Kwantumcomputer

De allereerste commerciële kwantumcomputer is nutteloos (én toch belangrijk)

Technologiereus IBM presenteert op de elektronicabeurs IBM Q System One

1 De eerste kwantumcomputer zit in een drie meter hoge kubus, die voor de nodige stabiliteit moet zorgen. Glaswerk moet helpen om de benodigde lage temperatuur te verzekeren. © RV/IBM

Het onoplosbare oplossen. Dat is de belofte van de kwantumcomputer. Technologiereus IBM stelt tussen opvouwbare schermen en slimme vibrators op elektronicabeurs CES met trots Q system One voor, de allereerste commerciële kwantumcomputer. Maar wat moeten we daarmee?

Gooi uw computer nog niet weg en begin nog niet meteen te sparen voor een nieuw kwantum-model. IBM heeft op de elektronicabeurs CES in Las Vegas dan wel de eerste commerciële kwantumcomputer ter wereld aangekondigd, we weten nog niet hoeveel de technologiereus er zal produceren, laat staan dat het al een prijs communiceerde. En last but not least, er hoort een uitgebreide kanttekening bij die strak ogende wondermachine.

Share

‘Met de rekenkracht van zo’n computer berekenen we in theorie de eigenschappen van moleculen. Op die manier kunnen we veel efficiënter medicijnen ontwikkelen’

Lieven Vandersypen, TU Delft

Sinds een aantal jaren zitten de grote technologiebedrijven zoals Microsoft, Intel, Google, IBM en Alibaba in een race naar kwantumdominantie.

nieuws

cult

zine