Dinsdag 27/09/2022

Sociale media

Zo snel krijg je Wilders niet van Twitter

PVV-leider Geert Wilders zou met zijn tweets over de islam en moslims consequent haat zaaien, en dus handelen in strijd met de 'grondwet' van Twitter. Beeld ANP
PVV-leider Geert Wilders zou met zijn tweets over de islam en moslims consequent haat zaaien, en dus handelen in strijd met de 'grondwet' van Twitter.Beeld ANP

De eis van 144 Turkse moskeeën in Nederland aan Twitter om PVV-leider Geert Wilders te verbannen van het platform maakt weinig kans. Dat zeggen experts over de oproep van de Turks-Islamitische Culturele Federatie (TICF).

Tim Igor Snijders

De koepelorganisatie stelt dat uitspraken van de PVV-leider in strijd zijn met de gebruiksvoorwaarden van Twitter. Zij dreigt naar de rechter te stappen als Twitter niet binnen 21 dagen actie onderneemt. Volgens Ejder Köse, advocaat van de koepel, zaait Wilders consequent haat met zijn tweets over de islam en moslims.

"Daarmee handelt hij in strijd met de 'grondwet' van Twitter, zijn gebruikersvoorwaarden", zegt Köse in een reactie. Met een brief aan het bedrijf eist zijn cliënt TICF dat het account van de PVV-leider (ruim 854.000 volgers) wordt opgeschort en/of compleet wordt verwijderd. Daarbij baseert hij zich op tweets van de PVV-leider die haatdragend zouden zijn, uit de periode van september 2017 tot maart 2018.

In zijn voorwaarden verbiedt Twitter uitdrukkelijk haatzaaiende content. Daartoe behoort het promoten van geweld of het direct aanvallen of bedreigen van andere mensen op basis van hun geloof. Maar 'of het gedrag nieuwswaarde heeft en van algemeen belang is', geldt voor Twitter als een belangrijke afweging bij het bepalen of een tweet toelaatbaar is of niet.

In het verleden liet het bedrijf blijken de vrijheid van meningsuiting zeer belangrijk te vinden. Het bood bewust de ruimte aan controversiële tweets, vooral als die afkomstig waren van politici. Veelvuldige oproepen om het account van de Amerikaanse president Trump te verwijderen heeft het socialemediaplatform mede om die reden altijd naast zich neer gelegd.

Terreur, vrouwenhaat, slavernij

"Voor TICF was de maat vol met het campagnefilmpje van de PVV voor de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar", zegt Köse. In het drie minuten durende filmpje stelt de PVV de islam gelijk aan terreur, vrouwenhaat, jodenhaat, onderwerping, gedwongen huwelijken en slavernij. TICF is gelieerd aan Diyanet, het Turkse directoraat voor godsdienstzaken. Dat deed in maart aangifte tegen Wilders vanwege het filmpje. Het Openbaar Ministerie weigerde daarop Wilders te vervolgen. Maar, zegt Köse: "Het directoraat heeft met deze zaak niets te maken."

Naast de eis voor het opschorten en/of verwijderen van Wilders' account heeft TICF aangekondigd aangifte te doen tegen Twitter in Turkije, Marokko, Pakistan en Indonesië. Daarmee wil de koepel aantonen dat Twitter zich medeplichtig maakt aan het verspreiden van Wilders' uitlatingen in landen waar die uitlatingen strafbaar zijn.

Of Twitter gedwongen kan worden mee te werken aan het verzoek, is zeer de vraag. "De gebruikersvoorwaarden van Twitter zijn geen wetten, het is meer een contract tussen gebruiker en platform", zegt ICT-jurist Arnoud Engelfriet. "De twee kunnen elkaar aan die voorwaarden houden, maar een buitenstaander kan dat niet afdwingen, die heeft eigenlijk niks te eisen."

Waanzin

Ook Arno Lodder, hoogleraar Internet Governance aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is sceptisch over de kans van slagen. "Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat Twitter hier iets mee zal doen. Ik geloof ook niet dat je naar de rechter kunt stappen om als derde te zeggen: die twee mensen breken hun contract. Dat is een vreemde constructie. Het is een probleem voor een van die partijen, niet voor iemand daarbuiten."

Daar staat tegenover dat Twitter vanwege zijn enorme bereik een bepaalde maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft, stelt de jurist Engelfriet. "Als Twitter zijn gebruikersvoorwaarden niet handhaaft, kunnen ook buitenstaanders daar last van hebben. Maar een rechter zal niet snel een besluit nemen op basis van die afweging."

Wilders zelf reageerde gisterochtend op Twitter kort op de berichtgeving van het AD: "Waanzin", schreef hij in een tweet waarin hij de voorpagina van de krant deelde.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234