Vrijdag 13/12/2019

Zsa Zsa Gabor

10 opmerkelijke feiten over het leven van Zsa Zsa Gabor

Zsa Zsa Gabor. Beeld ANP Kippa

Ze stond misschien meer bekend om haar flamboyante levensstijl dan om haar acteerprestaties, maar toch was Hollywoodster Zsa Zsa Gabor erg geliefd. Enkele opmerkelijke feiten over het leven van de actrice die op 99-jarige leeftijd overleden is.

1. Moulin Rouge

Ze speelde in meer dan 70 films, maar haar bekendste rol was ongetwijfeld die in Moulin Rouge (1952). Ze vertolkte Jane Avril, een Franse danseres van het Parijse cabaret die verschillende keren door schilder Henri de Toulouse-Lautrec geschilderd zou worden. 

Hieronder ziet u een fragment uit de film, al zingt Gabor niet zelf:

2. Hongaars kroontje

Haar leven lang heeft Gabor gelogen over haar leeftijd. Daardoor verloor ze bijvoorbeeld de titel van Miss Hongarije in 1936, zo schrijft de BBC. Later, in 1989, zou dat liegen haar ook in de problemen brengen met het gerecht.

Tijdens een tv -optreden onthulde ze haar motieven: "Een vrouw die haar leeftijd onthult, onthult alles. Ik zal dat nooit doen", zo antwoordde ze op een vraag uit het publiek.

Zsa Zsa Gabor in 1999. Beeld EPA

3. Waren het nu 8 of 9 mannen?

Zsa Zsa Gabor stapte in totaal 8 keer in het huwelijksbootje. Ze zou negen keer trouwen, maar één huwelijk werd geannuleerd. De actrice trouwde onder meer met de Turkse diplomaat Burhan Belge, acteur George Sanders en Barbie-uitvinder Jack Ryan.

Ze trouwde in 1942 ook met de hotelmagnaat Conrad Hilton, die zo haar tweede man werd. Dat maakte van haar ook de gewezen stiefovergrootmoeder van Paris Hilton. "I think she's rather silly", zou Gabor ooit vertellen aan Vanity Fair. "Ze doet te veel voor publiciteit."

Zsa Zsa Gabor en haar toenmalige echtgenoot George Sanders. Beeld ASSOCIATED PRESS

4. Minnaars

Gabor hield er ook tal van minnaars op na. Ze zou het bed gedeeld hebben met onder meer Frank Sinatra, Richard Burton en Sean Connery, van wie ze zei dat hij zijdezachte huid had.

Nog een opmerkelijk feit over de liefdesperikelen van mevrouw Gabor: in haar autobiografie One Lifetime Is Not Enough (1993) beweert ze dat ze haar maagdelijkheid op 15-jarige leeftijd verloor aan Kemal Ataturk, stichter van het moderne Turkije, zo schrijft de BBC. Ze noemde hem onder meer "een professionele minnaar, een god en een koning".

Sean Connery als James Bond. Beeld ANP Kippa

5. Befaamde oneliners

Gabor stond ook bekend om haar spraakmakende quotes. Tijdens haar levenswandel liet ze de ene na de andere vlammende oneliner optekenen.

Een bloemlezing:

Over de goede verstandhouding met haar ex-mannen: "I never hated a man enough to give his diamonds back."

Over het huwelijk: “Ik weet niets van seks, want ik ben altijd getrouwd geweest." Of "Je eigen echtgenoot gelukkig houden is nooit zo makkelijk als de echtgenoot van een ander gelukkig te maken."

Over haar scheidingen: "I am a marvellous housekeeper. Every time I leave a man I keep his house." Of: "Scheiden omdat je niet van een man houdt, is bijna even dom als trouwen omdat je dat wel doet."

Over mannen: “Diamonds are a girl’s best friend and dogs are a man’s best friend. Now you know which sex has more sense.”

Over liefde: "Bemind worden is een sterkte. Liefhebben een zwakte."

6. Drie dagen cel

In 1989 moest Gabor ook even de cel in, omdat ze in Beverly Hills een agent geslagen had toen ze staande werd gehouden voor een verkeersovertreding.

Ze werd veroordeeld voor geweldpleging tegen een agent, het rijden zonder geldig rijbewijs en omdat ze een open fles alcohol in haar auto had. Ze moest drie dagen in de cel doorbrengen, een boete van 12.000 dollar betalen en 120 uur gemeenschapswerk verrichten.

Beeld Photo News

De rechter beval Gabor ook haar echte leeftijd op haar rijbewijs te zetten. Ze was toen al meer dan zeventig, maar volgens haar rijbewijs was ze maar 59.

7. Zelfspot

Dat Gabor over de nodige zelfspot beschikte werd onder meer duidelijk in de film The Naked Gun 2-1/2. In de openingsgeneriek wordt ze staande gehouden door een politiewagen. De actrice stapt uit, slaat het rode zwaailicht en stapt weer in. "Ach, dit gebeurt elke keer wanneer ik wil gaan shoppen."

8. Fitnessvideo

In 1993 lanceerde Gabor een reeks spraakmakende fitnessvideo's: It's Simple, Darling. Daarin laat ze het werk voornamelijk opknappen door twee spierbundels. Tussendoor geeft ze rijkelijk commentaar.

9. Enige dochter voor de rechter

Gabor kreeg uit al haar huwelijken één dochter: Constance Francesca Hilton, geboren in 1947. In 2005 spanden Gabor en haar man prins Frédéric von Anhalt een rechtszaak aan tegen Hilton, haar ervan beschuldigend dat ze de handtekening van haar moeder had vervalst om een lening van 2 miljoen te verkrijgen.

Zsa Zsa Gabor. Beeld Photo News

De zaak werd in 2007 echter opgeschort omdat Gabor door gezondheidsproblemen niet opdaagde in de rechtszaal.

Francesca Hilton stierf vorig jaar op 67-jarige leeftijd.

10. Fragiele gezondheid

Gabor sukkelde al enige tijd met haar gezondheid. In 2002 raakte ze gedeeltelijk verlamd na een auto-ongeluk op Sunset Boulevard in Los Angeles. In 2005 kreeg ze een beroerte.

Zsa Zsa Gabor krijgt taart voorgeschoteld bij haar 94ste verjaardag. Beeld Photo News

In 2010 onderging ze een operatie aan de heup. Om te voorkomen dat infecties zich zouden verspreiden werd haar rechterbeen geamputeerd.

Gisteren stierf Gabor op 99-jarige leeftijd aan een hartaanval. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234