Zaterdag 03/12/2022

Zoals wij flossen heeft het geen zin

null Beeld AD
Beeld AD

Flossen is zinloos. Tenzij je het goed doet - maar dat doet vrijwel niemand. In de Verenigde Staten is het advies om dagelijks te flossen al ingetrokken.

Carla van der Wal

Een paar miljoen Belgen en Nederlanders doen het regelmatig: flossen. Maar wetenschappelijk kan helemaal niet worden aangetoond dat het werkt. Reden voor de Amerikaanse regering om het dagelijks flossen nu niet langer aan te bevelen. Ook de Engelsen nemen het nationale flossadvies inmiddels onder de loep.

Terecht, zeggen de Nederlandse onderzoeksgroepen van Dagmar Else Slot en Cor van Loveren van ACTA, het Nederlandse Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam. Zij zeggen al langer dat het nut van flossen niet kan worden bewezen. De vermoedelijke oorzaak: we doen het verkeerd.

Ragertje

Slot: "De meeste mensen hanteren de 'klik-klakmethode', waarbij het draad niet om de tand wordt gelegd en met een zagende beweging wordt bewogen. Als er onderzoek zou worden gedaan waarbij mensen elke dag op de juiste manier zouden flossen, zouden er mogelijk andere resultaten kunnen worden behaald."

Dat niet bewezen kan worden dat flossen werkt, betekent niet dat het reinigen tussen de tanden onnodig is, benadrukt Slot. Daarom kan beter gegrepen worden naar bijvoorbeeld ragers en stokers. Van Loveren: "De holle vorm van de tanden kan niet met flossdraad worden bereikt. Dat gaat beter met een ragertje. Dan moet wel de juiste maat gebruikt worden. Anders buigen ragertjes om, net zoals tandenstokers af kunnen breken of tanden en tandvlees kunnen beschadigen.''

Een ragertje is beter dan tandfloss. Beeld thinkstock
Een ragertje is beter dan tandfloss.Beeld thinkstock

Boodschap

Het is een boodschap die beide onderzoeksgroepen al jaren verkondigen, onderwijl nauwlettend in de gaten gehouden door producenten van floss. Die vormen een miljoenenindustrie. "In de Verenigde Staten wordt een enorme hoeveelheid floss verkocht - ieder jaar zou je er ruim 120 keer de aarde mee kunnen omwikkelen", zegt Slot. Het is ook lastig een gewoonte te veranderen, denkt ze, zeker als niemand vertelt dat het eigenlijk geen nut heeft, tenzij je het goed doet.

Misschien is het daardoor dat de boodschap van de onderzoekers maar zo langzaam doordringt en we ook in België en Nederland nog altijd massaal met draad in de weer zijn. En, zegt Van Loveren, als tanden heel dicht tegen elkaar staan is flossen soms nog altijd de enige manier om ertussen te komen. Hoewel na al die jaren onderzoek, publicaties en het spreken op congressen lijkt dat Amerika nu eindelijk om is door het flossadvies in te trekken, blijft Slot voorzichtig met het claimen van succes.

Zo was er laatst nog een publiekscampagne in de VS, waar flossen door de vereniging voor Parodotologie werd gepromoot. Toen ze haar Amerikaanse collega's hierop aansprak, bleek het motto 'beter iets dan niets' voor de reclame te gelden. "Floss werd gezien als metafoor voor het reinigen tussen de tanden en kiezen. Maar natuurlijk is het leuk dat de details eindelijk doorsijpelen."

null Beeld anp
Beeld anp

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234