Woensdag 20/10/2021

DIESELGATE

Zo groot is het risico op bankroet voor Volkswagen

Het is nog niet voor morgen, maar het risico op een faillissement is de voorbije dagen wel fors toegenomen. Beeld REUTERS
Het is nog niet voor morgen, maar het risico op een faillissement is de voorbije dagen wel fors toegenomen.Beeld REUTERS

Kan het dieselschandaal Volkswagen finaal de nek omdoen? De beurzen blijven nerveus en de Europese Centrale Bank zette het autoconcern op een zwarte lijst. Het bankroet is nog niet voor morgen, maar het risico op een faillissement is de voorbije dagen wel fors toegenomen.

De aandeelhouders van Volkswagen hebben een griezelweek achter de rug. De beurswaarde van de autobouwer zakte met maar liefst 23 miljard euro. Maar de turbulentie op de aandelenmarkt is nog overzichtelijk in vergelijking met wat de grootste Duitse autobouwer op de kredietmarkt te verduren kreeg.

Op de markt voor zogenaamde kredietuitvalverzekeringen zorgde 'dieselgate' voor dramatische capriolen. Plots voelden heel wat actoren zich niet meer zo lekker met hun VW-engagementen en wilden ze zich beschermen tegen een mogelijke wanbetaling door VW.

Meer dan tijdelijke deuk in imago
Deze ontwikkelingen tonen aan hoe ernstig de financiële markten het schandaal met de gemanipuleerde uitstoorwaarden neemt. Het gaat niet meer om een tijdelijke deuk in het imago van VW. De inversteerders speculeren koortsachtig of de zaak het finale einde van VW kan inluiden.

Dat wordt zichtbaar aan de koersen van de kredietmarkten. Daar wordt het risico op een faillissement in de komende vijf jaar intussen al op 19 procent geschat. Daarmee komt VW in het vaarwater van opkomende landen zoals Marokko, Maleisië of de Golfstaten, die in 2009 problemen hadden om haar schuld af te betalen.

Downgrade kredietwaardigheid?

In de Duitse aandelenindex Dax wordt enkel het staalconcern Thyssen-Krupp, met een bankroetwaarschijnlijkheid van ruim 20 procent, nog ongezonder geacht. De prangende vraag van de kredietverstrekkers luidt of Volkswagen de dreigende sancties en alle mogelijke kosten zal kunnen dragen. De autobouwer heeft immers financiële verplichtingen. De Wolfsburgers hebben 68 miljard euro obligaties uitstaan. Het grootste deel van de schuld moet in de komende drie jaar worden afgelost, en dus op een moment dat VW extra hoge boetes zou moeten ophoesten. De Amerikaanse zakenbank JP Morgan heeft tot 40 miljard euro van VW tegoed.

In het debat over de financiële draagkracht van VW zetten de drie grote ratingbureaus de bakens uit. Zowel Fitch als Standard & Poor's dreigden al met een downgrade van de kredietwaardigheid. Concurrent Moody's bevestigde de rating van VW in eerste instantie, maar geeft die nu een negatief advies.

Obligatiekoersen
De investeerders zijn minder geduldig. Hier signaliseren de obligatiekoersen het verhoogde risico. De return op een VW-obligatie met vervaldag 2029 schoot van 2.2 tot 3 procent. Dat mag weinig lijken in vergelijking met de tweecijferige rendementen die bijvoorbeeld Griekenland moet betalen. Maar in de nul-rente-omgeving is dat een enorme toeslag die VW op de eigen schulden moet betalen.

Onlangs leverden de VW-papieren één procent op. Dat betekent dat de financieringskosten verdrievoudigd zijn. Dat verklaart ook waarom de koersen van de zogenaamde credit default swaps (CDS) naar boven geschoten zijn. Die CDS gelden als de ware koortsthermometers van de kredietmarkt. Die reageren duidelijk sterker dan de obligatiekoersen, gezien veel investeerders hun schuldpapieren niet bij een toenemende scepsis verkopen maar zich enkel verzekeren tegen een mogelijke wanbetaling.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234