technologie

Binnenkort telt ook streaming mee voor samenstelling Ultratop

1 © EPA

De Ultratop zal in de nabije toekomst ook rekening houden met muziek die gestreamd wordt via diensten als Spotify en Deezer. In Nederland werd het systeem vorig jaar al ingevoerd en het Verenigd Koninkrijk springt in juli mee op de kar. "Bij ons zal het zo snel niet zijn", zegt Sam Jaspers van Ultratop, "maar het systeem is nu echt wel in aantocht."

Share

Streams hadden eigenlijk al een tijdje in de charts kunnen zitten. Maar wij zijn een moeilijke markt met twee lijsten

Sam Jaspers, Ultratop

Muziekstreaming, waarbij de muziekliefhebber zich abonneert om waar en wanneer hij wil toegang te hebben tot een databank met 20 tot 30 miljoen liedjes, zit in de lift. Het segment op de muziekmarkt steeg vorig jaar met 174 procent. Ondanks het snel toenemende marktaandeel worden streams bij ons nog niet meegerekend in de hitlijsten.

Daardoor was eerder al kritiek te horen op de Ultratop. "Het blijft een indicatie van wat succes heeft, maar de lijst wordt steeds minder relevant", liet Filip Van Moerkercke van het muzieklabel Playout! eerder dit jaar verstaan. "De Ultratop houdt nog steeds geen rekening met de verandering in muziekconsumptie."

Vlaanderen en Wallonië
Maar daar komt dus verandering in, en als het van Ultratop afhangt liefst zo snel mogelijk. "Streams hadden eigenlijk al een tijdje in de charts kunnen zitten", zegt Sam Jaspers van Ultratop. "Maar wij zijn een moeilijke markt met aparte lijsten voor Vlaanderen en Wallonië. En tot nu toe kunnen de buitenlandse portalen de gegevens niet apart aanleveren."

De streamingsdiensten zelf werken al geruime tijd aan een oplossing voor het euvel, en volgens Jaspers zal het nu niet lang meer duren voor streams in de hitlijsten kunnen opgenomen worden. "Een timing kan ik er moeilijk op plakken", zegt hij. "Het zal alleszins niet voor juli zijn, zoals in het Verenigd Koninkrijk. Mogelijk halen we september, maar dat hebben we zelf niet in de hand. In elk geval willen we er zo snel mogelijk mee starten."

Dezelfde hits
Het eerste land dat streaminggegevens opnam in de hitlijsten, was de VS. Ook Spotifyland Zweden en vorig jaar Nederland voerden het systeem al in.  

Net als in die landen verwacht Jaspers bij ons geen grote verandering in de hitlijst. "Bij testen merken we wel dat het allemaal wat trager gaat dan in de verkoop", zegt hij. "Nummers hebben meer tijd nodig om omhoog te klimmen en de echt grote hits blijven langer hangen. Maar in grote lijnen zijn de grote hits in verkoop dezelfde als de hits in streaming."

nieuws

cult

zine