Nepnieuws

Belg legt groot nepnieuwsnetwerk uit Macedonië bloot

Maarten Schenk deed samen met de universiteit Leiden onderzoek naar hoe Macedonische websites nepnieuws de wereld in sturen

Slagan Bojkovski uit Kumanov is of was een Macedonische militair. Volgens Belgisch en Nederlands onderzoek is hij alleszins de spil in een Macedonisch nepnieuwsnetwerk dat al jaren hoaxes de wereld in stuurt. 

“Ze zijn ooit begonnen met websites vol motorfietsen en blote borsten, maar die brachten niet voldoende geld op. Moslimhaat, verhalen over pedofielen en gekke complottheorieën brengen wel voldoende geld in het laatje.” Aan het woord is Maarten Schenk, oprichter van de website Lead Stories. Dat bedrijfje probeert met behulp van zelf ontwikkelde software en een portie gezond verstand nepnieuwsverhalen te onderscheppen voor ze viraal gaan. 

Share

‘Tot 100 euro per dag aan advertentie-inkomsten dankzij nepnieuwssites is een fortuin als je weet dat een maandloon in Macedonië tussen de 200 en 300 euro ligt’

Maarten Schenk, Lead Stories

In samenwerking met de Nederlandse universiteit van Leiden kwam Schenk op die manier een Macedonisch netwerk op het spoor dat al zeker sinds 2016 nepverhalen de wereld in stuurt om grof geld te verdienen.

nieuws

cult

zine