U bent wat u liket

Hoe uw psychologisch profiel op Facebook uw politieke voorkeur verraadt

U bent wat u liket

Elk duimpje dat u op Facebook uitdeelt, geeft een stukje van uw karakter prijs. Met al die duimpjes samen, kan men tegenwoordig voorspellen welke politieke boodschappen u kunnen bekoren. Zal de democratie het digitale tijdperk overleven?

De indrukwekkende geldmachine Facebook leek deze week voor het eerst sinds lang nog eens echt te sputteren. Oorzaak: de omstandige biecht van klokkenluider Christopher Wylie in de Britse krant The Guardian, zondag exact een week geleden. Computernerd Wylie, met het roze haar, vertelde hoe zijn ex-werkgever Cambridge Analytica – een databedrijf dat zich op politieke partijen richt – 50 miljoen Amerikaanse profielen van Facebook geplukt had om de stembusgang in 2016 te manipuleren.

Share

'Ik vind het opmerkelijk hoe verwonderd men is over het nieuws van Cambridge Analytica. Elke handeling die je als mens doet, laat een afdruk na'

Persoonlijkheidspsycholoog Filip De Fruyt

Het aandeel van het vriendennetwerk kelderde zo maar even met 10 procent en Mark Zuckerberg moest vijf dagen bijkomen vooraleer hij bekende dat Facebook effectief fouten had gemaakt. “Als we data van mensen niet kunnen beschermen, verdienen we hun vertrouwen niet,” gaf hij schoorvoetend toe.

Het verhaal van whizzkid Wylie die met gejatte FB-data een psychologische oorlogsmachine had gebouwd voor Trump en Bannon, domineerde heel de week het nieuws. “Ik heb in een niet-ethisch maatschappelijk experiment met de psychologie van een volledige samenleving gespeeld zonder dat burgers daarvan op de hoogte waren”, sprak de 28-jarige Canadees niet zonder gevoel voor drama.

“Ik vind het opmerkelijk hoe verwonderd men is over het nieuws van Cambridge Analytica”, reageert persoonlijkheidspsycholoog Filip De Fruyt (UGent) wanneer we hem opbellen met vragen over het psychologisch profileren van Facebook-gebruikers. “Elke handeling die je als mens doet, laat een afdruk na.” De Fruyt geeft het voorbeeld van een ondergrondse parkeergarage. “Een wagen, waarvan de achteruitkijkspiegels zijn ingeklapt en die mooi tussen de lijnen geparkeerd staat, is waarschijnlijk van een nauwkeurige persoon. Een wagen die zo goed als twee plaatsen inneemt, is daar meestal zo achtergelaten door een narcistisch persoon.”

nieuws

cult

zine