Technologie

Zo bespioneert Disney uw kinderen

Disney verzamelt de gegevens van minderjarigen via spelletjesapps en verkoopt die zonder de toestemming van de ouders te vragen. Dat stelt de Amerikaanse Amanda Rushing, die een proces tegen het bedrijf heeft aangespannen. Bij ons komt het bedrijf er nog wel even mee weg, zeggen experts.  

1 Robert Iger, de ceo van Disney, tijdens een persconferentie in 2012. © REUTERS

Met spelletjes als Where's my Water? 2 en Disney Princess Palace Pets, die kinderen gratis kunnen downloaden op hun smartphone of tablet doet Disney meer dan hen entertainen, zo blijkt.

Via speciaal ingebouwde trackingsoftware verzamelt het Amerikaanse bedrijf allerhande gegevens over de kinderen, zoals hun leeftijd en e-mailadres, met de bedoeling om die gegevens dan weer door te verkopen aan andere bedrijven. Die trackingsoftware zou aanwezig zijn in zeker 43 Disney-apps. 

Volgens de Amerikaanse wetgeving is dit illegaal: de wet op de online privacy van kinderen, de Children's Online Privacy Protection Act (COPPA), stelt namelijk dat een app steeds toestemming moet vragen aan de ouders als een bedrijf ermee gegevens wil verzamelen van kinderen die jonger zijn dan dertien.

cult

zine