Donderdag 08/12/2022

Update

Zwaar onweer houdt lelijk huis in heel het land

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Het zware onweer dat woensdag in de namiddag en vroege avond over België trok, heeft in heel het land lelijk huis gehouden. Ondanks een eerder bericht van Belga, is de vrachtwagenbestuurder in Montignies-Saint-Christophe (Erquelinnes, provincie Henegouwen) toch niet omgekomen door een omgewaaide boom. Hij werd wel zwaargewond afgevoerd. In Jodoigne (Geldenaken) is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd nadat het dak van de sporthal instortte. Er vielen 8 lichtgewonden, vooral kinderen. Voorts was er hinder op de luchthaven van Zaventem, en in delen van het land ligt het spoorverkeer volledig lam. De brandweer wordt overstelpt met oproepen voor ondergelopen kelders, en verschillende daken en wagens liepen schade op.

De chauffeur die zwaargewond raakte, reed in zijn vrachtwagen over een weg die vol omgewaaide bomen lag. Een zoveelste boom moest het ontgelden en viel op de tientonner. De regio van Erquelinnes en Charleroi werd deze namiddag geteisterd door hevige regenval en een stevige wind.

De onweerszone trok vanaf de Franse grens naar het noorden en oosten van het land, en ging gepaard met hevige windstoten. Vooral in de provincie Henegouwen werden veel bomen ontworteld. De zwaarste buien verlaten rond 18 uur geleidelijk het land en trekken weg naar het noordoosten. In het zuidwesten van België is het nu al zo goed als droog, meldt weerman Eddy De Mey. De komende uren worden vooral in het noorden en oosten nog intense buien verwacht.

Sommige gemeenten en steden namen maatregelen tegen het noodweer. Dat was onder andere het geval in Leuven, Brussel, Gent, Namen en Luik, waar de toegang tot sommige parken werd afgesloten of beperkt. De organisatoren van een aantal geplande festiviteiten kregen de raad zich aan te passen aan het weer.

Geen elektriciteit
In Dinant is er sinds 17 uur geen elektriciteit meer beschikbaar, zo werd ter plaatse vastgesteld. Het onweer in de regio zou aan de oorzaak liggen van de stroomonderbreking. "Alle inwoners van Dinant zitten momenteel zonder elektriciteit", verklaarde Richard Fourneaux, de burgemeester van Dinant. "De situatie zou tot donderdagmorgen kunnen aanhouden."

In de gemeente Hoei zijn op de rechteroever van de Maas twee hoogspanningsmasten in twee gebroken als gevolg van het stormweer. Door het voorval zitten duizenden gezinnen in de Maasvallei zonder stroom. Op de rechteroever van de Maas is de elektriciteitsvoorziening tussen Hoei en Amay volledig lamgelegd.

De brandweer van Hoei kwam daardoor zelf zonder elektriciteit te zitten en het communicatienetwerk Astrid kende in de loop van woensdagavond tijdelijke problemen. De hoogspanningskabels kwamen op de RN 90 (Hoei-Engis-Luik) terecht, met ook heel wat verkeersproblemen tot gevolg.

In Ciney zijn bij de geplande voetbalwedstrijd Standard-Valenciennes rond het voetbalveld bomen omgevallen. De wedstrijd zelf werd geannuleerd. Ook de oefenwedstrijd Germinal Beerschot-Lierse werd door de overvloedige regenval afgelast.

Omgewaaide bomen
Ook het wegverkeer ondervindt op veel plaatsen hinder. In de provincie Henegouwen is een honderdtal bomen op de weg gevallen op de A54 in Gosselies. Het verkeer zou er opnieuw min of meer normaal verlopen. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

In Charleroi viel een boom op de weg, waardoor twee auto's beschadigd raakten. In Brussel zijn de Georges Henri-tunnel en de Woluwetunnel afgesloten door wateroverlast. Op de E40 verloopt het verkeer erg moeilijk ter hoogte van Leuven, waar ook de Tiense- en Diestsesteenweg kampen met hevige wateroverlast.

Ondergelopen kelders
De brandweer van Zaventem wordt sinds 16.30 uur overstelpt met oproepen, zowel vanuit Zaventem zelf als vanuit de buurgemeenten Sint-Stevens-Woluwe, Sterrebeek en Nossegem. De meeste oproepen gaan over ondergelopen straten en kelders. Onder meer de Hector Henneaulaan staat, ter hoogte van de vijvers, onder water.

Tienen en Leuven
De Tiense brandweer kreeg tijdens het onweer een 400-tal oproepen te verwerken. Ongeveer de helft daarvan betrof lichte stormschade, zoals kleine takken die op het wegdek lagen, maar heel wat mensen belden ook over omvergewaaide bomen, vernielde daken of weggewaaide schouwen. Onder meer in de Stoopkensstraat en op de Boudewijnlaan in Hoegaarden raakten daken beschadigd door het zware onweer. Hetzelfde gebeurde in Geetbets en op verschillende plaatsen in Tienen.

In Tienen noch in Leuven maakte het noodweer evenwel slachtoffers, ook al werd bijvoorbeeld de markt van Kessel-Lo verrast door de snelheid waarmee het onweer toesloeg. Verschillende markttenten werden zo door wind en regen vernield.

Elders in het Leuvense stond de Tiensesteenweg bijna volledig onder water, op één rijstrook na. Ook op de Naamsesteenweg was het moeilijk rijden, terwijl De Diestsesteenweg versperd raakte door een omgewaaide boom. Op de 1-meilaan versperden verschillende zware takken het fietspad, en dreigde de beek die naast de laan loopt, het wegdek te overstromen.

Brandweerman onder boom
Diest is gespaard gebleven van grote waterschade door het overtrekkende onweer, maar heeft flink wat schade opgelopen door de felle windstoten. De omgeving werd ook getroffen door een windhoos die van Schaffen tot Deurne trok. Eén Diestse brandweerman raakte gewond bij het verwijderen van een omgewaaide boom.

De man was de boom samen met collega's aan het doorzagen en kreeg een stuk van de boom op zich. Hij moest door zijn collega's bevrijd worden en werd met verschillende breuken naar het ziekenhuis gebracht maar zou niet in levensgevaar verkeren.

De brandweer van Diest is trouwens de hele late namiddag en -avond bezig met het verwijderen van de stormschade. Vanuit zowat de hele regio Diest zijn er oproepen gekomen van omgewaaide bomen en beschadigde daken. De brandweer heeft zelfs versterking moeten vragen van twee ploegen van de Civiele Bescherming om alle werk aan te kunnen.

Daken
De Civiele Bescherming is vooral uitgerukt naar Henegouwen in Villers-Saint-Ghislain, Givry, Estinnes en Jumet. Ze voeren pompwerkzaamheden uit, leggen zeilen op weggewaaide daken en verwijderen enkele bomen die op daken zijn gevallen. De operationele eenheid van Liedekerke is opgeroepen om in Zaventem een dak te beveiligen met een zeil, de operationele eenheid van Libramont doet hetzelfde op een dak in Bertrix. In Zaventem is de Civiele Bescherming van Liedekerke moeten tussenkomen om een dak te beveiligen met een zeil.

Bij de instorting van het dak van een sportzaal in Jodoigne (Geldenaken) zijn vannamiddag een acht personen lichtgewond geraakt, zo preciseert burgemeester Jean-Paul Wahl. De slachtoffers volgden een sportstage. Het gemeentelijk noodplan werd afgekondigd. Op het moment van het voorval waren zowat 150 jongeren een judostage aan het volgen. De gewonden werden in verschillende ziekenhuizen in de buurt verzorgd.

Limburg

Een blikseminslag veroorzaakte een woningbrand op de Sint-Truidersteenweg in Borgloon. Ook in Peer ontstond een woningbrand door een blikseminslag. Verschillende gemeenten in Noord-Limburg kregen te maken met omgewaaide bomen op de wegen.

Op het festivalterrein van Rock Herk waaiden enkele tenten weg en stond de wei onder water. Het hulpcentrum 100 in Hasselt kreeg tientallen oproepen voor ondergelopen straten en omgewaaide bomen. In Zonhoven kwam het centrum in een mum van tijd blank te staan. Op de Hasseltse Dreef in Stevoort (Hasselt) lagen meerdere bomen op het wegdek. In Hoeselt op de E313 richting Luik raakte de rechterrijstrook versperd door een boom. Er was wateroverlast op de rechterrijstrook van de E314 in Zolder richting Leuven.

Het hulpcentrum 100 in Hasselt ontving vandaag ruim 500 oproepen tijdens en na het hevig onweer. Het ging vooral om omgewaaide bomen, weggewaaide dakpannen en ondergelopen kelders. Uit de oproepen bij het hulpcentrum bleek dat West- en Noord-Limburg het zwaarst in de klappen deelden. In Lommel viel een zestal lichtgewonden, nadat een boom op een tent was beland aan de Stationsstraat.
De brandweer van Lommel kreeg dertig oproepen te verwerken. In Heusden-Zolder liep een tweehonderdtal oproepen binnen voor stormschade in Heusden-Zolder, Lummen en Tessenderlo.

Antwerpen
De provincie Antwerpen is grotendeels gespaard gebleven. De zwaarste schade werd opgemeten in de Zwavelstraat in Mechelen, waar het dak van een woning in brand vloog. De brandweer vermoedt dat de bliksem insloeg in de woning. De brandweer van Mechelen kreeg ook enkele meldingen van wateroverlast en omgewaaide bomen.

In Antwerpen zelf liepen dertig meldingen binnen bij de brandweer, maar bleef de schade beperkt tot wat weggewaaide takken en schuttingen. De brandweer van Lier kreeg amper drie meldingen binnen over stormschade.

Ook de Antwerpse Kempen bleven gespaard van grote schade. De brandweerkorpsen van Herentals en Turnhout kregen alleen wat meldingen binnen van wateroverlast, afgerukte takken en een paar weggewaaide dakpannen.

Voorspellingen
Vanmorgen al voorspelden de weerdiensten hevige buien die gepaard kunnen gaan met hagel en zware rukwinden van 75 tot 100 km/u. De meteorologen waarschuwden dat er plaatselijk in korte tijd veel neerslag kan vallen. Vanavond komen er nog hevige onweersbuien voor die later wegtrekken naar het noordoosten. Vannacht wordt het wel droog met wolkenvelden en opklaringen. De minima schommelen tussen 13 en 16 graden.

Morgen is er geregeld zon en blijft het vrijwel droog. Er staat een matige tot vrij krachtige, aan zee een krachtige zuidwestenwind. De maxima bedragen 21 graden aan de kust en in de Ardennen en 23 tot plaatselijk 26 graden elders.

Vrijdag en zaterdag zijn er perioden met zon maar er is ook kans op een plaatselijke bui, eventueel met onweer. De middagtemperatuur schommelt rond 24 graden. Van zondag tot en met dinsdag is het overwegend droog en vrij zonnig bij ongeveer 26 graden. (belga/sam)

Hevige regen in Brussel Beeld UNKNOWN
Hevige regen in BrusselBeeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234