Games

Deze videogame moet Brussel een sympathieker imago geven

Met het smartphone-puzzelspelletje Think Twice wil de Brusselse videogamestudio Monkube, samen met de lokale vzw Maks en de hoofdstedelijke overheid, het wereldwijde imago van Brussel helpen opkrikken. Belangrijker dan de game zelf is echter de manier waarop hij gemaakt is: een diverse waaier aan Brusselaars uit alle lagen der bevolking hielp mee aan het design van de levels.

4 . © think twice

Brusselaar Sven Van de Perre ontwikkelt ondertussen een zevental jaar videogames met zijn studio Monkube, en komt in die hoedanigheid wel eens op bijeenkomsten van de hechte maar erg internationaal georiënteerde community van spelontwikkelaars, zoals de Game Developers Conference in San Francisco. Daar kreeg hij, sinds de terroristische aanslagen van 13 november 2015 in Parijs en zeker na de bomaanslagen op de luchthaven van Zaventem op 22 maart vorig jaar, ineens vreemde vragen van collega-ontwikkelaars. "Men vroeg me of alles ok was, of ik wel veilig was. Alsof ik recht uit de loopgraven kwam of zo. Ik besefte toen dat het imago van onze hoofdstad enorm was aangetast."

Boodschap begrepen

Op een andere gameontwikkelaarsbijeenkomst, het Screenshake-festival in Antwerpen, geraakte hij aan de praat met Sven Gatz, huidig Vlaams minister voor media, cultuur, jeugd en Brussel. Daar kwam het idee tot stand om een imagoverbeterende game voor Brussel te ontwikkelen. Die is sinds vandaag uit op toestellen met besturingssystemen iOS, Android, Windows en Mac, en heeft een titel die volgens Van de Perre en Gatz de lading precies dekt: Think Twice.

4 Een scherm uit de videogame Think Twice. © think twice

Het principe van Think Twice, dat uiteindelijk werd ontwikkeld met steun van de Brusselse overheid, is min of meer gestoeld op dat van Vier op een Rij: ieder level wordt er een nieuw speelveld gegenereerd met enkele stippen die al op voorhand zijn gepositioneerd, en het is aan de speler om die aan te vullen tot er rijen ontstaan. Na verloop van tijd wordt dat moeilijker, want er moeten meerdere rijen worden gevormd met vijf, zes of meer stippen, en het aantal vooraf geplaatste bolletjes wordt schaars. Tussen de levels in moet er - in meerdere te kiezen wereldtalen, van het Nederlands tot het Chinees - een zin worden gevormd met vrijgekomen woorden, die tot nadenken stemt over de speler zijn perceptie op Brussel en de wereldwijde naam die aan de stad kleeft. "Een abstracte game werkt bijzonder goed om een breed publiek te raken: spelers moeten intuïtief op zoek naar een gemeenschappelijke 'taal'", zegt Van de Perre. "Dat het een puzzelgame van dit slag moest worden, wisten we dus al van in het prille begin."

Share

Een abstracte game werkt bijzonder goed om een breed publiek te raken: spelers moeten intuïtief op zoek naar een gemeenschappelijke 'taal'

Gameontwikkelaar Sven Van de Perre

Community-ontwikkeling

4 Sven Van de Perre. © think twice

Maar belangrijker dan het concept van Think Twice is de manier waarop de game is gemaakt. Eens het concept op poten stond, gingen Van de Perre en zijn team op zoek naar specifieke groepen bewoners in Brusselse randgemeenten, die hij vroeg om mee te helpen de puzzellevels te ontwerpen, en die ook met een groepsfoto in de game worden getoond. Sommige levels zijn ontworpen door kinderen van een lagere school in een kansarme buurt, andere door senioren die in Brusselse buitenwijken wonen, nieuwe levels die binnenkort nog worden toegevoegd komen vanuit de holebigemeenschap. Dat idee leende Van de Perre bij de Kuregemse vzw Maks, die jongeren helpt met hun maatschappelijke integratie door hen te leren eenvoudige videogames te ontwikkelen.

Share

'Bij het spelen van games vallen er veel muren weg'

Gameontwikkelaar Sven Van de Perre

Die spelletjes, die met op het internet beschikbare designsoftware worden gemaakt, tonen hoe het creatieve werk dat de jongeren uiteindelijk presenteren vaak samenhangt met hun maatschappelijke status. Vormingsmedewerker Eric Gijssen van Maks toonde, tijdens de voorstelling van Think Twice, onder meer een game van een Marokkaanse jongen die tijdens een time-out-periode op school bij Maks was terechtgekomen: een spel waarin het verzamelen van euromunten resulteerde in het openen van de poorten van Europa. Een metafoor in gameplay. "Games zijn een ontzettend krachtig medium om dat soort gevoelens en ideeën creatief te uiten", zegt Gijssen. "Ze hebben een duidelijke structuur van oorzaak en gevolg, en ze brengen snel voldoening voor degene die ze aan het maken is: hij creëert dingen die mensen in beweging zet."

Ook bij het spelen van bepaalde games - zoals een puzzelspel à la Think Twice - heeft het collaboratieve element een belangrijke meerwaarde, zegt Van de Perre. "Bij het spelen van games vallen er veel muren weg. Spelers die moeilijkheden hebben in een level, kunnen hun smartphone of tablet doorgeven aan anderen voor hulp. Men is ermee gefocust op één ding, en dat nodigt meteen uit tot samenwerking."

nieuws

cult

zine