Robots

Waarom staatsburgerschap verlenen aan een robot die niets kan, toch nuttig kan zijn

Tokio heeft een slimme chatbot erkend als inwoner. Saudi-Arabië verschafte de pop Sophia staatsburgerschap. Twee pr-berichten die online lekker klikken. Kunnen dit soort stunts ook hun nut hebben?

Toeval of niet. Het is minstens opvallend. Een week nadat oliestaat Saudi-Arabië op een internationale technologieconferentie bekendmaakte dat het de robot Sophia erkende als staatsburger, kwam ook uit Tokio nieuws dat de slimme chatbot Mirai een erkenning kreeg als officiële inwoner van de hippe wijk Shibuya.

Beide 'bots' verschillen van elkaar. Sophia is wat experts een 'puppet' noemen. Ze ziet eruit als een mens – ook al heeft ze geen benen – en probeert ook in haar handelingen zo menselijk mogelijk over te komen.

Share

Sophia is wat experts een 'puppet' noemen. Ze ziet eruit als een mens – ook al heeft ze geen benen – en probeert ook in haar handelingen zo menselijk mogelijk over te komen

Hoewel de makers van Sophia, het bedrijf Hanson uit Hongkong, claimen dat Sophia 'basically alive' is, zijn experts daar veel minder van overtuigd.

nieuws

cult

zine