technologie

Muizen bestrijden via het Internet of Things

1 © ASSOCIATED PRESS

Er zijn van die persberichten die je niet wilt doodchecken. Zoals: Muizen bestrijden via Internet of Things. Rentokil Intial plc (Rentokil), Google Cloud Platform (GCP) en PA Consulting Group (PA) gaan samen de strijd aan tegen ongedierte. Het eerste resultaat is al geboekt in een Nederlandse supermarkt: dankzij nieuwe technologie werd een opkomend muizenprobleem gesignaleerd, dat vervolgens efficiënt verholpen kon worden.

Er is namelijk geen sprake van nieuwe technologie. Rentokil maakt al een tijdje gebruik van het 'Internet of Things' om ongedierte te bestrijden. In 2007 introduceerde de Amerikanen al een klein met internet verbonden 'gaskamertje', dat muizen doodde en daarna de eigenaar van de muizenval via sms een seintje gaf.

Vorig jaar vertelde enterprise delivery manager Anthony Meadows van Rentokil al aan ComputerWorld al hoe zijn bedrijf het internet inzet om ratten te bestrijden, maar ook om te controleren of werknemers van bedrijven waar ze hygiëne met hoofdletters schrijven, hun handen wel wassen als ze naar de wc zijn geweest.

Uit het artikel blijkt dat Rentokil kampt met een verouderde infrastructuur qua computers (legacy in IT-bargoens). Het heeft kennelijk nu voor een deel van dit probleem een oplossing gevonden, te weten het Google Cloud Platform. Google's alles-online-dienst loopt achter op die van Amazon (de nummer 1) en Microsoft (Azure), dus elke nieuwe klant is een persbericht waard.

Rentokil is ook niet de enige die digitale muizenvallen ontwikkelt. Ook beveiliger Verisure heeft er eentje die alarm slaat als een knaagdier passeert. Je zou deze 'humaner' kunnen noemen, omdat het apparaat alleen het diertje registreert in plaats van vangt en vergast.

Het persbericht meldt dat 'de nieuwe technologie' met succes is toegepast in een Nederlandse supermarkt. Welke dat was, willen de samenwerkende bedrijven vanzelfsprekend niet zeggen. Maar de muisjes zijn er vast in de aanbieding. (PvA)

nieuws

cult

zine