Maandag 21/10/2019

25 jaar The Simpsons: waarom alle personages geel zijn en 25 andere dingen die je nog niet wist over de reeks

Beeld Fox

The Simpsons worden vandaag 25 jaar! We vieren dat met enkele weetjes die je waarschijnlijk nog niet wist over de populaire animatiereeks.

1. De personages in The Simpsons zijn geel omdat Matt Groening de aandacht van de zappende kijker wou trekken. Daar is hij dan toch in geslaagd.

2. Conan O'Brien, die nu zijn eigen talk show heeft, schreef vroeger mee aan de serie. Hij schreef bijvoorbeeld mee aan de bekende aflevering 'Marge vs the Monorail'.

Conan O'Brien Beeld AP

3. Mocht Bart verouderen zoals een gewone mens, dan was hij vandaag 35 jaar geweest, even oud als Marge in het begin van de serie.

4. Homer, Marge, Lisa, Maggie en Patty waren de echte namen van Matt Groenings ouders, zussen en tante.

5. Groening koos de naam Bart omdat dat een anagram is van 'brat' (snotneus, kwajongen).

6. Wanneer Bart Moe opbelt om hem beet te nemen, draait hij het nummer 764-84377. Op een oude telefoon vormen die cijfers 'SMITHERS'

Beeld tumblr.com

7. Volgens een stamboom die Groening samenstelde, is Mr Burns een ver familielid van de Simpsons.

Mr Burns Beeld Wikia

8. Johnny Cash sprak de stem in van de coyote in 'El Viaje Misterioso del Nuestro Homer (The Mysterious Voyage of Homer)'

Johnny Cash sprak de stem in van de coyote uit Homers droom toen die begon te hallucineren na het eten van een pikante peper. Beeld whatculture.com

9. Michael Jackson was ook te gast in de reeks, als zichzelf. Hoewel hij niet geaccrediteerd werd, was het wel degelijk zijn stem in 'Stark Raving Dad'. Omdat Michael niet mocht zingen in die aflevering, zong een Michael Jackson-imitator 'Happy Birthday Lisa' in die aflevering.

10. Michael Jackson schreef ook mee en produceerde Barts hit 'Do the Bartman'.

11. Nancy Cartwright, die de stem van Bart, Nelson en Ralph inspreekt, deed ook de stem van Chuckie in 'Rugrats'.

Nancy Cartwright met haar personages Beeld nancycartwright.com

12. Toen Phil Hartman stierf in 1998, verdwenen ook al zijn personages uit de reeks. Lionel Hutz en Troy McClure verschijnen sporadisch nog, maar dan als een gezicht in een massa.

Troy McClure Beeld Wikipedia

13. Maude Flanders, Ned Flanders echtgenote, stierf in de reeks nadat stemartiest Maggie Roswell er de brui aan gaf omdat ze niet genoeg betaald werd. Ondertussen werkt Roswell weer mee aan de reeks, maar voor arme Maude was het kwaad al geschied.

De Flanders-familie Beeld Wikipedia

14. De herhalingen van de aflevering 'The City of New York vs Homer Simpson' werden enkele jaren uitgesteld omdat het World Trade Center een grote rol speelt in die aflevering.

15. Smithers, het hulpje van Mr Burns, was eerst zwart, maar omdat een zwart hulpje controverse kon veroorzaken, hebben de makers hem toch geel gemaakt.

Zo zag Smithers er oorspronkelijk uit. Beeld Reddit

16. Rockband 'The Who' was te zien in 'A Tale of Two Springfields', maar gitarist Pete Townsend weigerde mee te werken. Daarom sprak zijn broer Paul de stem van Pete in.

17. In 'Lisa's First Word' horen we Maggie voor de eerste keer spreken. Haar eerste woordje 'daddy', werd ingesproken door Elizabeth Taylor.

18. Het geluid van Maggie die op haar fopspeen zuigt, werd door Matt Groening zelf ingesproken.

19. God en Jezus zijn de enige personages die vijf vingers hebben.

Beeld Wikipedia

20. De Simpsons-familie waren bijna konijnen. "Mijn eerste idee was om er konijnen van te maken, maar ik heb me uiteindelijk bedacht", zei Groening in een interview met BBC.

21. In de originele begingeneriek scant een kassier Maggie en verschijnt er op de display $847,63. Dat bedrag was volgens Groening de maandelijkse kost om een kind op te voeden in 1989.

22. In de Arabische versie van The Simpsons heet Homer 'Omar Shamshoon'.

23. Hank Azaria, die de stem inspreekt van Chief Wiggum, Moe, Apu en vele anderen, deed twee keer auditie voor de rol van Joey in de hitserie 'Friends'. Die rol ging weliswaar naar Matt LeBlanc, maar Azaria kreeg de rol van David, een wetenschapper die aanpapte met Phoebe.

Hank Azaria en Lisa Kudrow speelden een koppel in 'Friends'. Beeld guff.com

24. Superschurk Hank Scorpio zou terugkeren in The Simpsons Movie, maar jammer genoeg werden die plannen snel opgeborgen.

Hank Scorpio Beeld hobbyconsolas.com

25. The Simpsons Movie werd niet uitgebracht in Burma omdat de kleuren rood en geel verboden zijn in Burmese films. Owkee.

26. Paul en Linda McCartney deden mee in de aflevering 'Lisa the Vegetarian', maar daar hing één voorwaarde aan vast: Lisa moest vegetariër blijven voor de rest van de reeks. Tot op vandaag eet Lisa geen vlees.

Paul en Linda McCartney als Simpsons-personages Beeld Wikia
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234