Woensdag 01/02/2023

Update

Zwaar onweer richt her en der schade aan

Een zware onweerszone is deze ochtend over het land getrokken. Het onweer was soms hevig en ging op vele plaatsen gepaard met zware neerslag, windschade en hagel. Rond 8.30 uur trok een lijn met onweersbuien het land binnen vanaf de Franse grens. Rond het middaguur had de onweerszone het land alweer verlaten, niet zonder de nodige schade achter te laten.

Steven Peeters

In het West-Vlaamse Rekkem is tijdens het onweer een vrouw zwaargewond geraakt door een omvallende boom. Dat meldt de politiezone Grensleie. De zestiger verkeert niet in levensgevaar. Op de zeedijk in Nieuwpoort vond een grondverzakking plaats.

In het Antwerpse district Ekeren sijpelde er water het Lidl-warenhuis binnen via de nooduitgang. Van een instorting van een deel van het dak, zoals eerder gemeld door de Antwerpse brandweer, was evenwel geen sprake. Wel raakten er enkele dakplaten van de overdekte corridor van de parking naar de winkel los. Nog in de provincie Antwerpen sloeg in Herselt de bliksem in op een boerderij waana er brand uitbrak.

Snelwegen
Op verschillende plaatsen op de snelwegen in West- en Oost-Vlaanderen ontstond wateroverlast door het onweer, zoals op de E17 in Kortrijk en in de regio van Gent. Op de E313 naar Hasselt, ter hoogte van Meerhout in de provincie Antwerpen, versperde een omgewaaide boom de volledige rijbaan. De hinder duurde er ongeveer een half uur.

Verder noteerde het Vlaams Verkeerscentrum ook wateroverlast op verschillende plaatsen op de snelwegen in Vlaams-Brabant en Antwerpen. De provincie Limburg bleef volgens het Verkeerscentrum nagenoeg gespaard.

Ondergelopen straten
De lokale politie van Gent zegt dat er vooral in Oostakker verschillende meldingen zijn van ondergelopen straten. In de Waterstraat in Sint-Amandsberg verspert een omgewaaide boom de rijbaan. In de Marcus van Vaernewijckstraat in Mariakerke is de elektriciteitsleiding losgekomen.

Binnen de zone van de Gentse Feesten valt de schade mee, zegt politiewoordvoerder Manuel Gonzalez. Aan café Belleman is een tentje ingestort en op Pole Pole en Sint-Baafs zijn enkele afsluitingen omgewaaid.

Vlaams-Brabant
In Vlaams-Brabant werd vooral de regio Zaventem-Leuven-Diest getroffen. In Zaventem en Kortenberg liepen als gevolg van verstopte rioleringen een zestal kelders onder water. In Leuven en omliggende gemeenten was dat om dezelfde reden het geval met enkele tientallen kelders. Ook in de Diestse binnenstad en in Overijse en Huldenberg liepen enkele kelders onder water.

Aan de Leuvenseweg in Herent en in de Bergstraat in Schaffen (Diest) sloeg de bliksem in op een woning met telkens een dakbrand tot gevolg. Ook in de Tweekapellenstraat in Herfelingen (Herne) was er een blikseminslag op een woning. In de Kolonel Begaultlaan in Leuven moest de brandweer een groot pand waarin onder meer een fitnesscentrum gevestigd is, ontruimen omwille van het feit dat er water via het dak binnenstroomde.

Op enkele plaatsen moesten wegens wateroverlast ook straten worden afgesloten. Dat was het geval met de Aarschotsesteenweg in Leuven en de Woluwedal in Sint-Stevens-Woluwe (Zaventem). Aan de op- en afrit van de E40 in Wezembeek-Oppem was er heel wat hinder door de wateroverlast. Op vele plaatsen moesten de brandweer omvergevallen bomen verwijderen van het wegdek. Dat was bijvoorbeeld het geval in Molenstede (Diest). In de Ambiorixlaan in Wemmel viel er een boom op een huis.

In het Luxemburgse Bertrix moesten er dan weer bulldozers ingezet worden om tot 30 centimeter hagel te ruimen.

Treinverkeer
Op de spoorlijn tussen Diest en Aarschot is de bovenleiding, die geknapt was door een omgevallen boom, rond 20.45 uur helemaal hersteld. Het treinverkeer kan er weer over twee sporen. Dat meldt woordvoerder Thomas Baeken en infrastructuurbeheerder Infrabel.

De bliksem sloeg daarnaast in op de bovenleiding op de lijn 96 tussen Halle en 's-Gravenbrakel. Eén spoor is er versperd, wat vertragingen van vijf tot vijftien minuten oplevert per trein, aldus Baeken. Tegen 14.30 uur moet de leiding hersteld zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234