Facebook

Gruwelfilmpjes, executies en anale verkrachtingen: als de kuisploeg van Facebook spreekt

De vuilnismannen van Facebook: een blik op en achter de schermen van content moderators

- Tom Kreling, Huib Modderkolk - Bron: De Volkskrant

Moderatoren moeten er al te expliciete beelden en grove beledigingen verwijderen. De vreselijkste dingen krijgen ze te zien. "We zijn er niet voor opgeleid om dit soort ellende te zien", getuigt Erik, die zijn job bij Facebook acht maanden volhield.

Hoe dit verhaal getoetst werd

Dit artikel is grotendeels gebaseerd op het verhaal van ‘Erik’, een Nederlandse man die vorig jaar meer dan acht maanden content moderator was bij Facebook. Hij wil anoniem blijven omdat hij een geheim­houdings­verklaring heeft getekend. De Volkskrant, waaruit wij dit verhaal overnemen, heeft de beweringen getoetst bij een andere moderator. Die heeft 36 feitelijkheden gecontroleerd en 31 bevestigd; de 5 onbevestigde beweringen zijn verwijderd. Verder heeft de krant interne presentaties en beleids­nota’s gezien, en wordt het verhaal van Erik op onderdelen ondersteund door beleids­documenten van Facebook die eerder door The Guardian zijn gepubliceerd.

Teamhoofd Sebastian stuurt begin februari – een maand voordat Facebook wereldwijd onder vuur komt te liggen omdat de gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers geroofd zijn – een mail naar 1.100 medewerkers van het Horizon-team in Berlijn. Er wordt een bezoek aangekondigd van de BBC en The New York Times. ‘Doel van dit bezoek’, schrijft Sebastian, ‘is hetzelfde als de vorige keer: meer maatschappelijk begrip creëren voor ons werk hier.’

Share

Telefoons moeten in een kluis. Pen en papier zijn verboden. Zelfs op de toiletten vind je geen papieren handdoekjes

De komst van de media is nauwkeurig voorbereid. Speciale personen zijn geselecteerd om het verhaal van Facebook uit te dragen.

nieuws

cult

zine