Apple-scoops

Deze 22-jarige schrik van Apple heeft zijn droomjob te pakken (en krijgt daar dik voor betaald)

1 Apple-nieuwsjager Mark Gurman op televisie. © rv

Hij is nog maar pas afgestudeerd. Toch lekt de 22-jarige Mark Gurman al jarenlang voortijdig de verborgen plannen van Apple uit, dik tegen de zin van het geheimzinnige bedrijf. Nu maakt de hij de overstap van een kleine blog naar een groot mediabedrijf.

Gurman wist als eerste met zekerheid dat Apple de tabletmarkt zou induiken, dat spraakassistent Siri er zou komen en dat de techgigant Google Maps zou laten vallen voor zijn eigen kaartendienst. Toen hij nog student was aan de Universiteit van Michigan onthulde hij het ene geheim na het andere over een bedrijf dat draait op discretie.

Bij de Apple-nieuwssite 9to5Mac kreeg Gurman daar ondanks zijn jonge leeftijd de ronkende titel van senior editor voor, en daarmee naar verluidt ook een zescijferig salaris. Zijn verslaggeving staat in het wereldje van Apple-volgers synoniem voor geruchten die later altijd waarheidsgetrouw zijn. Nu maakt hij de overstap naar nieuwsnetwerk Bloomberg.

"We spreken hier al een jaar over", verduidelijkt zijn baas Seth Weintraub op Twitter. Die ziet hem niet graag vertrekken. "Ik hoop dat zijn persoonlijk merk, vaardigheden en connecties over een dik jaar gegroeid zijn en dat hij iets op zichzelf begint. Dat zou veel cooler zijn."

Share

'Monsterloon of niet, ik zou een sterblogger over het algemeen geen overstap naar een generalistisch mediabedrijf aanraden'

De vorige baas van Mark Gurman

"Een persoonlijk merk uitbouwen en je geest voeden is moeilijk binnen een een groot mediabedrijf vol meetings en onder bedroevend management", vervolgt de 9to5Mac-oprichter. "Monsterloon of niet, ik zou een sterblogger over het algemeen geen overstap naar een generalistisch mediabedrijf aanraden."

Gurman begon als 15-jarige in het middelbaar voor 9to5Mac te schrijven. Hij besteedde elk vrij moment aan zijn verslaggeving over Apple. "Tussen lessen door, voor en na de schooltijd, in de auto, tijdens andere activiteiten. Het was mijn ding", zegt Gurman in een portret in Columbia Journalism Review.

De jonge knaap werd ontdekt toen hij opmerkte dat Apple de tabletindustrie wou wakker schudden. Het bedrijf had de domeinnaam islate.com geregistreerd. Hij stuurde dat nieuws door naar een nieuwssite over Apple. De iSlate kwam er nooit, de iPad wel. Het graafwerk van Gurman zorgde er wel voor dat hij onder de aandacht kwam van Seth Weintraub, de oprichter van 9to5Mac. "Ik wist niet hoe jong hij was, maar het was duidelijk dat hij veel talent had."

Geweldige oplichter

Share

'Het gaat erom dat ik de verhalen waarheidsgetrouw presenteer, maar ook op een manier waarop ze niet terug te leiden zijn naar de betrokkenen'

Mark Gurman

Gurman blijft, zoals het een goede journalist betaamt, in het duister over de manier waarop hij de geheimen van Apple ontsluiert. Zijn baas heeft wel een vermoeden. Zo zou hij een kei zijn in het vinden van welingelichte bronnen op sociale media en op die manier direct met hen of met hun vrienden contact leggen. "In een andere wereld zou hij een geweldige oplichter zijn", grapt Weintraub.

"Als je een sappig verhaal wil en wil weten welke impact het op consumenten zal hebben, moet je met mensen praten die vertrouwd zijn met de ontwikkeling van die producten", blijft Gurman vaag over zij bronnen.

Hij zorgt er bovendien voor dat hij zijn bronnen beschermt. Dat is belangrijk voor werknemers bij een bedrijf als Apple, dat angstvallig zijn bedrijfsgeheimen beschermt en genadeloos is voor wie ze doet uitlekken. Als werknemers screenshots doen uitlekken, tekent hij ze subtiel na in Photoshop. "Het gaat erom dat ik de verhalen waarheidsgetrouw presenteer, maar ook op een manier waarop ze niet terug te leiden zijn naar de betrokkenen", beseft Gurman. "Geen enkel verhaal is het waard om koppen te doen rollen."

Ondanks zijn gesmaakte verslaggeving over Apple kreeg Gurman nooit een uitnodiging voor een van de prestigieuze keynotes van het bedrijf. Het bedrijf reageert ook nooit op zijn onthullingen. "Is dat eerlijk? Neen", vindt Gurman. "Maar houdt het me tegen? Duidelijk niet." Misschien zal dat nu veranderen.

nieuws

cult

zine