social media

Instagram kan de (mentale) gezondheid schaden

1 2014-12-10 20:31:34 DEN HAAG - Een Instagram-app op een smartphone. ANP XTRA BART MAAT © ANP XTRA

Instagram is de meest nefaste app voor de mentale gezondheid van jonge mensen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Britse onderzoeksinstituut Royal Society for Public Health, zo bericht CNN. Snapchat komt nipt op de tweede plaats.

Onderzoekers peilden bij 1.500 jongeren tussen 14 en 24 jaar naar hun gebruik van social media. Uitgangspunt: hebben Instagram en co. een impact op hun mentale gezondheid, zoals bijvoorbeeld angstaanvallen, depressie en zelfbeeld.

Doodongelukkig

YouTube bleek voor jongeren een positief effect te hebben op bovenstaande zaken, terwijl social media doorgaans slecht bleken voor de jongeren.

Instagram, de app waarop foto's en video's gedeeld worden door zo'n 700 miljoen gebruikers, spant de kroon. Vooral bij meisjes blijken de effecten van de fotodeelapp nefast. Ze worden doodongelukkig, omdat ze zich "vergelijken met onrealistische, geënsceneerde, gefilterde en gefotoshopte versies van de werkelijkheid", reageert Matt Keracher, auteur van het rapport, aan de CNN.

"Instagram geeft meisjes en vrouwen makkelijk het gevoel dat hun lichamen niet goed genoeg zijn", geeft een anonieme deelneemster van de peiling aan.

Disclaimer

Het instituut roept social media daarom op bewust om te springen met de bevindingen van het instituut. "We vragen de platformen niet om Photoshop of filters te verbannen, maar eerder mensen te laten weten of de beelden aangepast zijn, zodat gebruikers ze niet voor echt aanzien."

cult