Internet

Is dit het moment om eindelijk nog eens die standaardbrowser te veranderen?

Net nu Googles Chrome een beetje belegen aanvoelt, brengt Firefox een volledig vernieuwde versie van zijn browser uit: Quantum. Is dit het moment om eindelijk nog eens die standaardbrowser te veranderen?

De laatste keer dat we achterover vielen van verbazing door iets dat Chrome of Internet Explorer (ja, dat gebruiken mensen nog steeds) deed, is alweer even geleden. Het is vreemd opkijken als het internet dan opeens warm loopt voor iets waar niemand nog over lijkt na te denken: zijn webbrowser.

De keuze van een browser is een evidentie geworden waar we verder niet echt over nadenken. Het is simpel in browserland: de meesten onder ons gebruiken Chrome. De uberpopulaire browser van Google heeft volgens Netmarketshare een marktaandeel van flink 60 procent, maar wordt wat stoffig. Grote vernieuwingen die gebruikers ook opmerken, blijven uit.

Firefox, dat ooit veel populairder was dan het vandaag is, wil in dat gat springen. Het heeft jaren gewerkt aan de laatste versie van zijn browser: Quantum, dat sinds vandaag beschikbaar is. Met resultaat.

Quantum ziet er gelikt en modern uit. Firefox heeft zijn oubollige jas, met afgeronde tabbladen en een apart zoekveld, aan de kapstok gehangen. De browser heeft een minimalistische look gekregen die eenvoudig en toegankelijk is. Niets wereldschokkend, uiteraard: een browser kan er nu eenmaal maar op zoveel verschillende manieren uitzien.

nieuws

cult

zine