Google Earth

Google Earth introduceert 3D-knop (en is voortaan beschikbaar via Chrome)

- Redactie - Bron: Tweakers, Mashable

Google Earth heeft vandaag een update gekregen waarmee het mogelijk is locaties op aarde te bekijken in 3D. Met de nieuwe functie Voyager kan u verschillende interactieve rondleidingen bekijken. En het beste nieuws: Google Earth is voortaan rechtstreeks beschikbaar in Chrome.

2 Antwerpen in 3D. © Google Earth

De grondig opgefriste versie van Google Earth is vanaf vandaag beschikbaar voor Chrome en Android. Hiermee is de toepassing niet langer enkel beschikbaar in de vorm van een aparte app. Op mobiele apparaten is een app nog steeds vereist, maar op desktops is Google Earth in Chrome te bekijkenVoor iOS en andere browsers wordt de nieuwe versie van Earth later beschikbaar.

Tegelijk worden enkele nieuwe functies geïntroduceerd. Om te beginnen integreerde Google zijn Knowledge Graph, de technologie achter de zogenoemde kenniskaart die bij een zoekopdracht in Google Search bovenaan in uw browser verschijnt. Ook in Google Earth krijgt u bij elke locatie die u opzoekt voortaan zo'n kenniskaart te zien.

Voyager

Een andere nieuwe functionaliteit is Voyager. Hiermee kan u interactieve rondleidingen zien die worden begeleid door ingesproken teksten van bijvoorbeeld wetenschappers. Zo kan u rondleidingen volgen in het Gombe National Park in Tanzania, waar Jane Goodall vertelt over haar onderzoek naar Chimpansees. Of u brengt een bezoek aan zes bijzondere natuurlocaties uit de BBC Earth-afleveringen.

Bijzonder is ook een verzameling met de naam 'This is Home', die u rondleidt langs verschillende traditionele woningen in de hele wereld. Op dit moment zijn er al meer dan vijftig van dit soort verhalen in Google Earth verwerkt. Google is van plan Voyager regelmatig te updaten met nieuwe inhoud.

3D-knop

Maar de interessantste update is de toevoeging van een 3D-knop, waarmee locaties in drie dimensies vanuit alle gewenste hoeken te zien zijn. U kan over de gekozen locatie heen zweven, in- en uitzoomen en de camera laten roteren. De 3D-beelden lijken deels een getekende weergave van de realiteit. 

De functie werkt echter niet op alle plekken. Zo zijn Brussel, Antwerpen, Gent en Leuven grotendeels in 3D, maar steden als Hasselt en Mechelen hebben bijvoorbeeld alleen een platte weergave.

2 Leuven in 3D. © Google Earth

Feeling lucky

En dat is nog niet alles. Voortaan kunnen gebruikers ook 'verborgen juwelen' op de aardbol bekijken via de optie 'I'm feeling lucky'. Met deze optie toont Google Earth een willekeurige mooie locatie. Voorbeelden volgens Google zijn het eiland Pemba, nabij de kust van Tanzania, en het historische operahuis La Scala in Milaan. In totaal zijn er ongeveer 20.000 van dit soort willekeurige locaties te bekijken.

nieuws

zine