Cyberveiligheid

Verregaand wifi-probleem kan al uw internetverkeer en e-mails op straat gooien: dit moet u weten

De standaardbeveiliging van wifi-verbindingen is gekraakt. Een Belgische beveiligingsexpert van de KU Leuven ontdekte een ernstige kwetsbaarheid die verregaande gevolgen kan hebben. Miljoenen wifi-apparaten wereldwijd zijn nu kwetsbaar.

Wat is er aan de hand?

“Als uw apparaat wifi ondersteunt, is het hoogstwaarschijnlijk kwetsbaar”, schrijft de Belgische onderzoeker Mathy Vanhoef onheilspellend. Door de pas vrijgegeven kwetsbaarheid zou een aanvaller allerlei informatie kunnen onderscheppen.

Gevoelige informatie zoals wachtwoorden, kredietkaarten, vertrouwelijke mails en internetverkeer kan zo op straat liggen als die wordt doorgestuurd via een niet-versleutelde verbinding. De aanvaller moet zich daarvoor wel in de nabijheid van zijn slachtoffer bevinden en over de kennis beschikken om een vergevorderde hack uit te voeren. 

Hoe gevaarlijk is het?

Share

Niet één soort type apparaten zijn kwetsbaar, maar wel alle apparaten die het protocol gebruiken

De onderzoeker van de KU Leuven schrijft dat “alle moderne beschermde wifi-netwerken” kwetsbaar zijn. De kwetsbaarheid zit ‘m in het WPA2-systeem, de bescherming met een wachtwoord die bijna alle wifi-netwerken gebruiken.

nieuws

cult

zine