5G

San Marino wordt eerste land met nationaal 5G-netwerk; internet 'tien keer zo snel'

- Gidi Pols - Bron: de Volkskrant

Vanaf volgend jaar is het dwergstaatje San Marino het eerste land met een 5G-netwerk. Deze opvolger van het 4G-netwerk, is volgens Telecom Italia Mobile (TIM) 'tien keer zo snel'.

1 San Marino. © Thinkstock
Share

Het nieuwe netwerk moet de snelheid van internet op telefoons en tablets in San Marino vertienvoudigen

Daarmee is San Marino een record rijker. De titels 'oudste nog bestaande republiek' en 'eerste land ter wereld dat gratis gezondheidszorg invoerde' staan al eeuwen in de prijzenkast.

TIM ziet het kleine broertje van Italië als de perfecte proeftuin om de nieuwe technologie te testen. Maandag sloten de dwergstaat (31.000 inwoners) en de telecomreus (61.000 werknemers) een overeenkomst om het huidige 4G-netwerk op te waarderen tot 5G.

In de belangrijkste straten en pleinen van de historische binnenstad gaat TIM zogenoemde 'small cells' ophangen. De tientallen kleine zendmasten gebruiken weinig energie en vallen vanwege hun formaat nauwelijks op in de binnenstad die op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Het nieuwe netwerk moet de snelheid van internet op telefoons en tablets in San Marino vertienvoudigen, schrijft TIM in een persbericht.

Testen in Milaan en Turijn

De proef van TIM is niet uniek. Samsung investeert in een netwerk in Zuid-Korea, T-Mobile in de Verenigde Staten en Huawei in China, maar van een nationaal netwerk is nog geen sprake. In Europa zijn momenteel helemaal nog geen netwerken, volgens het Italiaanse telecombedrijf. Wel test TIM op veel kleinere schaal 5G in Milaan en Turijn. Maar vanwege de strengere regels over gebruik van radiogolven in Italië heeft het bedrijf daar minder ruimte om te experimenteren.

Waarschijnlijk is dat de reden dat ook eerdere generaties telefoonnetwerken in kleine gebieden werden getest. In december 2001 had Isle of Man bijvoorbeeld de eer om als eerste in Europa het 3G-netwerk te testen.

nieuws

cult

zine