Zondag 28/02/2021

AnalyseRobotica

Zorgt de pandemie voor doorbraak van robots? Deze ‘Sophia’ gaat in massaproductie

Sophia van Hanson Robotics gaat in massaproductie. Zulke cyborgs helpen misschien binnenkort met coronataken. Beeld REUTERS
Sophia van Hanson Robotics gaat in massaproductie. Zulke cyborgs helpen misschien binnenkort met coronataken.Beeld REUTERS

De ‘humanoïde robot’ Sophia, die in 2016 op de markt kwam, zal nog dit jaar in massaproductie van de band rollen. Het bedrijf achter Sophia, Hanson Robotics uit Hongkong, meent dat de coronapandemie nieuwe opportuniteiten schept voor de robotindustrie. Zal een cyborg ons binnenkort in het vaccinatiecentrum informeren? Het kán, meent professor robotica Bram Vanderborght (VUB).

Vier modellen wil Hanson Robotics nog in de eerste helft van dit jaar in massaproductie krijgen, waaronder Grace, die zich als onvermoeibare hulp in de zorgsector aanbiedt. Dat robots nuttig kunnen zijn in deze crisis, werd in het voorjaar van 2020 al aangetoond toen ze een veldhospitaal in de Chinese provincie Wuhan bestierden.

Professor robotica Bram Vanderborght (40) onderzoekt hoe mens en robot kunnen samenwerken. “Door de coronacrisis komt de robotindustrie in een stroomversnelling. We gingen op korte tijd al massaal digitaal met telewerken en afstandsonderwijs. Hetzelfde zullen we zien met robotica, bijvoorbeeld bij taken die een risico op besmetting inhouden. In het relanceplan van de Vlaamse overheid is al sprake van een ‘no touch’-maatschappij”, zegt Vanderborght.

Wat de robots doen? Aan de ingang van winkels klanten eraan herinneren dat ze een mondmasker moeten dragen. Passagiers in luchthavens en treinstations inscannen en hun temperatuur meten, zoals de sociale robots van het Oostends bedrijf Zora Robotics al doen. In het UZ Brussel staat een robot die patiënten en bezoekers op de coronamaatregelen wijst. Vanderborgt: “Bij testen en vaccineren kan een robot de saaie taak overnemen van mensen die elf miljoen keren zouden moeten herhalen wat er gaat gebeuren. Een robot doet dat altijd op vriendelijke toon, zonder irritatie die optreedt bij de mens die repetitieve taken uitvoert.”

“In het UZ Brussel werken we al met een robot die kinderen met diabetes uitlegt wat ze mogen eten, hoe ze hun bloedsuikerspiegel kunnen meten en hoe ze een spuit moeten zetten. Robots kunnen ook in het onderwijs, aangepast aan de snelheid van het kind, oefeningen geven en verbeteren of een taal aanleren. Dat gebeurt nu al deels met computers, de robot is daarvan de voortzetting. Zoals er vroeger bezorgdheid heerste rond televisie die onze kinderen zou opvoeden en later de computer, zullen dezelfde vragen rijzen over robots. Vaststaat dat de robot een nuttig element is in het hele plaatje.”

De stichter en baas van Hanson Robotics, David Hanson, praat met Sophia. Het bedrijf uit Hongkong start de massaproductie van ‘humanoïde robots’. Beeld REUTERS
De stichter en baas van Hanson Robotics, David Hanson, praat met Sophia. Het bedrijf uit Hongkong start de massaproductie van ‘humanoïde robots’.Beeld REUTERS

Anders dan Alexa (van Amazon) en Google Home, die problemen oplossen, is het met robots als Sophia mogelijk een echt gesprek te voeren. Vraag je welk weer voorspeld wordt, dan zal Sophia je ook vragen wat je vandaag misschien hebt gepland om zo een gesprek aan te knopen. Mooi, maar de menselijke interactie zal een robot vooralsnog niet vervangen. 

Vanderborght: “Vraag is welke taken we aan mensen overlaten. Neem de vaccinaties: zouden we niet een stuk robotica toelaten zodat het zorgpersoneel zich kan focussen op het menselijk contact? Ik wil niet dat mijn dochter enkel door robots wordt onderwezen, maar een robot kan wel een deel van de taken overnemen zodat de leerkracht meer tijd heeft voor het menselijke aspect.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234