Zaterdag 10/06/2023

Podgrond

10 fascinerende podcasts die u deze zomer moet inhalen

null Beeld rv
Beeld rv

Een zomerse wandeling wordt al snel een avontuur wanneer u terwijl een achtbaan kan beleven, in het midden van een thriller belandt of enkele gedetineerden leert kennen. Met een podcast in de oren is het allemaal mogelijk. Gewoon op play duwen. Voor u het weet zit u aan uw 10.000 stappen van de dag en kan u terug aan het zwembad liggen.

Redactie

1. Bob

Waarover gaat het? Elisa, een dementerende vrouw, begint plots over haar oude buurjongen te praten. Bob heette hij, en toen ze 15 waren hadden ze een relatie. Het enige probleem: de dochters van Elisa hebben nog nooit van Bob gehoord. Mirke Kist, Nele Eeckhout en Siona Houthuys van het Vlaams-Nederlandse audiocollectief Schik gaan op zoek naar Elisa’s oude liefde. Maar hoe vind je iemand die misschien nooit bestaan heeft?

Waarom luisteren? Als luisteraar zit je op de eerste rij en ga je algauw zelf nadenken over de vondsten van Eeckhout, Kist en Houthuys. Net wanneer je denkt door te hebben hoe het verhaal in elkaar zit, wordt een nieuwe piste aangeboord.

Bob is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. vpro.nl

2. Caliphate

Waarover gaat het? Tegen wie vechten we écht, als het over IS gaat? Dat is de centrale vraag die journalist Rukmini Callimachi al jaren probeert op te lossen voor The New York Times. Ook radioreporter Andy Mills (ex-Radiolab en reporter bij The Daily) speurt met haar mee, als een ware Watson in het kielzog van Sherlock.

Waarom luisteren? Caliphate is zo veel meer dan een vertel- of interviewpodcast. De cinematografische stijl, en het feit dat we kunnen meeluisteren met authentiek geluidsmateriaal ter plaatse, doorspekt met archiefmateriaal, maakt het geheel uitzonderlijk om naar te luisteren.

Caliphate is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. nytimes.com

3. Fwiet! Fwiet!

Waarover gaat het? Begijn Le Bleu, die je kan kennen uit het tv-programma Foute vrienden, is fervent vogelspotter. Begijn laat maandelijks iemand zijn of haar drie favoriete vogels kiezen, om er vervolgens een klein uurtje over te praten.

Waarom luisteren? Fwiet! Fwiet! heeft een spanningsboog die nog losser staat dan de oude broeken van Koen Crucke, maar in dit geval is dat geen schande. Het is fijn om mensen zo enthousiast over hun passie te horen praten, zonder dat ze daarbij mensen zonder voorkennis uitsluiten. Dus download Fwiet! Fwiet! en haal de dagtripper in jezelf boven. De spreeuw, drieteenstrandloper en zwarte specht zitten op je te wachten.

Fwiet! Fwiet! is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. begijnlebleu.be

4. Dirty John

Waarover gaat het? "Ja, ik wil. In goede én in kwade dagen", zei de Amerikaanse Debra Newell in 2014 tegen haar verloofde John Meehan. Al snel merkte Debra – of toch vooral haar dochters – dat er iets niet klopte aan John. Wie is de man die Debra trouwde écht?

Waarom luisteren? Als luisteraar heb je net als Debra het gevoel in een wespennest te zijn beland, zonder dat je weet hoe je eruit moet komen. Dirty John is niet alleen productioneel maar ook journalistiek van een hoog niveau. Wat aanvankelijk begon als een droomhuwelijk eindigt in een thriller, die je vanop de eerste rij kan meevolgen.

Dirty John is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. wondery.com

5. Ochtend in pretparkland

Waarover gaat het? Ochtend in pretparkland is tot op vandaag één van de meest beluisterde podcasts van de Lage Landen. Nochtans is het een nicheding van het zuiverste water: een doodserieuze, informatieve podcast van intussen vijftien volwassenen mannen over ingenieuze achtbanen, lange wachtrijen en de kracht van verbeelding.

Waarom luisteren? Waar andere podcasts vaak te lang te blijven hangen bij vriendschappelijk gelul en inside jokes die de luisteraar grijze haren bezorgen, is Ochtend in pretparkland van een haast journalistieke scherpte. De podcasters hechten waarde aan 'relevant nieuws' en de recensies zijn zowel helder als poëtisch.

Ochtend in pretparkland is te beluisteren via iTunes en via pretparkland.be.

null Beeld rv
Beeld rv

6. Grownups Read Things They Wrote as Kids

Waarover gaat het? Een doodsimpel format, in de geschiedenis van podcasts is er geen enkele waarvan de inhoud zo overeenkomt met de titel: Volwassenen lezen stukken uit hun dagboek voor. Die mensen doen dat niet alleen of in een kille studio, maar voor een live publiek dat uit enkele honderden toeschouwers bestaat. In iedere aflevering komen een stuk of acht volwassenen aan bod die een fragment voorlezen.

Waarom luisteren? Het is grappig om te horen dat we als kind vrijwel allemaal van dezelfde dingen wakker lagen. Ruzies die bij nader inzien helemaal niet de moeite bleken, maar die op dat moment van levensbelang waren. Onbeantwoorde liefdes. Een bezoek aan Disneyland. Tussen spelfouten, mislukte woordgrappen en inktvlekken door stortten we ons hart uit, nog opener dan we tegen onze beste vrienden zijn.

Grownups Read Things They Wrote as Kids is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. grownupsreadthingstheywroteaskids.com

7. Iemand

Waarover gaat het? De podcast is een productie van Radio 1. Meer bepaald van Ward Bogaert en Philip Heymans, die in hun podcast telkens op het verhaal van een interessant persoon focussen. Dat van een jonge vluchteling, bijvoorbeeld, of dat van een ex-gangster.

Waarom luisteren? Iemand is een van de meest beluisterde podcasts in Vlaanderen. Een podcast die bewijst dat er bij de VRT heel wat radiotalent rondloopt.

Iemand is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. radio1.be

null Beeld rv
Beeld rv

8. Where Should We Begin?

Waarover gaat het? Where Should We Begin? is een podcast waarbij je schaamteloos mag luistervinken tijdens relatietherapiesessies van koppels.

Waarom luisteren? Enkel de namen van de mensen worden weggelaten, de stemmen en hun verhaal zijn levensecht. Het lijkt alsof je letterlijk tussen het koppel op de zetel zit. Je bent al snel verslaafd aan deze intieme podcast, en aan de stem en het inlevingsvermogen van Esther Perel. Hoe ver van ons eigen bed en relatie de situaties van de koppels zijn, toch slaagt Perel erin om elke aflevering een tip mee te geven waar we ook zelf iets aan hebben.

Where Should We Begin? is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. estherperel.com

9. Radio Begijnenstraat

Waarover gaat het? De geïnterneerden van ‘vleugel F’ van de Antwerpse gevangenis in de Begijnenstraat maken radio die geen radio is. ‘De vleugel Fou’, zoals hij in een aflevering genoemd wordt, is de plek waar (psychisch zieke) daders hun straf uitzitten. Radio Begijnenstraat is een mix van losse flarden uit interviews, van woordkunst zonder voice-over, van mooie muziek, van alles en niets tegelijk.

Waarom luisteren? Het is oprechte radio, die je als een kunstige variant van Radio Gaga zou kunnen omschrijven. Kunstig, omdat er kop noch staart aan te krijgen is, maar in dit geval geeft dat niet. Het is niet aan te raden om ze in volle spits te beluisteren. Download ze op je gsm en spaar ze voor een mooie zomeravond.

Van Radio Begijnenstraat staat een compilatie-aflevering op iTunes en staan verschillende uitzendingen op Soundcloud.

10. Reply All

Waarover gaat het? Reply All draait rond ‘het internet en alles wat daarbij komt kijken’. De afleveringen zijn los van elkaar te beluisteren en bevatten vaak hilarische zoektochten waarin Alex en zijn copresentator PJ Vogt een bizar onderwerp uitspitten. Zoals ook in de tweedelige ‘Long Distance’-documentaire waarin de twee op zoek gaan naar de man die Alex probeerde op te lichten.

Waarom luisteren? ‘Long Distance’ is een journalistiek meesterwerkje waar maanden werk in is gekropen. Als luisteraar word je in het verhaal gezogen en zit je op de eerste rij wanneer Alex en PJ doodgaan van de zenuwen (en angst) bij het ontmoeten van de oplichter(s). Deze twee afleveringen tonen exact wat mogelijk is binnen het genre en vormen een prima introductie voor al wie de magie van podcasts nog moet ontdekken.

Reply All is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. gimletmedia.com

null Beeld RV/Reply All
Beeld RV/Reply All

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234