#YouTubeIsOverParty

YouTube-sterren eisen antwoord: "Waarom worden LGBT-video's verborgen?"

#YouTubeIsOverParty gaat viraal na onthulling dat YouTube LGBT-gerelateerde content 'verborgen houdt'

LGBT-jongeren dragen YouTube doorgaans op handen. Het laat hen toe om hun seksualiteit te vieren. Maar nu gaat het videoplatform serieus uit de bocht. “Dit is verontrustend.”

"Waarom worden LGBT-gerelateerde video’s in godsnaam als aanstootgevend gezien?" De Britse YouTube-ster Rowan Ellis, die vaak over gender en seksualiteit vlogt, hekelt in een virale getuigenis dat meer dan veertig van haar filmpjes "verborgen zijn geworden". "YouTube blokkeert a hell of a lot LGBT-content", fulmineert Ellis. Tientallen vloggers hebben de Britse meteen bijgetreden.

Censureert YouTube holebistemmen? Niet helemaal. De commotie draait rond de zogenaamde 'beperkte modus' van het videoplatform. Met de beperkte modus kun je "aanstootgevende video’s uitfilteren die je niet wilt zien of niet geschikt zijn voor je kinderen", zo valt in het YouTube-helpcentrum te lezen.

Standaard is die modus uitgeschakeld, maar gebruikers die ze ingeschakeld hebben, krijgen dus 'bepaalde' video’s niet te zien. "Markeringen door de community, leeftijdsbeperkingen en andere signalen helpen ons ongepaste content te identificeren en uit te filteren", zegt YouTube daarover. Een filmpje van iemand die zichzelf masturbeert, zal je in beperkte modus dus niet kunnen aanschouwen.

Maar wat met een homoman die vertelt over zijn zwarte LGBT-idolen, een lesbienne die poëzie opdraagt aan haar vriendin of een transvrouw die make-uptips geeft: moeten die video’s ook verborgen worden? "Hell no! Onszelf zijn is geen 'aanstootgevende inhoud', het is de normaalste zaak van de wereld", schreeuwen YouTube-vloggers in koor. Samen met hun leger volgers hebben ze gisteren de hashtag #YouTubeIsOverParty op Twitter viraal laten gaan. "Met één druk op de knop maakt YouTube mij hetero", zo luidt de tweet van het biseksuele YouTube-fenomeen Melanie Murphy.

Benadeelde stemmen

De videomakers zijn naar eigen zeggen niet bezorgd dat hun video’s minder bekeken zullen worden, maar klagen aan dat het blokkeren van LGBT-gerelateerde content een "nadelig effect heeft op zoekende jongeren en mensen die in een land wonen waar homoseksualiteit strafbaar is". "Verkondigen dat je homo bent, daar is niets aanstootgevends aan."

Intussen heeft het videoplatform gereageerd: "LGBTQ+-video’s zijn wel beschikbaar in de beperkte modus. Video’s waarin gevoelige onderwerpen worden besproken, zijn dat soms echter niet. Het spijt ons dat er verwarring is ontstaan en we gaan jullie zorgen onderzoeken."

Concrete ingrijpen blijven voorlopig uit, maar de LGBT-gemeenschap hoopt op daadkracht. Het belang van het platform is voor haar niet te onderschatten. "YouTube is altijd een plaats geweest waar benadeelde stemmen een publiek kunnen bereiken", heeft Tyler Oakley, YouTube-ster en homo, daarover aan Teen Vogue gezegd. "Het is de eerste plaats waar veel LGBT-jongeren hun seksualiteit kunnen vieren."