Facebook

Facebook gaat "terroristen opsporen" via artificiële intelligentie

- redactie - Bron: Volkskrant.nl
1 Facebook-topman Mark Zuckerberg. © AP

Facebook wil kunstmatige intelligentie gebruiken om berichten, foto's en video's op te sporen die tegen de regels zijn en bijvoorbeeld haat of seksuele content bevatten. Die regels moeten soepel gehanteerd kunnen worden, want topman Mark Zuckerberg realiseert zich dat er cultuurverschillen zijn tussen de miljarden gebruikers.

Dat schrijft Zuckerberg in 'Building Global Community', een document dat op Facebook is gepubliceerd. Hierin schetst hij zijn visie op de toekomst van het netwerk schetst. Het is de eerste keer sinds de beursgang van Facebook in 2012, dat Zuckerberg dit doet.

Volgens Zuckerberg kan kunstmatige intelligentie een enorme hoeveelheid data heel snel doorzoeken en zo bijvoorbeeld helpen bij het opsporen van pesters. De ontwikkeling van dat systeem bevindt zich nog in de beginfase, benadrukt Zuckerberg. Op dit moment werkt het bedrijf nog op basis van meldingen van gebruikers.

Cultuurverschillen

Hij schrijft ook dat een systeem rekening moet houden met bijvoorbeeld cultuurverschillen. De een neemt aanstoot aan iets wat de ander prima vindt. "Europeanen hebben minder problemen met naaktfoto's dan Aziaten en mensen uit het Midden-Oosten. We willen daarom naar een systeem met lokaal toezicht." Gebruikers kunnen dan op verschillende vlakken zelf aangeven wat ze acceptabel vinden. Als ze dat niet instellen, wordt een 'gemiddelde' genomen van de voorkeuren in de regio.

Zuckerberg schetst ook zijn visie op de toekomst van de sociale netwerksite in idealistische zin. "Wereldwijd zijn er mensen die achterblijven door globalisering en door bewegingen tegen globale connectiviteit. In deze tijden is het belangrijk dat Facebook een sociale infrastructuur kan bieden waarmee mensen een wereldwijde gemeenschap kunnen bouwen, die voor iedereen werkt."

Zijn utopische wereldbeeld heeft volgens Zuckerberg niets te maken met de actualiteit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zo zei hij in een interview met persbureau AP. Toen kwam het sociale netwerk onder vuur te liggen omdat het vrij baan gaf aan nepnieuws.