technologie

San Francisco remt onbemande robots af

1 Een zelfrijdende Tesla-wagen in San Francisco. © REUTERS

San Francisco, de techhoofdstad van de wereld, neemt maatregelen tegen onbemande robots die pakketjes en maaltijden bezorgen. De karretjes mogen alleen in rustige delen van de stad rondrijden. Bedrijven die ermee aan de slag willen, moeten eerst een vergunning krijgen. En ze mogen de robots alleen gebruiken om de technologie te testen, niet om echt mee te bezorgen.

San Francisco ligt in de Silicon Valley, het belangrijkste technologiegebied ter wereld. In de stad en zijn voorsteden zijn bedrijven als Google, Apple, Facebook, Intel, Netflix, Tesla, Uber, eBay, PayPal, LinkedIn en Twitter gevestigd. Sommige techbedrijven werken bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto's, anderen proberen pakketten te laten bezorgen door robots in plaats van koeriers. Zo zegt een bedrijf als Marble "vriendelijke buurtrobots" te ontwikkelen. Die gebruiken sensoren om de omgeving te zien en uit te wijken voor honden, kinderen, voetgangers, daklozen en straatmuzikanten.

Buurtgroepen geloven daar niet in, ze zijn bang voor de veiligheid van voetgangers. Ze krijgen steun van een wethouder, die zegt dat "stoepen voor mensen en niet voor robots" zijn.

De bedrijven waren tegen een verbod. Zij zijn bang dat dit slecht zou zijn voor innovatie.

nieuws

cult

zine