Elektrische wagens
Zo beconcurreer je Tesla: automerk Polestar opent showroom in Brussel waar je geen auto kan kopen
De naam zegt u vast niets. Maar de Polestar moet de Tesla-killer worden. Om die boodschap kracht bij te zetten, opent het elektrische automerk van Volvo Cars zijn eerste showroom in Brussel. Die moet klanten overstag laten gaan voor de tablet op wielen.
Auto’s van de toekomst koop je niet in een garage, maar in een ‘space’. Althans, als we de marketingdienst achter Polestar mogen geloven. Aan Tour & Taxis opent het elektrische automerk zijn eerste showroom. Daar staan twee Polestar 2-modellen te blinken. Verkopers verleiden je met allerlei snufjes en beantwoorden technische vragen. Maar er een kopen, dat kan niet.
Een elektrische auto koop je volgens Polestar zoals je een smartphone op Bol.com bestelt: online, een paar keer klikken en swipen, en klaar. De auto wordt net als die smartphone aan huis geleverd.
Ook wanneer de wagen een onderhoud nodig heeft, moet je volgens Polestar nooit meer naar de garage. Technici komen de wagen bij klanten thuis ophalen en laten een vervangwagen achter. In de toekomst wil het die onderhoudsdienst verder uitbreiden met extraatjes. Wie bijvoorbeeld een dakkoffer nodig heeft om naar het zuiden van Frankrijk te rijden, zal die in de Polestar-app kunnen bestellen. Technici komen de bak op afspraak monteren.
Tesla-uitdager
Die manier van werken zal voor Tesla-eigenaars niet revolutionair klinken, maar voor traditionele constructeurs des te meer. Want vergis u niet: Polestar klinkt misschien nieuw, maar is het niet. De merknaam zag eerst het levenslicht als sportieve luxe-uitvoering van de klassieke Volvo’s. In 2017 besloot Geely, het Chinese moederbedrijf van Volvo Cars, om enkel nog elektrische wagens onder de merknaam te lanceren.
Dat had twee voordelen. Eén: de naam Polestar bekt beter dan ‘elektrische Volvo’. Twee: die nieuwe manier van auto’s verkopen, alleen online, met een gevestigde merknaam als Volvo is risicovol. Met een nieuw merk kun je die stap wel zetten.
Met Polestar hoopt Geely te doen wat andere traditionele merken niet lukt: Tesla het vuur aan de schenen leggen. Dure, gerenommeerde merken als BMW, Mercedes, Audi en Jaguar deden allemaal al een poging om de opmars van de elektrische wagens van Tesla te benaderen. Maar ondanks veel goede wil en nog meer marketingbudget slaagden die merken er niet in om hun i3, EQC, e-Tron of i-Pace echt te laten doorbreken. Of Volvo daarin slaagt door zijn uitdager onder een andere naam uit te brengen, is maar de vraag.
(Lees verder onder de foto).
“We beginnen met een schone lei, vanuit het niets, en zijn dus veel flexibeler,” zegt CEO Lies Eeckman van Polestar België. Ze is ervan overtuigd dat de Polestar 2 een optie is voor mensen die overwegen een Tesla Model 3 te kopen. Bij de Polestar 2 ging veel aandacht naar het gebruiksgemak. Het is de allereerste wagen die kan rekenen op een infotainmentsysteem dat gebaseerd is op Android. Navigeren met Waze, afspeellijsten van Spotify integreren, spraakbesturing via Google Assistant: er is allemaal aan gedacht. Ook iPhone-gebruikers kunnen de wagen met hun smartphone verbinden.
Wat betreft de prestaties kan de Polestar gelijkaardige adelbrieven als de Tesla Model 3 voorleggen. Zo doet de elektrische Volvo er 4,7 seconden over om vanuit stilstand op te trekken naar 100 kilometer per uur. Een Tesla is met 4,6 seconden een fractie sneller. De autonomie op papier: 560 kilometer in stadsverkeer, vergelijkbaar met die van Tesla. De Polestar 2 beschikt over een batterij van 78 kwh en twee elektromotoren, een op elke as. Een Tesla Model 3 moet het met een batterij van 75 kwh doen. En ook op het gebied van de prijs moet de wagen niet onderdoen voor een Tesla: 59.800 euro. Daar zitten ook meteen alle onderhoudsbeurten gedurende de eerste drie jaar in. Een Tesla Model 3 kost 58.300 euro.