vluchtelingen

Beke en De Croo halen uit naar Francken: "Geen enkele mens verdient taalgebruik als dit"

1 Onder het motto 'vuil kuis je op, geen mensen', zijn op Twitter en Facebook heel wat foto's verschenen van mensen die de post van Theo Francken "schandalig" vinden. © Photo News & RV

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), krijgt op sociale media de wind van voren na een Facebookpost die hij gisterenmiddag online zette: "Veertien mensen aangehouden in Maximiliaanpark en negen in het Noordstation", schreef hij. Maar wat de gemoederen deed verhitten, was zijn hashtag '#opkuisen'. Ook coalitiepartners CD&V en Open Vld reageren scherp: "Over mensen spreek je niet in termen van opkuisen."

Al dagenlang patrouilleert de politie in het Brusselse Maximiliaanpark en het station Brussel-Noord. Agenten van de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene pakken er af en toe migranten op. Minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), had vorige week tot die operaties bevolen, omdat de toestand in het park niet langer houdbaar is. Ook de arbeidsinspectie is al op pad gestuurd om op te treden tegen malafide werkgevers die migranten proberen ronselen als goedkope werkkracht. Momenteel verblijven er tussen de 500 en 600 illegalen in het park. Zij willen allen doorreizen naar Groot-Brittannië. 

Ook gisteren dus werden enkele migranten aangehouden. Volgens Francken ging het om "veertien mensen in het Maximiliaanpark en negen in het Noordstation, waaronder drie verklaarde minderjarigen". Hij voegde eraan toe dat er "volgens info politie nauwelijks volk was in het park". En sloot zijn Facebookpost af met de hashtag '#opkuisen'. 

(Lees verder onder de tweet.)

Theo Francken

Vanmorgen 14 mensen aangehouden in Maximiliaanpark en 9 in het Noordstation, 3 verklaarde minderjarigen. Vlgs info politie nauwelijks volk in het park. #opkuisen

CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt de taal van Francken ongehoord. "Over mensen spreek je niet in termen van opkuisen. Als een regeringslid geen respect toont, hoe kan je dit dan verwachten van burgers?", vraagt Beke zich af op Twitter. 

Ook bij de andere meerderheidspartij, Open Vld, weerklinkt er kritiek: " Geen enkele mens, Belg, vluchteling, om het even wie, verdient taalgebruik als dit", tweette vicepremier Alexander De Croo.

Degoutant

Op sociale media regende het vandaag verontwaardigde reacties op het taalgebruik van de staatssecretaris. Wouter Devriendt, Kamerlid van Groen, vindt de post "degoutant": "Laat het protest tegen deze smerige taal luid en krachtig zijn. Degoutant. En dat voor de populairste politicus van Vlaanderen." Peter Mertens, voorzitter van PVDA in ons land, zegt dat we "nooit mogen tolereren dat een staatssecretaris het woord 'opkuisen' gebruikt voor mensen op de vlucht".

Ook viroloog Marc Van Ranst noemt het woordgebruik "intriest": "Dit is Theo Franckens meest schandalige Facebookbericht. #Opkuisen, alsof het afval is. Alsof het afval is dat moet verwijderd worden. Alsof het niet over mensen gaat. Ik wil dit woord niet licht gebruiken, maar dit is fascistisch taalgebruik dat mensen ontmenselijkt. Dit is een politicus onwaardig. Dit is Vlaams Blok-niveau."

Groen lanceerde gisteravond nog een oproep op Twitter waarin de partij aanmaant het woord 'opkuisen' trending te maken: "Tweet een foto van je rommel en maak #opkuisen trending om het hem te laten herinneren", klonk het. Dat hebben velen dan ook gedaan.

Linkse puinhopen

Theo Francken zelf heeft deze ochtend gereageerd met een sneer naar links: "Ik kuis geen mensen op. Ik kuis problemen op. En ik ga dat blijven doen. De linkse puinhopen zijn immens." Deze middag zette Francken dan weer een nieuwe tweet online, waarin hij het woord 'opkuisen' achterwege laat.

Theo Francken

Ik kuis geen mensen op. Ik kuis problemen op. En ik ga dat blijven doen. De linkse puinhopen zijn immens.

Meest gelezen

nieuws

cult

zine