maakt en een geliefde zus die terminaal ziek in het ziekenhuis ligt. Een wandeling in het Middelheimpark introduceert Rik Wouters' sculptuur 'Het Zotte Geweld', het dubbelportret van zijn model Nel en de Amerikaanse danseres Isadora Duncan maar even goed een vrijmoedige ode aan het leven.

Vermassen weeft zijn motieven subtiel dooreen en voegt als rustpunten enkele schitterende aquarellen toe, die de geest van Rik Wouters recht doen. En plots blijkt dit verhaal te gaan over de tijd die ongenadig op ons bestaan inhakt, en over graag zien. Ontroerd leg je het boekje weg.

Joris Vermassen, Het Zotte GeweldVrijdag, € 17,50

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

25. The House, Karin Borgerhouts

Toen haar ouderlijk huis door een brand werd verwoest, liep fotografe Karin Borghouts met haar camera naar binnen. De foto's zijn nu gebundeld in een kwetsbaar, losbladig album. We zien verkoold behang, boeken, spiegels, badjassen in de kleerkast - over alles zit een laagje grijs stof dat de dingen een surrealistische aura verleent, met een omgewoeld bed als hoogtepunt. Stil en tragisch stuift het rouwzwart over de bladzijden, alsof het niets is.

Karin Borghouts, The House, The Eriskay Connection, € 23,50

undefined

null Beeld Karin Borgerhouts
Beeld Karin Borgerhouts

26. Drie akkoorden en de waarheid

Muzieklijstjes zijn er in alle vormen en maten: tijdloze klassiekers, de beste nieuwkomers, de beste covers, de beste klassieke covers, de beste nieuwe covers, etc. Tel daarbij de eindeloze bibliotheek die het internet is en het wordt wel erg moeilijk om door het muzikale bos de bomen nog te zien.

Voor wie even niet meer weet wat te beluisteren, maar zich graag laat leiden door een betrouwbare gids en daar bovenop nog wat levenswijsheden cadeau krijgt is er nu 'Drie akkoorden en de waarheid - Muzikale levenslessen'.

Cultuurreporter Rob Van Scheers duikt in zijn archief en slaat je om de oren met verhalen, anekdotes, lijstjes, interviews, reportages, bezoeken aan popmuzieksteden, concerten en andere popmuziekheerlijkheden. Hij gidst je door alle hoogte- en dieptepunten van het leven in zeven stappen, van Levensstap 1 'Geboorte & Jeugdjaren' tot en met Levensstap 7 'Dood & beyond'. Van de eerste liefde tot de echtscheiding: Van Scheers weet muzikale raad voor elke mijlpaal.

Dat oude titanen als Neil Young en Johnny Cash ons wel enkele levenslessen te leren hebben komt niet als een verrassing, opmerkelijker zijn de passages van minimalistische componisten als Arvo Pärt en hedendaagse hiphopsterren als Pharrell Williams.

"Een goed popliedje is als een polaroid uit het volle leven: een vaak herkenbaar verslag van een ervaring, een uitdrukking van een stemming, een maatschappelijk statement soms. Drie akkoorden en de waarheid. Precies wat de dokter voorschrijft, zogezegd."

Op een gezond 2015!

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

27. Munch: Een leven op papier

Hij moet een verschrikkelijke vent zijn geweest, die Edvard Munch (1863-1944): er was zijn problematische omgang met vrouwen, zijn panische angst voor ziektes en zijn egocentrisme. Maar schilderen en tekenen kon hij. Zijn hele leven lang heeft de Noor getekend, van zijn kinderjaren tot zijn dood op 81-jarige leeftijd. Munch maakte zelf geen onderscheid tussen schilderijen en tekeningen. Hij noemde al zijn werken "mijn kinderen". Zijn tekeningen en schetsboeken lezen als intieme dagboeken.

In de wereld van Munch heerst absolute stilte. In De schreeuw - Munchs beroemdste werk uit 1895 - draaien de personages op de achtergrond zich niet eens om om te kijken wie schreeuwt. Ze wandelen ongestoord verder. Angst en een totaal gebrek aan communicatie zijn rode draden in zijn oeuvre.

Toen hij stierf maakte hij zijn hele bezit over aan de stad Oslo: 1.200 schilderijen, 18.000 prenten en 7.500 tekeningen en aquarellen. Over dat werk op papier is nu een rijk geïllustreerd boek gemaakt: 'Edvard Munch. Works on Paper', een prima inleiding op leven en werken van de kunstenaar en een aanvulling op wat over hem tot nu toe bekend is.

Edvard Munch. Works on Paper, Mercatorfonds, 312 p., 49,95 euro.

null Beeld rv
Beeld rv

28. Op maat gemaakte oordopjes

Zit u met een fervente concertganger in de familie? Ruil dan die voor de hand liggende concert- of festivaltickets eens in voor op maat gemaakte oordopjes. Want wat heeft die mens aan een goed optreden als ie met oorsuizingen thuis komt? De meeste concertzalen verdelen al gratis exemplaren, maar voor wie regelmatig een optreden meepikt, is the real deal toch net iets comfortabeler. Aangepast aan het oor en met een vlakke demping. U hoort alles, maar stiller. Laat ons die dingen met z'n allen dus gewoon maar rock-'n- roll maken.

Verkrijgbaar vanaf 129 euro in verschillende hoorcentra.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

29. Velaquez: De fraaiste billen van de zeventiende eeuw

De Franse schilder Edouard Manet noemde hem "le peintre des peintres". De Spaanse hofschilder Diego Rodriguez de Silva y Velázquez (1599-1660) heeft inderdaad nogal wat schilders beïnvloed: van Claude Monet tot Michaël Borremans. Velázquez' verbluffende portret van paus Innocentius X zal ook Francis Bacon eeuwen later inspireren. Velázquez was ook, voortbouwend op de erfenis van Titiaan en Rubens, de allereerste schilder die, net als Frans Hals, meer naar zijn verf keek dan naar zijn onderwerp.

Hij heeft enkele iconische schilderijen gemaakt, waaronder het geheimzinnige Las Meninas, waarin de hofjuffertjes en hofdwerg verzameld staan voor een schilder - Velázquez zelf - op een monumentaal doek dat in het Prado hangt. Het zou Picasso tot 44 variaties inspireren. Velázquez schilderde ook de sensueelste billen van de zeventiende eeuw: in de Rokeby Venus heeft de liefdesgodin haar rug naar schilder en toeschouwer gedraaid. Ze toont haar naakte derrière, terwijl ze naar haar vaag evenbeeld in een spiegel kijkt. Misschien klopt de legende wel dat het om Velázquez' minnares gaat, die hij niet met duidelijke trekken wilde portretteren.

Alles wat Velázquez geschilderd en getekend heeft, is nu verzameld in een monumentaal boekwerk van Taschen, zo'n dertig bij veertig centimeter groot, verkrijgbaar in het Frans, Engels, Duits en Spaans, en verpakt in een mooi en handig kartonnen koffertje. Een draagbare tentoonstelling.

Velázquez. Complete works, Taschen, 416 p., 99,99 euro.

null Beeld rv
Beeld rv

undefined

undefined

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234