Dinsdag 07/02/2023

EXPO TOP 10

10 expo's die u dit najaar absoluut gezien moet hebben

Michaël Borremans, Mercy (2017) Beeld Peter Cox
Michaël Borremans, Mercy (2017)Beeld Peter Cox

U loopt snel verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek: De Morgen wijst u graag de weg. Tien expo's waar u dit najaar eens moet binnenspringen.

Lotte Beckers

1. Michaël Borremans, Sixteen Dances

Naakte, bebloede kinderen en mannen met kappen over hun hoofd: Michaël Borremans roept in zijn expositie met gloednieuw werk een duistere wereld op. De onzekerheid van deze tijd heeft ook de schilder bevangen.

Sixteen Dances verkent drie hoeken: gruwel en onschuld in de gedaante van kinderen, atletische mannen met een bedekt gelaat en onherkenbare figuren in nauw aansluitende pakken. Borremans suggereert continuïteit, maar creëert ook onduidelijkheid. Vertelt hij hier een verhaal, waarin het ene beeld overgaat in het volgend?

Van 3/9 tot 14/10 in Zeno X Gallery, Antwerpen. zeno-x.com

Fire From The Sun (Four Figures) Beeld Peter Cox
Fire From The Sun (Four Figures)Beeld Peter Cox

2. Rinus Van de Velde

Als Rinus Van de Velde een nieuwe expo lanceert, dan veroorzaakt hij een volksverhuizing. En het is weer zover: in zijn vertrouwde Tim Van Laere Gallery laat de de Antwerpse kunstenaar stilaan de monumentale houtskooltekeningen achter zich, maar bouwt hij zijn universum verder op met sculpturen, decorelementen en keramiek. Met het Kuifje-album De Zonnetempel als avontuurlijke inspiratiebron.

Van 7/9 tot 21/10 in Tim Van Laere Gallery, Antwerpen. timvanlaeregallery.com

Dear, I believe after travelling around for all this time I finally found an area... (2017) Beeld Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp
Dear, I believe after travelling around for all this time I finally found an area... (2017)Beeld Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp

3. Gerhard Richter. Over Schilderen

Omdat Richter een van de allergrootste, meest invloedrijke kunstenaars van de naoorlogse tijd is. Omdat hij de schilderkunst herdefinieerde en verruimde. Omdat hij zijn vroege werken meeneemt naar Gent, maar ook recent werk. Omdat hier gepoogd wordt om met 25 werken de essentie van de grote Gerhard Richter te vatten. En zo kunnen we nog even doorgaan. Niet te missen dus.

Van 21/10 tot 18/2 in S.M.A.K., Gent. smak.be

Strip, 2011 Beeld Gerhard Richter 2017 Private Collection
Strip, 2011Beeld Gerhard Richter 2017 Private Collection

4. Joseph Beuys - Groeten van de Euraziaat

In de jaren zestig en zeventig was Joseph Beuys een bekende kop in Antwerpen: een sleutelfiguur in de naoorlogse avant-garde, een anti-modernist die goed geconnecteerd was met figuren als Marcel Broodthaers en Panamarenko.Deze tentoonstelling, zijn eerste grote in België sinds de jaren tachtig, brengt belangrijke werken en installaties die zijn invloed tonen.

Van 13/10 tot 21/1 in M KHA, Antwerpen. mukha.be

film still uit Joseph Beuys and Henning Christansen Eurasienstab, fluxorum organum (1968) Beeld courtesy Anny De Decker, SABAM Belgium, 2017
film still uit Joseph Beuys and Henning Christansen Eurasienstab, fluxorum organum (1968)Beeld courtesy Anny De Decker, SABAM Belgium, 2017

5. David LaChapelle. After the deluge

David LaChapelle, dat is surrealisme, erotiek en humor. 'Kitch pop surrealism', lazen we ergens, en daar worden we gelukkig van. De Kardashians, Angelina Jolie en Leonardo DiCaprio poseerden gewillig voor zijn camera, en misschien kent u hem wel als regisseur van de videoclip van Christina Aguilera's Dirrty. Of die van Spectrum (Say My Name) van Florence and the Machine. Anyway, hij komt naar hier. Naar Bergen, zelfs. LaChapelle gaat tegenwoordig de artistieke toer op en ook dat wil hij ons graag laten zien, in de vorm van ruim 100 foto's.

Van 14/10 tot 25/2 in BAM Beaux-Arts, Bergen. polemuseal.mons.be

AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS  Beeld AFP
AFP PHOTO / GABRIEL BOUYSBeeld AFP

6. Collecting dust, drawings & debt

Op het eerste gezicht is Sven 't Jolle een grapjas. Maar wie voorbij de geestigheid kijkt, ziet commentaar op sociale ongelijkheid, onze waarden en normen en de kapitalistische maatschappij waarin we leven. Na een geslaagde passage in WIELS, is 't Jolle nu te zien in zijn geboortestad. Op twéé plekken zelfs, met tekeningen en sculpturaal werk.

Van 7/9 tot 22/10 in PLUS-ONE Gallery op Nieuw Zuid en van 21/9 tot 21/10 in PLUS-ONE Gallery in Berchem. plus-one.be

Sven 't Jolle Beeld Sven 't Jolle
Sven 't JolleBeeld Sven 't Jolle

7. Thomas Vandenberghe

Aan kenners moeten we deze Gentenaar niet meer voorstellen, maar bij de rest van de wereld vragen we hierbij met aandrang om Thomas Vandenberghe te ontdekken. Hij maakt intieme, erg persoonlijke beelden, snapshots bijna. Zijn werk vertelt iets over relaties, verlangen en verlies, en de nood om naar die beelden terug te kijken. Want elke foto draagt in zich het onontkoombare drama van dromen en verlangens, en dat wat daarvan uiteindelijk overblijft.

Van 5/11 tot 16/1 in Stieglitz 19, Antwerpen. stieglitz.be

Unseen girl Beeld Thomas Vandenberghe
Unseen girlBeeld Thomas Vandenberghe

8. Rita McBride: Explorer

Airconditioners, buizen, dakramen, telecommunicatiekastjes: de Amerikaanse kunstenares Rita McBride laat zien hoe beeldhouwkunst en architectuur elkaar inspireren, door vormen te tonen die vaak over het hoofd worden gezien. Ze transformeert en speelt met materialen, afmetingen, functionaliteit en formalisme. En over drie verdiepingen presenteert ze ook nieuw werk: Guide Rails, of hoge witte structuren die verwijzen naar de houten omheiningen in de heuvels van Santa Monica, die ooit de weg toonden naar de privéranch van de beroemde komiek en cowboy Will Rogers.

Van 15/9 tot 7/1 in WIELS, Brussel. wiels.org

Rita McBride, White Elephant (2005) Beeld Jason Mandella, Courtesy Alexander and Bonin, New York
Rita McBride, White Elephant (2005)Beeld Jason Mandella, Courtesy Alexander and Bonin, New York

9. Tracey Emin. The Memory of your Touch

Met intieme, persoonlijke kunstwerken raakt de Britse Tracey Emin iets universeel. Herinneringen en dromen vormen het startshot voor exploraties in ellende, schoonheid, liefde, verlies, lust, schaamte. De toeschouwers ziet een artiest die zichzelf en haar eigen reacties observeert en interpreteert.

Van 8/9 tot 21/10 in Xavier Hufkens galerie, Brussel. xavierhufkens.com

A Feeling of Time Beeld Tracy Emin
A Feeling of TimeBeeld Tracy Emin

10. Powermask

Alleen Walter Van Beirendonck mixt moeiteloos Star Wars met Ensor en de kristallen konijnenoren van Kylie Minogue met Afrikaanse begrafenismaskers. Zijn maskerexpositie Powermask in Rotterdam is een must see.

Tot 7/1 in Wereldmuseum, Rotterdam. wereldmuseum.nl

null Beeld rv
Beeld rv

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234