technologie

Maken smartphones luie denkers van ons?

1 © THINKSTOCK

Smartphones zijn haast niet meer weg te denken uit ons leven. Voor de simpelste vraag halen we onze telefoon boven en zoeken we het antwoord op. Maar maken smartphones geen luie denkers van ons? Canadese onderzoekers zochten naar het antwoord.

Vorsers van de University of Waterloo in Canada zeggen dat er een verband is tussen de manier waarop we afhangen van onze smartphone en hoe hard we nadenken over hoe we problemen kunnen oplossen. "Er zijn problemen die we niet met Google kunnen oplossen", zegt Gordon Pennycook, co-auteur van de studie. "Als we te veel beroep doen op het internet kan je niet weten of je het juiste antwoord hebt, tenzij je er analytisch en logisch over nadenkt", gaat Pennycook verder.

Een echt duidelijk antwoord op de vraag geeft de studie echter niet, want het onderzoek bewijst niet dat smartphones van mensen luie denkers maken. De resultaten tonen enkel aan dat 'intuïtieve denkers' meer afhangen van hun smartphones. Intuïtieve denkers zijn mensen die eerder instinctief beslissingen nemen dan eerst problemen te analyseren.

Pennycook en co-auteur Nathaniel Barr onderwierpen 660 mensen aan een test. De minder intelligente mensen bleken sneller informatie op te zoeken op hun smartphone. Daarmee geven ze echter geen uitsluitsel of er een causaal verband is tussen smartphonegebruik en denkvermogen.

Eric Kandell, Nobelprijswinnaar en neuropsychiater aan de Columbia University denkt dat het nog te vroeg is om te zeggen dat smartphones ons kritisch denkvermogen beïnvloeden. "Smartphones laten ons gemakkelijker multitasken en maakt meer informatie beschikbaar voor ons, maar het zou op lange termijn wel ons geheugen kunnen aantasten."

 "Om aan te tonen dat smartphones ons geheugen kunnen beïnvloeden is er meer empirisch bewijs nodig", besluit Kandell. Je hoeft je dus nog niet al te veel zorgen te maken wanneer je iets opzoekt op je smartphone, want het is niet bewezen dat je er een slecht geheugen van krijgt.

nieuws

cult

zine