Sociale media

Leer al uw buren kennen met Hoplr

Vlaamse app maakt steden en gemeenten socialer

1 ► Jennick Scheerlinck en Jonas Heirwegh bedachten het concept Hoplr. © Eric de Mildt

Honderden vrienden op Facebook, maar u weet niet hoe uw buren heten? Daar doet Hoplr iets aan. In almaar meer Vlaamse steden brengt de website buurtbewoners bij elkaar. 'Lokale besturen schrikken hoe snel dat gaat.'

U hebt dringend een ei nodig, maar durft niet aan te bellen bij de buren, want u hebt hen nog nooit gesproken? Geen nood: mogelijk helpt Hoplr u uit de puree.

Toen Lokeraars Jennick Scheerlinck en Jonas Heirwegh Hoplr in 2014 oprichtten, was hun doel niet om het wereldwijde web te veroveren. Dat deden Google en Facebook al. Het duo ontdekte een gat in de digitale markt: uw buurt. U leeft er wel, maar hebt niet per se veel contact met andere bewoners.

Ondertussen zitten meer dan 800 Vlaamse buurten op Hoplr. Ruim 80.000 Vlamingen gaan er regelmatig op zoek naar eieren of een babysit. Ligt er een stapel brandhout in de weg? Via Hoplr bent u er zo vanaf. "In Gent en Mechelen hebben we een fantastisch publiek", zegt Scheerlinck. "Mensen posten geen foto's van hun eten, maar plaatsen effectief berichten die te maken hebben met hun buurt. Er is nauwelijks zurigheid, want je bent niet anoniem. Het is belangrijk dat het positief blijft."

In een jaar tijd sloten 20.000 Gentenaars zich aan bij Hoplr, goed voor 13.000 gezinnen. In Mechelen gaat het over haast 5.000 huishoudens. Ook Sint-Niklaas en Geraardsbergen gaan binnenkort voor de bijl. "De steden schrikken ervan hoe snel het gaat", zegt Scheerlinck.

Sneller dan de politie

Gentenaar Paul Tratsaert (69) woont ten zuiden van het Sint-Pietersstation, een buurt die erg actief is op Hoplr. "Die website is zeer nuttig. Vanmorgen kreeg ik via Hoplr nog een lading houtafval", lacht hij. "Ikzelf heb een zolder vol Lego, zo geraak ik die ook kwijt. Ik las dat iemand een ruitenwasser zocht, mijn neef is ruitenwasser, dus gaf ik zijn nummer door. Mensen signaleren er ook inbraken. Nu zijn wij sneller gealarmeerd dan de politie!"

"Het is handig als je iets nodig hebt of als je iets kwijt wilt", beaamt Ingrid Vanherpe (48), die in dezelfde buurt woont en al een jaar op Hoplr zit. "Ik heb niet specifiek meer contact met mensen uit de buurt, maar wanneer je iemand hebt gesproken, kom je elkaar wel af en toe tegen. Zo leer je elkaar toch beter kennen. In een stad ken je meestal enkel je naaste buren."

Hoplr concentreert zich dan wel op buurten, maar het bedrijf kijkt verder dan de grenzen van het Vlaams Gewest. "Onze ambitie is Europa, maar reikt niet verder", zegt Scheerlinck. Een bewuste keuze: "We willen alle data in Europa houden."

nieuws

cult

zine