Maandag 19/08/2019

Hoera, vakantie!

10 uitstapjes voor kinderen tijdens de kerstvakantie

Beeld THINKSTOCK

De kerstvakantie is aangebroken, maar gezellig samen met je kroost dollen in de sneeuw zal er dit jaar allicht niet inzitten. Geen nood, met deze tien activiteiten hou je je kinderen ook tijdens een weinig winterse kerstvakantie twee weken zoet.

1. Spekken Kerst

Het kindertheaterfestival Spekken brengt tijdens de kerstvakantie de meest magische theaterstukken voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Er is voor elk wat wils. Zo vertelt poppentheater Koekla het verhaal van Duimelijntje, brengt circustheater Pompom clownerie van hoog niveau en verklaart Studio Gekko de liefde aan muziek.

Spekken, van 19/12 t.e.m. 30/12 (behalve op 25/12), Gent. Meer informatie vind je op www.spekken.be.

Duimelijntje. Beeld Spekken

2. Modemuseum Hasselt

Gepassioneerd door mode? Tijdens de kerstvakantie kun je op dinsdag en woensdag terecht voor een interessante workshop in het Modemuseum in Hasselt. Op dinsdag ontdek je hoe Kerstmis werd gevierd in de jaren 20. Om helemaal in de sfeer te komen, maak je zelf muziek en kerstversiering. Omdat je daarbij ook jezelf niet mag vergeten, knutsel je ook je eigen kerstbroche.

Op woensdag ga je op wereldreis en kom je te weten hoe Kerstmis wordt gevierd in andere delen van de wereld. Laat daarna de Coco Chanel in je los en ontwerp zelf exotische feestkledij.

De ateliers vinden plaats op 22/12 en 23/12 voor 6- tot 9-jarigen. Op 29/12 en 30/12 is het de beurt aan de 10- tot 12-jarigen. Een workshop duurt van 10 tot 16 uur en kost 10 euro. Vergeet ook je lunchpakket niet!

Inschrijven kan via 011 23 96 21 of modemuseum.educatie@hasselt.be. Meer informatie vind je op www.modemuseumhasselt.be.

Stijlvolle verkleedpartijtjes in het Modemuseum in Hasselt. Beeld Modemuseum Hasselt

3. Circus & Co

Heb je er altijd van gedroomd om koorddanser, leeuwentemmer of clown te worden? Mis dan zeker het internationale circusfestival Circus & Co in Leuven niet. Drie dagen lang hebben circusartiesten het voor het zeggen in de stad en verrassen ze met optredens op verschillende locaties. Sommige voorstellingen zijn gratis, voor andere moet je op voorhand tickets bestellen.

Circus & Co, van 18/12 tot 20/12 op verschillende locaties in Leuven. Info en tickets op www.wintertijdinleuven.be.

Cirque Aital haalt halsbrekende toeren uit. Beeld Cirque Aital

4. Babel

De stadsopera 'Babel' is een echte familievoorstelling van auteur Frank Adam en componist/trompettist Sam Vloemans. Ze creëren een stad waar niemand elkaar verstaat, maar iedereen elkaar wel graag begrijpt. Dat leidt niet alleen tot vriendschap en liefde, maar ook tot conflicten en ruzies. 'Babel' wordt gezongen door het kinderkoor van Opera Vlaanderen, dat begeleid wordt door acht muzikanten en drie operazangers.

'Babel' is te zien van 18/12 tot 7/1 in Het Paleis in Antwerpen en tourt daarna doorheen Vlaanderen. Meer informatie en speeldata vind je op www.hetpaleis.be.

Het kinderkoor van Opera Vlaanderen. Beeld HETPALEIS / Emilie Lauwers

5. IJssculpturenfestival

Naar jaarlijkse gewoonte strijkt het IJssculpturenfestival in de winter neer in Brugge. Dit jaar is het festival opgebouwd rond de figuurtjes van Wanagogo (Studio 100), met Maya de Bij en Wickie de Viking als special guests. Fans kunnen nog tot 3/1 terecht op het Stationsplein in Brugge.

Meer informatie en tickets vind je op www.ijssculptuur.be.

Maya de Bij is de special guest dit jaar. Beeld IJssculpturenfestival

6. Winteravonden

Voor een reis naar het verleden heb je niet noodzakelijk een teletijdmachine nodig. Een tripje naar Bokrijk volstaat. Van 26/12 t.e.m. 30/12 en op 2/1 en 3/1 kun je in Bokrijk naar de Winteravonden. Je ontdekt er hoe de kindertijd van je (over-)grootouders er uitzag op de nostalgische winterkermis en je kunt je verwarmen aan een spectaculaire vuurshow. De avond wordt afgesloten met een prachtig vuurwerk.

Het volledige programma vind je op www.bokrijk.be.

7. Kerst in DE Studio

Villanella viert dit jaar al voor de vierde keer Kerstmis in DE Studio. Dat gebeurt met vrolijke theatervoorstellingen vol muziek, lekkers, verrassingen en cadeautjes, voor kinderen van 0 tot 10. Voor de allerkleinsten (3 maanden - 3 jaar) is er 'Caban', een creatieve doe-plek en artistieke speelruimte. Voor kinderen vanaf 4 jaar is er 'Leeghoofd', een theaterstuk over figuur met een grote witte bol als hoofd, die zelf zijn ogen, oren, mond en neus maakt.

Voor kinderen vanaf 6 jaar is er 'Repelsteel', een maffe voorstelling vol zot poppengeweld en muziek rond het bekende sprookje. Na elke voorstelling is er een kinderfeest.

Kerst in DE Studio, van 21/12 tot en met 30/12 (niet op 24 en 25/12), in Antwerpen. Meer info en tickets vind je op www.destudio.com.

Repelsteel. Beeld Theater Froefroe

8. Gentse Winterfeesten

Gent is niet alleen in de zomer de feeststad bij uitstek, ook in de winter kunnen de Stroppendragers er wat van. Nog tot en met 3/1 kun je in de Arteveldestad naar de Gentse Winterfeesten. Naast de obligate kerstmarkt vind je er ook een schaatsbaan van meer dan 700 vierkante meter, een aparte ijspiste voor kinderen, een reuzenrad en massa's randanimatie.

Meer informatie vind je op www.gentsewinterfeesten.be.

Geniet vanop het reuzenrad van een prachtig uitzicht over Gent. Beeld Stad Gent / Christophe Vander Eecken

9. Boxtalino Winter Wonder Circus

Voor kerstcircus van de bovenste plank moet je bij Boxtalino zijn. Het circus kampeert nog tot en met 3/1 in De Schorrre in Boom en brengt er in het weekend en op maandag, dinsdag en woensdag een sensationele show met acrobaten, clowns en tal van boerderijdieren. Als je op zondagochtend gaat, mogen volwassenen binnen aan kindertarief.

Meer info en tickets op www.circusevents.be.

Dolle dierenpret in Circus Boxtalino. Beeld Boxtalino

10. Freddy's Wonderlijke Winterwandeling

Mag het allemaal wat interactiever voor jou? Dan is Freddy's Wonderlijke Winterwandeling misschien wel iets voor jou. Het principe is eenvoudig: je downloadt de 'Operation Freddy'- app via de Playzone op www.lamosca.nl, gaat naar een van de steden waar je het spel kunt spelen en je bent vertrokken voor een leuke spelnamiddag. Tijdens de tocht krijg je allerlei opdrachten. Voor wie er graag een wedstrijdje van maakt: je kunt ook in teams tegen elkaar spelen.

Meer informatie vind je op www.lamosca.be/winterwandeling.

Maak je eigen witte kerst tijdens de Winterwandeling met Freddy. Beeld Operation Freddy
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden