Online Privacy

Privacycommissie daagt Facebook voor de rechtbank

1 De privacycommissie daagt Facebook voor de rechtbank omdat het weigert in te gaan op de aanbevelingen inzake privacyrecht die enkele maanden door de commissie gedaan werden. © anp

De Belgische Privacycommissie daagt Facebook voor de rechtbank. De commissie vindt het volgen van niet-leden door Facebook zo flagrant dat de sociale netwerksite er meteen mee moet stoppen. De zaak start donderdag in kortgeding voor de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

Uit een onderzoek dat de Belgische Privacycommissie liet uitvoeren door iMinds, VUB en KULeuven bleek twee maanden geleden dat Facebook een loopje neemt met de Europese en Belgische privacywetgeving. "Met name de manier waarop de sociale netwerksite leden maar ook niet-leden heimelijk traceert en gegevens ervan verwerkt, is flagrant. Zelfs mensen die uitdrukkelijk aangeven dat ze niet gevolgd willen worden, worden toch gevolgd", zo stelt Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Belgische Privacycommissie. "Facebook slaat op welke websites surfers bezoeken zonder dat die dat weten en treedt zo de privacywetgeving met de voeten." 

Share

'Het gedrag van Facebook kan niet door de beugel. We hebben voorbije donderdag een dagvaarding laten uitsturen naar Facebook België, Ierland en de Verenigde Staten'

Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Belgische Privacycommissie

De Privacycommissie presenteerde zijn bezwaren en aanbevelingen aan Facebook op 13 mei, nadat het maandenlang ontmoetingen had met de vertegenwoordigers van het bedrijf. De aanbeveling kwamen er heel kort samengevat op neer dat Facebook veel transparanter moet worden. "We hebben hen gevraagd wat ze met onze aanbevelingen zouden doen. Ze hebben geantwoord dat ze de Belgische wetgeving en het gezag van de Belgische Privacycommissie niet aanvaarden en dat het allemaal op een misverstand berust", aldus Debeuckelaere. "Voor ons was dat het sein om naar de rechtbank te stappen. Het gedrag van Facebook kan niet door de beugel. We hebben voorbije donderdag een dagvaarding laten uitsturen naar Facebook België, Ierland en de Verenigde Staten." 

Eerste keer

Het is de eerste keer dat een Europese privacycommissie Facebook voor de rechtbank daagt voor het niet respecteren van de privacywetgeving. Afhankelijk van de uitspraak van de Brusselse rechtbank kunnen ook soortgelijke rechtszaken ingeleid worden in het buitenland.  Facebook vraagt dat de Privacycommissie de rechtszaak stop zet, om de lopende onderhandelingen in alle rust te kunnen verder zetten. "Wij gaan daar niet op in. Het is niet omdat we een rechtszaak beginnen over dit aspect, dat we niet verder kunnen onderhandelen over andere dingen", aldus Willem Debeuckelaere.